22:26:14 15.04.2024
Stiri

Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”

Actualitate 12.10.2021 09:19 Vizualizări13155 Autor: Ziarul National
Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”


Lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a rușilor de a da R. Moldova o lecție politică, consideră fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov. Astfel, Moscova și-ar dori implicarea în negocieri a factorilor de decizie politici de la Chișinău. În același timp, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în funcție de succesul sau eșecul negocierilor dintre Chișinău și Moscova, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va crește cu cel puțin 30%, notează IPN.

Potrivit lui Victor Parlicov, sunt suspiciuni rezonabile că actuala criză a gazelor cu care se confruntă R. Moldova ar fi pregătită de Moscova cu participarea factorilor de decizie din stânga Nistrului. În acest sens, nu a fost întâmplător anunțul Centralei de la Curciurgan privind potențiale sistări de livrare a energiei electrice.

Citește și: VIDEO // Vicepremierul Spînu le-a spus rușilor de la „Gazprom” că prețul de 790 de dolari pentru gaze NU este justificat și nici realist: „Am solicitat EXTINDEREA contractului în condițiile vechi”

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. „Gazprom” a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, oricare ar fi evoluțiile negocierilor dintre Chișinău și Moscova, consumatorii R. Moldova nu vor putea fi scutiți de o majorare a tarifului la gazele naturale. Cel mai sumbru scenariu ar fi dublarea acestuia.

„Tariful va crește între 30% și 100%. Dacă acum avem 4 lei și 20 de bani, va fi de la 5,50 până la 9 lei. Dacă vom avea cel mai prost scenariu, atunci jumătate din creșterea de preț Guvernul ar trebui s-o ofere sub formă e compensații până la consumul de 100 m3 pe lună. E vorba de cel mai mare număr de consumatori, și atunci efortul financiar anual ar fi de 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, a spus Veaceslav Ioniță.

Contractul de achiziție a gazului dintre „Moldovagaz” și concernul rus „Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit prețul de achiziție de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu „Gazprom”, Chișinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md