00:59:32 25.10.2021
Stiri

Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”

Actualitate 12.10.2021 09:19 Vizualizări11340 Autor: Ziarul National
Criza GAZELOR, o operațiune pregătită de Rusia, cu participarea separatiștilor din Transnistria: „Este o încercare de a da o lecție POLITICĂ, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice…”


Lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a rușilor de a da R. Moldova o lecție politică, consideră fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov. Astfel, Moscova și-ar dori implicarea în negocieri a factorilor de decizie politici de la Chișinău. În același timp, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în funcție de succesul sau eșecul negocierilor dintre Chișinău și Moscova, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va crește cu cel puțin 30%, notează IPN.

Potrivit lui Victor Parlicov, sunt suspiciuni rezonabile că actuala criză a gazelor cu care se confruntă R. Moldova ar fi pregătită de Moscova cu participarea factorilor de decizie din stânga Nistrului. În acest sens, nu a fost întâmplător anunțul Centralei de la Curciurgan privind potențiale sistări de livrare a energiei electrice.

Citește și: VIDEO // Vicepremierul Spînu le-a spus rușilor de la „Gazprom” că prețul de 790 de dolari pentru gaze NU este justificat și nici realist: „Am solicitat EXTINDEREA contractului în condițiile vechi”

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. „Gazprom” a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, oricare ar fi evoluțiile negocierilor dintre Chișinău și Moscova, consumatorii R. Moldova nu vor putea fi scutiți de o majorare a tarifului la gazele naturale. Cel mai sumbru scenariu ar fi dublarea acestuia.

„Tariful va crește între 30% și 100%. Dacă acum avem 4 lei și 20 de bani, va fi de la 5,50 până la 9 lei. Dacă vom avea cel mai prost scenariu, atunci jumătate din creșterea de preț Guvernul ar trebui s-o ofere sub formă e compensații până la consumul de 100 m3 pe lună. E vorba de cel mai mare număr de consumatori, și atunci efortul financiar anual ar fi de 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, a spus Veaceslav Ioniță.

Contractul de achiziție a gazului dintre „Moldovagaz” și concernul rus „Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit prețul de achiziție de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu „Gazprom”, Chișinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Gaz Kremlin 12.10.2021 11:01

Moldova,trebuia demult sa caute si alte alternative de aprovizionare cu gaze!...Unele tari din UE,vor rezolva iesirea din criza,cu constructia minicentralelor nucleare si pe viitor vor zice adio gaz rusesc...unica iesire pentru cei care mai judeca cu capul la noi,e sa suporte un timp criza,CA APOI, SA FACA TOT POSIBILUL,sa nu depinda de profitatori si umiliatori.SUS DEMNITATEA!!!

Jos Dondonul ! 12.10.2021 10:58

Desigur, ivanii șantajează lumea cu gazul, dar asta se va întoasrce ca bumerangul peste ei. Deja gazele au cazut esential: Natural Gas 5.271 -0.074 -1.38% N.B. Priviti: https://oilprice.com/oil-price-charts/51

Vasile 18.10.2021 09:58

E clar ca toata criza asta a gazelor e o politica murdara a Cremlinului contra Europeri inclusiv a R Moldova!!E o lectie cu'' omuletii verzi'' pentru noi!!Dar si p[entru Europa1 O incercare de impunere a politicii sale imperialiste!!Dar factorul'' Pridnestroviea'' nepoate ajuta in rezolvarea problemei!!Ei niciintr-un caz nu pot lasa Fara gaz asta ar fi un faliment al politicii lor in regiune!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md