05:08:52 29.01.2023
Stiri

​Chișinăul TAIE din poftele Tiraspolului în privința a două chestiuni PRINCIPIALE. Serebrian: „Vrem ca jurnaliștii, reprezentanții societății civile și politice din R. Moldova să se deplaseze oriunde, oricând, fără niciun fel de îngrădiri”

Actualitate 02.12.2022 18:13 Vizualizări4253 Autor: ZiarulNational
​Chișinăul TAIE din poftele Tiraspolului în privința a două chestiuni PRINCIPIALE. Serebrian: „Vrem ca jurnaliștii, reprezentanții societății civile și politice din R. Moldova să se deplaseze oriunde, oricând, fără niciun fel de îngrădiri” Captură rlive.md


„Tiraspolul nu poate, în niciun caz, să se plângă de tratament discriminatoriu din partea Chișinăului privind libertățile de circulație. Cetățenii din regiunea transnistreană, care vin spre teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale R. Moldova, nu sunt forțați să treacă prin puncte de control. Am menționat că punctele de control constituite de Tiraspol sunt nu doar ilegale, dar încalcă și toate deciziile și prevederile privind statutul Zonei de Securitate”, a declarat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după o rundă de negocieri cu reprezentanții Tiraspolului, în formatul 1+1, cu participarea reprezentanților Ambasadelor SUA, Rusiei, Ucrainei, Delegației Uniunii Europene și Misiunii OSCE.

Potrivit lui Serebrian, regimul de la Tiraspol ar discrimina cetățenii care doresc să ajungă în raioanele de est ale R. Moldova.

Citește și: Tiraspolul renunță la ȘANTAJ și ar fi gata să reia livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului? Ignatiev: „Avem propuneri CONTSRUCTIVE… Prețul energiei livrate de întreprinderea de la Dnestrovsk este mai profitabil”

„Am propus celor de la Tiraspol să aplice față de cetățenii care se deplasează din teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale R. Moldova spre regiunea controlată aceleași reguli pe care le aplicăm noi. Vrem ca jurnaliștii, reprezentanții societății civile și politice din întreaga R. Moldova să aibă dreptul de a se deplasa oriunde, oricând, fără niciun fel de îngrădiri. Chișinăul este gata să facă pași concreți în vederea creării unui spațiu comun pentru mobilitatea cetățenilor și mi-am exprimat speranța că Tiraspolul va răspunde pozitiv la propunerea noastră”, a subliniat vicepremierul Serebrian.

Citește și: Tiraspolul renunță la ȘANTAJ și ar fi gata să reia livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului? Ignatiev: „Avem propuneri CONTSRUCTIVE… Prețul energiei livrate de întreprinderea de la Dnestrovsk este mai profitabil”

În cadrul rundei de negocieri a fost abordată și chestiunea privind importul medicamentelor în regiunea transnistreană. Astfel, Tiraspolul ar trebui să se supună regulilor aplicate de Chișinău, dacă își dorește ca cetățenii din stânga Nistrului să aibă acces la medicamente de calitate.

„Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, oferit un răspuns detaliat despre pașii întreprinși de Chișinău pentru e veni în întâmpinarea medicilor, farmaciștilor și pacienților din regiunea transnistreană. În același timp, am subliniat încă o dată, foarte clar, că intenția noastră este crearea unui spațiu comun, apropierea celor două maluri în toate domeniile, inclusiv în cel medical și farmaceutic, dar nu crearea unor spații legale paralele. Facem tot ce ne stă în puteri pentru a soluționa problemele din domeniul sănătății, dar nu vom face pe plac celor care doresc recunoașterea unui alt nomenclator, unul paralel al medicamentelor pe teritoriul R. Moldova.

Noi oferim posibilitatea ca toate medicamentele care sunt aduse pe teritoriul R. Moldova să poată fi importate și în regiunea transnistreană. Odată ce cetățenii noștri de pe malul drept nu se plâng pe calitatea acestor medicamente, nu văd de ce cei din stânga Nistrului ar trebui să aibă anumite probleme. Din punctul nostru de vedere, e o problemă strict politică. Dorința Tiraspolului e să dispună de un nomenclator separat. Este singura explicație pe care o avem”, a spus vicepremierul.

Oleg Serebrian i-a oferit un răspuns și negociatorului-șef din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, după ce ultimul s-a plâns că ar fi fost percheziționat pe Aeroportul Internațional Chișinău: „Am menționat faptul că negociatorul oficial al Tiraspolului nu a notificat Chișinăul despre vizita la Moscova, așa cum prevede mecanismul temporar de traversare a frontierei, introdus la 1 august curent”.

În cadrul negocierilor de astăzi, a fost abordat și cazul lui Victor Pleșcanov, activistul condamnat pentru „extremism” de către autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, după ce a condamnat agresiunea militară a Rusiei din Ucraina.

„Am văzut recent în presă știri privind starea morală și de sănătate a cetățeanului Pleșcanov. Am solicitat ajutorul OSCE în vederea obținerii mai multor informații. Ignatiev m-a informat că viața respectivului cetățean ar fi în afara oricărui pericol. Totodată, reprezentanții Tiraspolului au semnalat existența unor probleme similare, din perspectiva lor, în penitenciarele controlate de autoritățile constituționale unde sunt câțiva deținuți din regiunea transnistreană. În replică, am menționat că suntem de acord ca Tiraspolul să ofere OSCE posibilitatea de a se informa la fața locului despre starea acestora. Cerem, în schimb, ca reprezentanții OSCE să aibă posibilitatea de a-l vizita de urgență pe cetățeanul Pleșcanov la penitenciarul în care se află. Din păcate, nu am auzit un răspuns clar al Tiraspolului, dar vom insista, pentru că aceasta este unica sursă credibilă să aflăm starea reală a acestuia”.

Oleg Serebrian și-a exprimat disponibilitatea ca, până la finele anului curent, părțile să mai aibă o rundă de negocieri, mai ales că pe 31 decembrie expiră mai multe înțelegeri, inclusiv cea privind accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md