05:39:38 20.06.2024
Stiri

Decizie ISTORICĂ la Bruxelles: Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova. Maia Sandu: ,,Este VICTORIA noastră a tuturor"

Actualitate 14.12.2023 19:35 Vizualizări3022 Autor: Vitalie Hadei
Decizie ISTORICĂ la Bruxelles: Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova. Maia Sandu: ,,Este VICTORIA noastră a tuturor


Consiliul European a adoptat, joi-seară, decizia istorică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și R. Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe rețeaua socială X (fosta Twitter). În același anunț, Charles Michel mai spune că Georgiei i-a fost acordat statutul de țară candidată la aderarea UE. „Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru”, a punctat Charles Michel.

Decizia vine ca o surpriză de proporții, după ce Ungaria a amenințat în repetate rânduri că va bloca deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, iar premierul maghiar Viktor Orban a intrat la summit-ul Consiliului European cu poziția că ,,nu există nicio șansă ca Ucraina să înceapă negocierile”.

Președinta Maia Sandu a felicitat cetățenii R. Moldova cu ocazia adoptării acestei decizii istorice.

,,Dragi moldoveni, felicitări! Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au zis „da” pentru țara noastră, au zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că R. Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE", a scris Maia Sandu pe Facebook.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat, la rândul său, că votul de astăzi reprezintă un moment istoric pentru R. Moldova, marcând cel mai important pas de pâna acum către aderarea noastră la marea familie a Uniunii Europene.

,,Este o victorie a cetățenilor noștri care au ales parcursul european. Zi de zi, în ultimii ani, în ciuda tuturor crizelor, ne-am ghidat de valorile europene, ne-am afirmat locul în lume ca țară liberă, care protejează viața și demnitatea oamenilor. Decizia Consiliului European este un mesaj consolidat al unei Europe încrezătoare ce apără pacea și construiește un viitor democratic solid dat întregii lumi.

Pe această cale, vreau să mulțumesc colegilor din Parlament, Guvern, Președinție și multe alte instituții, dar și cetățenilor noștri, care am muncit și vom munci în continuare cu dăruire pentru ca acest deziderat să devină, cât de curând posibil, realitate. Mulțumiri și prietenilor noștri de la București, europarlamentarilor de la Bruxelles și tuturor celor care ne-au sprijinit în acest parcurs. Suntem adepții unui proces de negocieri echitabil și bazat pe merite și noi vom continua să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă. Împreună vom scrie istoria Europei", a exclamat Grosu într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Premierul Dorin Recean a afirmat că decizia istorică a Consiliului European este rezultatul efortului pe care ,,l-am depus în ultimii ani cu toții, împreună cu președinta Maia Sandu".

,,Știm ce avem de făcut, suntem determinați să continuăm reformele pentru a deveni cât mai curând parte a marii familii europene. Moldova este europeană. Viitorul nostru este în UE", a declarat Recean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md