15:24:44 19.05.2024
Stiri

Președintele Turciei încearcă să DESCURAJEZE Ucraina și R. Moldova, după ce Consiliul European a dat undă verde demarării negocierilor de aderare: „Asta nu înseamnă că Ucraina și R. Moldova vor deveni membre ale UE”

Actualitate 19.12.2023 15:14 Vizualizări1644 Autor: Ziarul National
Președintele Turciei încearcă să DESCURAJEZE Ucraina și R. Moldova, după ce Consiliul European a dat undă verde demarării negocierilor de aderare: „Asta nu înseamnă că Ucraina și R. Moldova vor deveni membre ale UE”


Președintele turc Tayyp Recep Erdogan a avertizat marți Ucraina și R. Moldova că Uniunea Europeană va trage de timp în privința acceptării lor în rândul blocului comunitar, amintind cum și țara sa așteaptă de ani de zile acest lucru, relatează Reuters.

Liderii țărilor membre ale UE au dat undă verde săptămâna trecută demarării negocierilor de aderare cu Kievul și Chișinăul în cadrul unui vot la care premierul ungar Viktor Orban a părăsit sala, marcând astfel o abținere a Budapestei.

Citește și: Kremlinul, despre decizia UE de a deschide negocieri de aderare cu R. Moldova și Ucraina. „Este o decizie care poate DESTABILIZA Uniunea Europeană. Nici Ucraina și nici R. Moldova nu îndeplinesc criteriile, iar negocierile pot dura ani și decenii”

Vorbind cu jurnaliștii turci în timpul zborului cu care s-a întors dintr-o vizită oficială la Budapesta, unde Viktor Orban i-a dăruit un cal, președintele turc Recep Erdogan a spus că țara sa, care este o țară candidată la aderarea la UE încă din 2005, și-a câștigat de mult timp dreptul de a fi primită în blocul comunitar, dar că aderarea Ankarei a fost blocată de „obstacole politice”.

Citește și: Liderii politici de la București, care au făcut un lobby puternic în favoarea R. Moldova, despre deschiderea negocierilor de aderare: „R. Moldova a scăpat din sfera de influență a Rusiei şi urmează să îi fie alocat un loc la masa UE"

„Faptul că le-au acordat statutul de țară-candidat nu înseamnă că ele vor deveni membre ale UE”, a declarat Erdogan cu privire la Ucraina și R. Moldova, poziție similară celei enunțate de Kremlin.

„Pentru ele va începe un proces, dar vor fi amânate și ele. Niciuna dintre aceste țări nu este o Turcie”, a declarat Erdogan într-o aparentă referință la puterea economică și militară a țării sale.

Citește și: Decizie ISTORICĂ la Bruxelles: Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova. Maia Sandu: ,,Este VICTORIA noastră a tuturor"

„Este greșit ca Turcia, care este mai mult decât pregătită să se alăture UE, mai mult chiar decât unele state membre, să fie ținută așteptând la ușă timp de ani de zile din cauza obstacolelor politice”, a subliniat el, potrivit unui comunicat de presă remis de cancelaria sa prezidențială.

Candidatura Ankarei la aderare este „înghețată” de ani de zile de UE din cauza îngrijorărilor legate de degradarea respectării drepturilor omului și a statului de drept în Turcia, dar și a unor dispute privind politica regională, ca de exemplu ocupația turcă din nordul Ciprului.

„UE trebuie să revină asupra acestei greșeli acum”, a mai spus Recep Erdogan.

Agenția Reuters notează că, deși negocierile de aderare ale Ucrainei și R. Moldova la UE vor dura, probabil, într-adevăr câțiva ani, deschiderea procesului le aduce cu un pas mai aproape de obiectivul lor strategic pe termen lung de a se elibera din orbita Moscovei și a se alinia Occidentului.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 452 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md