17:37:51 19.05.2024
Stiri

R. Moldova nu mai stă la cheremul lui Putin. Grosu anunță o NOUTATE bună din partea „unei țări prietene” pentru asigurarea SECURITĂȚII energetice: „Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem”

Actualitate 09.08.2022 16:26 Vizualizări41727 Autor: Ziarul National
R. Moldova nu mai stă la cheremul lui Putin. Grosu anunță o NOUTATE bună din partea „unei țări prietene” pentru asigurarea SECURITĂȚII energetice: „Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem”


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunță o surpriză mare din partea „unei țări prietene” în privința asigurării energetice a R. Moldova.

„Acum avem foarte mulți prieteni, mă refer la țările din UE, din Occident care au să ne ajute, avem deja legislație pentru a stabili vulnerabilitatea energetică. Iată că am ajuns să evaluăm și așa ceva, să vedem cât de pregătită este o familie, o persoană din punctul de vedere al vulnerabilităților energetice. O să canalizăm, că vorbim de lemne, că vorbim de cărbune, de gaz de compensat, pentru fiecare categorie, o să pornim de la cei mai vulnerabili, cei mai necăjiți cum sunt pensionarii, familiile cu mulți copii. În primul rând lor o să le livrăm lemne, dacă vorbim de mediul rural; în foarte scurt timp o să vedeți o noutate foarte bună din partea unei țări prietene care o să vină cu un anunț”, a declarat Igor Grosu într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

Igor Grosu a lăsat să se înțeleagă că anunțul mult așteptat va veni din România.

„Ca de obicei, țările care ne ajută și țara care ne-a ajutat dintotdeauna, România, care o să vină, o să ne ajute, se poartă acum discuții. Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem. Acum păcura e mai ieftină decât gazul, de aceea acum facem achiziții de păcură să ne încălzim, că noi putem să ne încălzim cu păcură, vorbind de Chișinău, spre exemplu, aici e cel mai mare consum. Prețul la combustibil, benzină, motorină, vedeți, încet-încet merge în jos. Cu gazul nu pot să mă pronunț cum o să evolueze, pentru că e război și prețul gazului ține de război și atâta timp cât o să bombardeze Federația Rusă...”, a adăugat Grosu.

Dacă „Gazprom” va decide să sisteze gazele către R. Moldova, atunci autoritățile vor fi pregătite să facă față, a dat asigurări Igor Grosu.

Citește și: Chișinăul ar fi fost la un pas să-și asume datoria de OPT MILIARDE de dolari pentru gazele consumate de Transnistria. Grosu arată cu degetul spre Dodon, Chicu și „instrumentul” Perju: „Ne-ar fi vândut pe 30 de ani înainte pentru datoriile altcuiva”

„Eu n-aș vrea să speculez, dar noi avem în vedere și scenariul când 100% este închis. Atunci noi preconizăm procurarea gazului din altă parte și înlocuirea unei cantități de gaze cu păcură, întrucât tona de păcură acum este cu mult-mult mai ieftină decât gazul. Facem rezerve, deja o parte e achiziționată, avem înțelegeri de achiziționare graduală. Dar nu se pune problema aceasta, pentru că o parte din gaze o să le achiziționăm ca să avem rezervă pentru două luni de iarnă, așa cum spune legislația. O parte din gaze o să o substituim cu păcură. Pentru cei din mediul rural o să avem un program de asigurare cu lemne. Știu că acum agenții economici care sunt specializați în importul de cărbune fac eforturi și deja fac programări cum să aducă cărbuni pe calea ferată, pe calea apei ș.a.m.d. Deci, noi o să ne asigurăm ca să trecem cu bine această iarnă”, a conchis Igor Grosu.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md