14:00:20 19.05.2024
Stiri

ASIGURĂRI ferme de la omul care va DECIDE când R. Moldova va primi statutul de țară candidat pentru ADERAREA la UE. Michel: „Susținem eforturile R. Moldova de a realiza condițiile, pentru a participa în acest proiect politic”

Actualitate 04.05.2022 12:59 Vizualizări1778 Autor: Ziarul National
ASIGURĂRI ferme de la omul care va DECIDE când R. Moldova va primi statutul de țară candidat pentru ADERAREA la UE. Michel: „Susținem eforturile R. Moldova de a realiza condițiile, pentru a participa în acest proiect politic” Captură privesc.eu


R. Moldova are toate șansele să obțină statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE). Asigurările vin de la președintele Consiliului European, Charles Michel, omul care va decide când această chestiune va fi pusă pe agendă la Bruxelles. Oficialul european a discutat aceste chestiuni astăzi, în cadrul unei întrevederi la Chișinău cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Michel, UE a fost cea care a încurajat R. Moldova, Ucraina și Georgia să depună cererile de aderarea la marea familie europeană, în contextul agresiunii Rusiei în țara vecină.

„Am avut discuții detaliate cu doamna președintă Maia Sandu despre acest proces de aderare. Primul element: noi am început dezbaterile acestea politice câteva săptămâni în urmă, atunci când a avut loc ședința Consiliului European la Palatul Versailles. S-a decis atunci să susținem alegerea liberă exprimată de țări cum ar fi R. Moldova de a-și consolida legăturile cu UE și de a depune cererea de aderare la UE. Al doilea element e că am solicitat imediat Comisiei Europene să pregătească opinia cu privire la acest lucru. De obicei, acest proces durează opt-nouă luni. Dar de data aceasta, totul s-a întâmplat în câteva zile. În același timp, Comisia Europeană a luat decizia de a lua decizia (cu privire la obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE - n.r.) către sfârșitul lunii iunie.

Ține de responsabilitatea mea să evaluez, după ce voi lua act de această opinie, când vom putea fi pregătiți pentru a pune această chestiune pe agenda Consiliului European. Bineînțeles că acesta este un proces complex. Noi vrem să susținem eforturile R. Moldova de a realiza condițiile necesare pentru a participa în acest proiect politic. Dar este clar că noi intenționăm să acționăm imediat, pentru a putea consolida legăturile. De exemplu, în sectorul energetic vrem să oferim oportunitatea R. Moldova să fie cât mai aproape de UE. Strategic, este un lucru foarte important pentru familii, gospodării casnice, pentru companiile din R. Moldova”, a spus Charles Michel, în cadrul unei conferințe comune cu Maia Sandu.

În același context, președintele Consiliului European a declarat că împărtășește opinia ministrului de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, privind regândirea procesului de aderare la UE, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Referitor la procesul de aderare, eu am explicat care ar fi pașii. Dar sunt de acord cu această idee. Ținând cont de circumstanțele actuale, pentru UE e important să aibă o viziune clară despre acest proces de aderare. Este o dezbatere foarte dificilă din diferite considerente. De exemplu, procesul de luare a deciziilor în UE este unul complex. Aici apare și dreptul de veto, iar uneori apar diferiți actori în UE cu dubii despre acest principiu al dreptului de veto. Este important ca noi să clarificăm în UE cum vrem să îmbunătățim felul în care noi luăm deciziile. Din cauza războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, e foarte important ca la nivelul conducerii UE să clarificăm ce ne dorim pentru viitor. Este foarte clar că extinderea UE este un instrument politic pentru a clarifica ce viziuni avem pentru viitorul Europei și UE. Eu sunt sigur că în următoarele două luni vom putea, în cadrul Consiliului European, să transmitem un semnal clar despre viitorul pe care noi îl dorim, inclusiv în ceea ce ține de extinderea UE”, a adăugat Charles Michel.

Președinta Maia Sandu a menționat că actuala guvernare vrea să consolideze și să construiască un stat puternic, cu servicii de calitate, iar acest lucru e posibil doar dacă vom alege vectorul european de dezvoltare.

„Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare. Deja am transmis prima parte a chestionarului de aderare, iar zilele următoare vom transmite partea a doua. Sperăm să primim un răspuns pozitiv. Nu căutăm scurtături, dar vrem să oferim cetățenilor un viitor pe care îl merită, un viitor în familia europeană”, a punctat Maia Sandu.

De menționat că R. Moldova a depus cererea de aderare la UE la începutul lunii martie, iar peste puțin timp a completat prima parte a chestionarului de aderare. Este vorba de răzpunsuri oferite la aproape 400 de întrebări.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 407 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md