România întinde o mână R. Moldova, după ce Rusia a solicitat un preț EXORBITANT pentru gazele naturale: „România nu va abandona frații de peste Prut, nu va abandona niciodată R. Moldova în plină iarnă”
România va ajuta R. Moldova să depășească criza energetică prin care trece acum, dacă autoritățile de la Chișinău nu vor ajunge la un acord cu rușii de la „Gazprom”, care solicită un preț exorbitant pentru gazele naturale.
„În cazul în care lucrurile se complică din punct de vedere al alimentării cu gaze naturale, România nu va abandona R. Moldova. Sigur, este vorba de contractele pe care le negociază R. Moldova cu partenerii tradiționali, dar clar că România nu va abandona frații de peste Prut, nu va abandona niciodată R. Moldova în plină iarnă”, a declarat ieri europarlamentarul și liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.
Potrivit lui Rareș Bogdan, Guvernul de la București ia în calcul alimentarea R. Moldova cu gaze naturale prin gazoductul Iaşi - Chişinău.
„Este o chestiune la care se lucrează. Este un grup de lucru din care fac parte oficiali de la Bucureşti, dar şi vicepremierul R. Moldova. De asemenea, România va ajuta R. Moldova cu alimentarea cu păcură. Sunt lucruri importante pe care România le face. Asta pe lângă companii românești, de stat sau private, listate la bursă, care își îndreaptă atenția spre R. Moldova datorită noilor instituții de la Chişinău şi vor să treacă Prutul. Sunt lucruri importante şi cetățeanul R. Moldova trebuie să înțeleagă că acestea sunt lucruri direct condiționate de votul acordat în urmă cu trei luni de zile”, a spus Rareş Bogdan.
În același context, europarlamentarul a subliniat că tot acest ajutor al statului român oferit cetățenilor R. Moldova, dar şi autorităţilor, există pentru că încrederea în instituţiile statului R. Moldova, în preşedintele Maia Sandu, în premierul Natalia Gavriliţa şi în preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, este la cel mai ridicat nivel din 1990.
„Niciodată nu a existat această linie de putere care să fie atât de pro-europeană, atât de pro- democratică şi asta ne dă şi nouă garanţia că banii pe care îi oferă statul român sau Bruxellesul nu se duc într-un stat capturat sau pe mâna unor oligarhi”, a spus Rareş Bogdan.
Europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat în cadrul emisiunii că doar cei de rea credinţă nu văd evidenţele că pe ambele maluri ale Prutului trăieşte acelaşi popor.
Citește și: Nicolae Negru // Al doilea război economic ruso-moldav
„Problema de fond este dacă putem să fim destul de inteligenţi să fructificăm oportunităţile pe care soarta ni le-a scos în cale”, a spus Eugen Tomac care, referitor la criza energetică, a precizat că este o criză care afectează întreg continentul european şi a reiterat, la rândul lui, că România nu va abandona Republica Moldova în mijlocul acestei crize.
„Criza are foarte multe substraturi şi are foarte multe interese economice şi politice. Rusia a manipulat preţul pieţii de gaze, punând o presiune incredibilă pe ţările care cumpără de la ei. Ceea ce trebuie să ştie cetăţenii Republicii Moldova este că, în situaţii limită, nu vor rămâne singuri şi că România este dispusă ca, din puţinul pe care îl are, să ofere şi Republicii Moldova pentru a trece împreună peste această iarnă”, a spus Eugen Tomac.
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum va arăta textul și buletinul de vot la REFERENDUMUL republican constituțional din 20 octombrie
Directorul Consiliului Național al Aeroporturilor din Europa, la Chișinău: „Acum este momentul să planificăm dezvoltarea pe termen lung a aeroportului” din R. Moldova. Autoritățile moldovenești, sfătuite să „reconsidere” statutul AIC
Transfugul Vasile Bolea rămâne INTERZIS la alegerile prezidențiale. Curtea de Apel Chișinău a dat VERDICTUL în privința reprezentantului „Putin Team” în R. Moldova