05:48:40 20.06.2024
Stiri

GATA cu mimarea NEGOCIERILOR privind formarea unei majorități parlamentare. „Cred că a venit timpul ieșirii în scenă a PD”. De ce Dodon ar putea deveni INCONTROLABIL

Politică 08.05.2019 09:40 Vizualizări3190 Autor: Ziarul National
GATA cu mimarea NEGOCIERILOR privind formarea unei majorități parlamentare. „Cred că a venit timpul ieșirii în scenă a PD”. De ce Dodon ar putea deveni INCONTROLABIL adevarul.ro


Partidul Democrat (PD) le-a permis potențialilor parteneri de coaliție să se developeze și să piardă foarte multe puncte politice, dar acum a venit timpul să iasă în scenă, crede analistul politic Anatol Țăranu.

Potrivit lui Țăranu, PD „are ce oferi” eventualului partener de coaliție. „Se va face o împărțeală, cum este de obicei caracteristic pentru politicul moldovenesc, vor fi partajate activele, totul va depinde de măiestria acelor care vor negocia, de dosarele de kompromat de care dispun potențialii parteneri și, în ultimă instanță, guvernarea va fi creată pentru PD. Anume cu socialiștii. Va fi creată această guvernare și-i păcat, fiindcă va avea de pierdut cursul european. Eu nu vorbesc despre pierderea completă a cursului european, vorbesc despre scăderea intensității cursului european”, a declarat Țăranu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul consideră că, inevitabil, PD va face anumite cedări în fața socialiștilor. „Altminteri cum să faci coaliție? Trebuie să iei în considerare o parte din interesele partenerilor tăi și din acest punct de vedere democrații vor fi nevoiți să cedeze din agenda europeană. Problema este și cel mai interesant este ce anume și cât de mult vor ceda. În fața PD-ului e o dilemă extrem de neplăcută. Cedarea postului de spicher îl consolidează foarte mult pe președintele Igor Dodon și el devine un jucător influent pe scena politică”, a afirmat Țăranu.

Dacă PSRM va obține funcția de spicher, atunci Dodon nu va mai putea fi suspendat, așa cum s-a întâmplat până acum.

„Foarte mult depinde care sunt resursele de influență asupra lui Dodon și în ce măsură PD și în speță liderul lui este capabil să-l orienteze corect pe Dodon în acțiunile sale. Până acum Dodon a fost foarte vocal. Își permitea escapade din cele mai neplăcute pentru PD, dar în același timp păstra și o anumită distanță. Din momentul în care el va obține postul de președinte al Parlamentului, el ar putea să devină necontrolabil. Faptul că nu va putea fi suspendat îi permite să facă nu numai declarații, dar și acțiuni care ar avea greutate în electorală. Și din acest punct de vedere, PD are de rezolvat o problemă foarte dureroasă”, a mai adăugat Anatol Țăranu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md