09:04:05 27.04.2024
Stiri

Rusia TRIȘEAZĂ când afirmă că retragerea trupelor GOTR din Transnistria ar putea duce la o „destabilizare” în zonă. De ce tace MAEIE? „Această instituție exprimă poziția unui fost lider politic respins de către cetățeni”

Actualitate 01.12.2020 10:11 Vizualizări2323 Autor: Ziarul National
Rusia TRIȘEAZĂ când afirmă că retragerea trupelor GOTR din Transnistria ar putea duce la o „destabilizare” în zonă. De ce tace MAEIE? „Această instituție exprimă poziția unui fost lider politic respins de către cetățeni”


Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră surprinzătoare reacțiile mai multor oficiali ruși la declarațiile făcute de președintele ales, Maia Sandu, în legătură cu retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului. De asemenea, Popescu nu înțelege de ce conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) tace în legătură cu acest subiect.

„Tot ce a spus Maia Sandu este o reiterare fidelă a poziției R. Moldova și, practic, a tuturor președinților și guvernelor R. Moldova. Întotdeauna s-a insistat pe retragerea GOTR. Din 2003, R. Moldova a insistat întotdeauna pe transformarea misiunii de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă internațională de monitorizare. În fiecare an, la ministeriala OSCE, Moldova a reiterat aceste poziții. Evident, și Federația Rusă știe acest lucru”, a declarat Popescu.

Fostul ministru amintește că, pe 17 mai 2010, președinții Dmitri Medvedev și Viktor Ianukovici, într-o declarație comună, au sprijinit ideea transformării operațiunii ruse de menținere a păcii într-o misiune internațională civilă sub egida OSCE: „Deci, această poziție este atât poziția Moldovei, cât și poziția Rusiei și, evident, a altor mediatori”.

Nicu Popescu este indignat și de faptul că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu a luat nicio atitudine la acest subiect și a preferat să exprime poziția președintelui în exercițiu Igor Dodon.

„În aceste zile, MAEIE alege dacă această instituție exprimă poziția țării sau exprimă poziția unui fost lider politic respins de către cetățeni. Tăcerea de până acum a MAEIE înseamnă nu doar desolidarizarea față de președintele ales, dar și desolidarizarea de valorile, tradițiile MAEIE, cât și de consensul național față de acest subiect”, a subliniat Popescu.

Citește și: Kremlinul îi răspunde Maiei Sandu: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la „o destabilizare serioasă” în zonă

Și deputatul Iurie Reniță consideră că președintele ales, Maia Sandu, manifestă consecvență și verticalitate politică în promovarea intereselor naționale, când e vorba de retragerea necondiționată a trupelor militare rusești de ocupație de pe teritoriul nostru și transformarea așa-numitei „forțe de menținere a păcii” într-o misiune internațională civilă sub egida OSCE sau ONU.

„Obișnuiți cu „politica externă echilibrată” a lui Igor Dodon (în realitate a Moscovei), demnitarii de la Kremlin nu doresc să recunoască o realitate indubitabilă, confirmată pe plan intern de majoritatea absolută a cetățenilor noștri, dar și de comunitatea internațională prin Rezoluția ONU despre retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova și a deciziei Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, prin care Federația Rusă și-a asumat oficial angajamentul să-și retragă forțele sale militare și armamentul.

Președintele ales a reiterat o poziție, care a fost prezentă de la ’91 încoace – R. Moldova este un stat suveran și independent, pentru care integritatea teritorială și neadmiterea trupelor străine pe teritoriul nostru sunt prevederi foarte clar stabilite de Constituție. Este dreptul suveran al unui stat suveran, cum e R. Moldova, să decidă asupra politicii sale interne și externe, ceea ce concordă întocmai cu principiile fundamentale ale dreptului internațional”, susține sursa citată.

Potrivit lui Reniță, tentativele Federației Ruse de a manipula opinia publică internațională precum că noi dorim să retragem „pacificatorii ruși”, „de parcă nu ar exista GOTR cu circa 2 mii de militari ruși!”, deschizând astfel calea pentru o „dezghețare” a conflictului transnistrean, declanșat chiar de Moscova, nu se mai bucură de credibilitate pe plan extern.

„Nu mai există niciun dubiu că trebuie să reflectăm profund și responsabil asupra mecanismului 5+2, care, pe parcursul mai multor ani, și-a demonstrat ineficiența, datorită indisponibilității Federației Ruse de a avansa în soluționarea definitivă a chestiunii transnistrene. Inactivitatea acestui mecanism, dar și conservarea situației actuale cu trupe militare rusești și cu „pacificatori ruși” face parte din așa-numita „politică externă echilibrată” a Moscovei și a exponentului său, Igor Dodon.

Vreau să-mi exprim speranța că președintele ales, împreună cu un guvern și parlament nou, vor fi ghidați în activitatea lor pe plan extern de promovarea intereselor noastre naționale și nu vor mai urma, de acum încolo, agenda stabilită de către diriguitorii de la Kremlin. Verticalitatea politică, demnitatea și consecvența în promovarea politicii noastre externe nu trebuie să fie calificate ca mari virtuți, ci ca obligațiuni firești pe care și le asumă și le respectă conducătorii R. Moldova. Epoca rușinoasă și umilitoare a lui Igor Dodon în relația cu Moscova a luat sfârșit. Să demonstrăm că suntem altfel, că ne-am debarasat definitiv de sindromul Stockholm”, a conchis Iurie Reniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md