Spicherul Igor Grosu a primit GARANȚII ferme din partea omologului său din Suedia: „În caz de necesitate, Suedia va fi alături de cetățenii R. Moldova”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care efectuează o vizită oficială în Regatul Suediei, în perioada 6-9 februarie 2023, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său suedez, Andreas Norlén.
„I-am mulțumit domnului Norlén pentru participarea sa în primăvara anului trecut la reuniunea Președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice (NB8). Acea vizită, alături de alți șapte președinți de Parlamente, ne-a încurajat să fim și mai determinați în proiectul nostru de țară – integrarea în Uniunea Europeană. Am vorbit despre provocările cu care se confruntă R. Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra republicii noastre, despre prioritățile noastre parlamentare, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023)”, a menționat Igor Grosu.
Spicherul Parlamentului a apreciat contribuția guvernului suedez, în valoare de circa 14 milioane de euro, anunțată ca angajament în cadrul Platformei de sprijin a R. Moldova de la Paris. „Totodată, am primit asigurări că, în caz de necesitate, Suedia va fi alături de cetățenii R. Moldova”.
Potrivit lui Grosu, de-a lungul anilor, Guvernul de la Stockholm a investit în proiecte importante în domeniul IT, în domeniul medicinii și, nu în ultimul rând, în realizarea brandului de țară în domeniul vitivinicol. „Suedia a fost alături de noi atunci când Rusia a impus embargo, iar datorită sprijinului suedez acum vinurile noastre au ajuns să concureze pe cele mai importante piețe din lume.
Un alt subiect pe care l-am abordat și important pentru diplomația parlamentară a fost de a crea grupul parlamentar de prietenie moldo-suedez. Am primit asigurări că Parlamentul Suediei va continua suportul politic pentru agenda noastră europeană, în special pe durata președinției suedeze a Consiliului UE și ne va ghida cu expertiză în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și mersul reformelor din republica noastră”, a adăugat Grosu într-o postare pe Facebook.
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC
Autoritățile au identificat SOLUȚII pentru a nu mai accesa energia de urgență și de a acoperi deficitul de 484 MWh necesari pentru 14 ianuarie: „Pentru ziua de astăzi nu avem deficit de energie”