21:57:44 27.05.2024
Stiri

PRESA // Interceptări: Oficialii ruşi considerau că îl pot utiliza pe Flynn pentru a-l influenţa pe Trump

Știri 21.05.2017 15:58 Vizualizări2304 Autor: Ziarul National


PRESA // Interceptări: Oficialii ruşi considerau că îl pot utiliza pe Flynn pentru a-l influenţa pe Trump Sursa: ziare.com

Oficialii ruşi se lăudau în conversaţii purtate în timpul campaniei electorale că au reuşit să cultive o relaţie solidă cu fostul consilier pentru securitate naţională de la Casa Albă, Michael Flynn, şi credeau că-l pot utiliza pe acesta din urmă pentru a influenţa atât echipa republicană, cât şi pe miliardarul Donald Trump, potrivit unor surse anonime citate de CNN.

Aceste conversaţii au trezit îngrijorări din partea agenţilor de informaţii, iar unii au acţionat pe cont propriu pentru a limita informaţiile clasificate care ajungeau în mâinile lui Flynn, considerat deja favorit pentru a deveni consilier pentru securitate naţională după învestirea lui Donald Trump la Casa Albă.

„Alarma de incendiu a pornit devreme”, a declarat un fost oficial al administraţiei Obama.

De asemenea, acesta a atras atenţia asupra modului în care agenţii ruşi vorbeau despre Michael Flynn.

Între timp, un alt fost oficial al administraţiei democrate susţine că Flynn era deja văzut ca o potenţială problemă de securitate naţională pentru Statele Unite.

O conversaţie interceptată de agenţii de informaţii americani sugerează că oficialii ruşi îl considerau un aliat important pe Michael Flynn.

Această relaţie dintre ruşi şi consilierul republican s-a dezvoltat de-a lungul anului trecut, cu luni înainte ca Flynn să stârnească controverse în urma mai multor convorbiri telefonice purtate cu ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak, la doar câteva ore după implementarea ultimelor sancţiuni împotriva Moscovei de către administraţia Obama.

Ce spune Casa Albă

Însă, oficialii americani cred că ruşii şi-au supraevaluat influenţa pe care o aveau asupra republicanului Donald Trump prin Flynn, în conversaţiile interceptate de agenţiile din Statele Unite.

„Avem încredere că după finalizarea acestor investigaţii nu vor exista dovezi care să susţină existenţa unui pact secret între campanie şi Rusia. Această problemă are că scop distragerea atenţiei preşedintelui sau administraţiei de la aducerea locurilor de muncă înapoi şi protejarea Americii”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Albă.

Flynn este o figură centrală în investigaţia cu privire la posibilele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului.

De asemenea, legăturile sale cu interesele guvernamentale turce sunt şi ele investigate de către anchetatorii federali, după ce acesta a primit 530.000 de dolari pentru a face lobby în numele Ankarăi.

O mare sursă de îngrijorare pentru reprezentanţii administraţiei Obama a fost o conversaţie purtată de Flynn şi Kisliak, la scurt timp după ce preşedintele Barack Obama a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru amestecarea în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

În conversaţia interceptată, Flynn i-a promis ambasadorului rus că administraţia Trump va avea o poziţia favorabilă dacă Moscova se abţine de la lansarea unor contrasancțiuni împotriva Washingtonului.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat atunci că nu are de gând să implementeze contramăsuri, deşi americanii au decis expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din Statele Unite.

De asemenea, consilierul republican i-a promis ambasadorului că administraţia Trump va reevalua sancţiunile americane împotriva Rusiei imediat după învestirea la Casa Albă.

Relaţia Flynn-Kisliak datează de cel puţin patru ani, cei doi s-au întâlnit prima dată în 2013, atunci când generalul pensionat efectua o vizită oficială în Rusia ca director al Agenţiei de Informaţii din Apărare.

În decembrie 2015, consilierul a participat la o gală dedicată televiziunii ruse Russia Today.

Michael Flynn a plătit 45.000 de dolari pentru a participa la respectiva gală, unde a stat la aceeaşi masă cu preşedintele Vladimir Putin.

Agenţii americani au observat în decembrie 2015 o intensificare a comunicaţiilor dintre Flynn şi Kisliak, la scurt timp după vizita sa la Moscova.

Donald Trump a negat în repetate rânduri orice contact dintre asociaţii campaniei republicane şi agenţii ruşi, denunţând investigaţia drept o „vânătoare de vrăjitori” şi prezentându-se drept cel mai persecutat preşedinte din istoria Statelor Unite.

Sursa. ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md