09:26:49 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu prezintă obținerea de către R. Moldova a statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE drept VICTORIA cetățenilor: Îndemnul şefei statului pentru moldoveni

Actualitate 24.06.2022 10:55 Vizualizări2193 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu prezintă obținerea de către R. Moldova a statutului de țară-candidată pentru aderarea la UE drept VICTORIA cetățenilor: Îndemnul şefei statului pentru moldoveniCitește și: STAT CANDIDAT: „Începe drumul greu, foarte greu. R. Moldova trebuie să devină un stat funcțional, iar România va avea un rol-cheie, poate cel mai important”


Astăzi oamenii cinstiți se simt liberi, pot trăi și activa în siguranță, în țara noastră. Știm că avem mult de lucrat pentru a construi instituții de stat puternice, juste, care sunt doar în interesul cetățeanului.

Pentru a schimba în bine viața oamenilor, avem nevoie de transformări semnificative, care vor afecta practic toate domeniile, toate instituțiile. Pentru a restabili respectul față de lege și față de instituțiile statului, va trebui să ne schimbăm comportamentul, să renunțăm la obiceiuri dăunătoare. Nu va fi ușor, dar este ceva ce putem face, de dragul păcii și bunăstării oamenilor țării noastre.

Guvernul, Parlamentul și Președinția vor continua să muncească, zi de zi, alături de administrația publică locală, pentru ca dezvoltarea satelor și orașelor Moldovei, dezvoltarea țării în ansamblu, să continue.

Vom folosi această perioadă pentru a reface din temelie relațiile statului cu mediul de afaceri. Antreprenorii trebuie să aibă condiții cât mai bune de activitate și dezvoltare. Astfel, vom încuraja crearea locurilor de muncă și salarii mai bune pentru oameni.

Acest guvern a dovedit că este solidar cu cetățenii săi, în timpul crizei gazelor din toamna și iarna trecută. Vom compensa majorările de prețuri, oferind compensații suplimentare și ajutoare celor mai vulnerabile categorii ale cetățenilor.

Ca țară-candidată, vom putea avansa cu aceste schimbări mai ușor, având susținerea Uniunii Europene și resursele puse la dispoziție de Bruxelles. Cu sprijinul UE, împreună cu dumneavoastră, prin muncă, disciplină și ordine, vom reuși să asigurăm pacea și dezvoltarea țării, chiar și în această perioadă plină de provocări.

Dragi cetățeni,

Datorită voinței voastre, a alegerii pe care ați făcut-o, astăzi țara noastră are șansa reală de a se dezvolta apropiind standardele noastre de viață de cele din Uniunea Europeană. În pofida greutăților și a incertitudinii, suntem hotărâți să avansăm pe acest drum.

Iar pentru acest efort național de curățare și dezvoltare a țării, avem nevoie de alinierea tuturor forțelor politice, a societății civile, a funcționarilor publici, a administrației centrale și locale, a sectorului privat. Numai împreună putem ridica țara noastră la nivelul de trai, de siguranță și de dezvoltare pe care îl merită oamenii ei.

R. Moldova e casa noastră comună, iar ordinea, bunăstarea și prosperitatea ei depind de fiecare dintre noi. Sunt convinsă că se poate. Moldovenii s-au mobilizat exemplar ca să ajute refugiații din Ucraina – cu siguranță ne putem mobiliza ca să ne ajutam pe noi înșine, pentru un viitor mai bun aici, acasă.

Obținerea statutului de țară candidată de aderare la UE este reușita întregii societăți. Este reușita primarilor, care veghează la funcționarea democrației și a administrației publice la nivel local. Acum, statutul de candidat este și o oportunitate pentru localitățile din țară. După ce, în această primăvară, am lansat programul național de dezvoltare locală “Satul European”, noul statut deschide și mai multe oportunități de finanțare pentru dezvoltarea comunităților.

Mulțumim societății civile, cetățenilor activi, diasporei noastre, experților și activiștilor, care au fost în prima linie de promovare a statutului de țară-candidată la aderare în UE. Ați lucrat alături de guvern pentru pregătirea acestei decizii, ați promovat interesele R. Moldova în diverse foruri europene și ați fost vigilenți atunci când autoritățile au greșit.

Avem nevoie în continuare de implicarea și sprijinul vostru, de supravegherea și expertiza voastră, în promovarea standardelor și valorilor europene în societatea noastră, în combaterea dezinformării despre Uniunea Europeană și în reformarea instituțiilor publice și a justiției.

În spatele deciziei de a acorda R. Moldova statutul de țară-candidată candidată stă efortul a mii de funcționari publici. Cunoaștem, apreciem și suntem recunoscători pentru acest efort. Pe munca voastră, pe efortul pe care îl faceți în fiecare zi, pe deschiderea spre schimbare și spre eficientizarea activității, se bazează, în mare măsură, progresul pe care urmează să-l facă țara noastră pe calea euro-integrării.

Contez pe funcționarii publici din R. Moldova. Avem în față o sarcină grea - să construim instituții puternice, independente, care își fac treaba bine și apără interesul cetățeanului și al țării. Iar pentru asta avem nevoie de funcționari publici profesioniști, integri și muncitori, în fiecare instituție publică, în fiecare comunitate. Știu că munca voastră nu este ușoară, e responsabilă și plătită modest. Așa muncește majoritatea oamenilor din Moldova. Dar pentru a schimba lucrurile, trebuie să mai facem un efort, împreună.

Trebuie să lucrăm cu dăruire, în următorii ani, să creștem semnificativ eficiența și performanța muncii, pentru a apropia sistemul public din Republica Modova de standardele europene. Iar odată cu creșterea performanței, vor crește și salariile.

Succesul demersului european al Republicii Moldova depinde, într-o mare măsură, de integritatea, eficiența și independența sistemului justiției. De aceea, reforma justiției este principala prioritate a guvernării, în acest moment. Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc și procuratura de persoane corupte, lipsite de integritate. Fără acest pas, nu putem avea un act al justiției integru, pe care contează orice cetățean sau investitor.

Mă adresez oamenilor din sistemul justiției. Bunăstarea țării, calitatea vieții oamenilor care trăiesc aici, stabilitatea și viitorul european al Republicii Moldova depind de voi acum. Autoritățile vă sunt alături pentru a duce la bun sfârșit reforma justiției, a oferi oamenilor din acest sistem toate instrumentele și resursele pentru ca actul justiției să se facă eficient și corect. Sarcina voastră este să fiți onești și să lucrați bine, cu integritate.

Stimați cetățeni,

Proiectul pe care îl începem acum, în calea spre aderarea la Uniunea Europeană, va dura mai mulți ani. Nu este proiectul meu, al Guvernului sau al Parlamentului - acesta este proiectul generației noastre, este proiectul dumneavoastră. Iar succesul lui depinde de noi toți.

Noi ne asumăm orice preț politic pe care va trebui să-l plătim pentru realizarea acestui proiect. Sarcina noastră este să facem totul pentru ca cetățenii să trăiască în pace, stabilitate, într-o țară care se dezvoltă și merge înainte. Locul Republicii Moldova este în familia europeană.

Acum avem oportunitatea să schimbăm în bine felul cum merg lucrurile în țara noastră, să îmbunătățim semnificativ calitatea vieții, calitatea serviciilor, modul de viață din Republica Moldova. Putem corecta și îmbunătăți acum relațiile dintre stat și cetățeni, dar și relațiile între oameni. Succesul acestor schimbări nu este garantat. El depinde de fiecare dintre noi, de capacitatea noastră de muncă, de determinarea tuturor cetățenilor de a face acest efort mare în numele unui viitor mai bun, pentru fiecare.

Și eu am încredere că putem să o facem. Astăzi să ne bucurăm, iar de mâine ne așteaptă o muncă grea și de lungă durată pentru construirea Moldovei Europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md