22:54:23 24.06.2024
Stiri

Trump AMENINȚĂ Turcia că o va ruina economic dacă îi va ataca pe kurzii din Siria. Ce a răspuns Ankara

Știri 14.01.2019 20:16 Vizualizări2647 Autor: Ziarul National
Trump AMENINȚĂ Turcia că o va ruina economic dacă îi va ataca pe kurzii din Siria. Ce a răspuns Ankara sursa: adevarul.ro


Președintele american, Donald Trump, a avertizat Turcia că o va ruina economic în cazul unui atac contra kurzilor după apropiata retragere a trupelor americane din Siria, îndemnându-i în același timp pe kurzi „să nu provoace” Ankara, relatează AFP.

Statele Unite vor „devasta economic Turcia dacă ea îi atacă pe kurzi”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Totodată, Washingtonul le-a cerut kurzilor „să nu provoace Turcia. Rusia, Iranul și Siria au fost cei mai mari beneficiari ai politicii americane pe termen lung de distrugere a grupării Stat Islamic (SI) în Siria - inamici naturali. Beneficiem și noi de aceasta, dar a venit vremea să ne aducem trupele acasă. Stop războaielor fără sfârșit”, a adăugat Donald Trump.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia așteaptă ca Statele Unite să-și onoreze parteneriatul strategic după ce președintele american Donald Trump a avertizat că „va devasta Turcia economic” dacă atacă o miliție kurdă în Siria.

Relațiile dintre cei doi aliați din cadrul NATO sunt tensionate în legătură cu sprijinul acordat de SUA miliției kurde Unitățile de Protecție Populară (YPG), văzută de Turcia ca o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii și care a condus o insurgență de zeci de ani pe teritoriul turc.

„Dle @realDonaldTrump Este o greșeală fatală să echivalați kurzii sirieni cu PKK, care se află pe lista de teroriști a SUA, și filiala sa din Siria PYD/YPG”, a scris purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin pe Twitter.

„Teroriștii nu pot fi partenerii & aliații voștri. Turcia așteaptă ca SUA să-și onoreze parteneriatul strategic și nu dorește ca acest lucru să fie umbrit de propaganda teroristă”, a adăugat el.

Anunțul din decembrie al retragerii militarilor americani desfășurați în Siria pentru a lupta împotriva SI a fost salutat de Turcia, dar a slăbit situația combatanților kurzi care au luptat alături de Statele Unite contra grupării jihadiste.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, amenință să lanseze o ofensivă militară în nordul Siriei pentru a-i vâna pe acești combatanți, membri ai Unităților de protecție a poporului (YPG), miliție pe care Ankara o consideră „teroristă”. Miliția kurdă YPG a fost un aliat al SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic și controlează zone din nordul Siriei. Erdogan a promis să o zdrobească după decizia lui Trump de a retrage trupele americane din regiune.

sursa: adevarul.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md