12:08:51 29.03.2024
Stiri

Premierul Chicu a lansat o PROVOCARE pentru PAS și Platforma „DA”: Revenirea la JUDEȚE, revoluție în justiție și sistemul organelor de drept. „Și, ultima în listă, dar dar CEA MAI IMPORTANTĂ – Unirea!”

Politică 22.05.2020 10:13 Vizualizări5531 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu a lansat o PROVOCARE pentru PAS și Platforma „DA”: Revenirea la JUDEȚE, revoluție în justiție și sistemul organelor de drept. „Și, ultima în listă, dar dar CEA MAI IMPORTANTĂ – Unirea!”


Premierul Ion Chicu a lansat o provocare pentru deputații din majoritatea parlamentară PSRM – PD, dar și pentru PAS și Platforma „DA”. Oficialul a vorbit despre obiectivele pe care și le pune, inclusiv reforma teritorial-administrativă, o revoluție în justiție și sistemul organelor de drept, reforma în educație și în finanțele publice etc.

„După cum spuneam zilele acestea, aberațiile de genul „contaminare prin 5G” sau „cipizare prin vaccin” nu ar putea să prindă teren într-o societate cu un nivel înalt al educației. Într-o asemenea societate, nici anomalii de genul Șor sau Usatîi nu ar putea să apară. Nici scindarea oamenilor de către politicieni pe criterii geopolitice nu ar fi posibilă într-o societate iluminată. Trebuie, oameni buni, să schimbăm urgent lucrurile în țară. În cel mai apropiat timp trebuie să schimbăm lucrurile astfel, încât să putem majora măcar de trei ori salariile la pedagogi, medici și alte categorii de intelectuali, care pot să ne „lumineze” țara și pe noi toți. Cât de neverosimil n-ar părea asta, dar e absoluit realistic. Trebuie voință și zero toleranță față de populism. Chiar mai mult, cred că și conjunctura politică este una favorabilă, dacă considerăm componența Parlamentului. Majoritatea parlamentară actuală, plus deputații din PAS și PPDA, înțeleg perfect situația în care a ajuns țara după 30 de ani de dezmăț”, a scris Chicu pe Facebook.

Ce cred eu, „neexperimentatul”, că trebuie urgent de făcut, pentru a identifica și economisi suficienți bani publici pentru susținerea masivă a intelectualității:

  • Reforma administrativ-teritorială. Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1 000 de locuitori. Anual, miliarde de lei sunt cheltuite irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav e că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative. Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, când în primărie ai mai puțin de 100 de oameni care lucrează, iar agenți economici 1-2. La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de până în 2003) este absolut imperativă. Speculații de tipul „cetățenii nu vor avea acces la serviciile publice” țin tot de categoria „cipizare” și constituie populism nerușinat.
  • Revoluție în justiție și sistemul organelor de drept. Aici, singuri, nu ne vom descurca rapid. Sistemul este absolut corupt și fără „amputații nemiloase” șanse de izbândă nu avem. Ne trebuie ajutor extern și, din ce-am discutat deja cu mai mulți oficiali străini, un asemena suport e posibil de obținut. Experiența anilor 60 ai secolului trecut, când în R. Moldova a venit un corp de specialiști înalți în mai multe domenii (de exemplu, mai mulți extraspecialiști în medicină și agricultură din Georgia), poate fi replicată și acum. Dacă mai concret, cred că trebuie să aducem în țară temporar câteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani/olandezi/scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar „alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară.
  • Reforma educației, în special învățământul profesional-tehnic și cel universitar. Trebuie de redirecționat către colegii și școli profesional-tehnice o parte din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreținerea zecilor de universități. Care în ultimii 15-20 de ani s-au transformat în adevărate feude, stăpânite de purtători nemuritori de eșarfe colorate cameleonic. Cel mai grav nu este irosirea banilor publici de către aceștia, dar mutilarea soartei tinerilor, care în loc să obțină studii calitative în universități, le pierd și pe acele din liceu. Avem pregătit împreună cu BM și FMI Conceptul și al acestei reforme. În țară trebuie să rămână un număr optimal de universități (publice) – nu mai multe decât au fost până în 1991.
  • În economie și finanțe publice. Investiții publice masive în infrastructură – altfel oamenii în țară nu-i reținem, iar investitorii nu vin. Surse de finanțare – inclusiv emiterea eurobondurilor. Politică și administrare fiscală stimulativă. Impozite și mai mici, dar cu înăsprire/conformare fiscală înaltă. Patentele în comerț (prin care actualmente bugetul țării pierde cel puțin 3 miliarde de lei anual) pot fi menținute și mai departe, dar activitatea celor care fac evaziune fiscală de miliarde utilizând sărmanii patentari, trebuie stopată. Companiile care pot livra mărfuri către titularii de patente trebuie să aibă un regim special de activitate, reglementat aparte. La acest bloc situație critică avem și cu achizițiile publice. Ne trebuie suport de la nemți și aici.
  • Agricultură, zootehnie și industrie prelucrătoare. Dacă nu dorim și mai departe să vindem grâul și porumbul degeaba de pe câmp, iar apoi să cumpărăm carnea și laptele de la străini, trebuie să aruncăm populismul ieftin de ordin fiscal și să unificăm cota TVA pe tot lanțul valoric. Este necesar de introdus cota unică de 20%, dar de restituit agricultorilor imediat plățile aferente TVA. Bineînțeles, aceasta ne va permite să majorăm substanțial și subvențiile pentru agricultură, dar și să restabilim/dezvoltăm sistemul de irigare.
  • Și, ultima în listă, dar dar CEA MAI IMPORTANTĂ – Unirea!

    Cu Uniunea Europeană, desigur! Nu este o utopie. Dacă facem ce-i scris mai sus – obiectivul va fi foarte aproape!

    p.s. Firește, mai am în listă căteva zeci de domenii importante de reformat, dar trebuie de început cu ce-i mai sus.

    p.s.1 Lansăm în curând negocierile cu FMI pentru un Program pe termen de 3 ani. Sunt sigur că, pentru reformele de mai sus, putem obține (și prin acest instrument) o susținere financiară solidă.


    Stiri relevante

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

    25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

    22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md