06:43:16 29.07.2021
 
Stiri

Ghimpu greşeşte, preşedintele NU reprezintă puterea executivă

Opinii 07.01.2015 10:47 Vizualizări3520 Autor: Petru Bogatu
Ghimpu greşeşte, preşedintele NU reprezintă puterea executivă


Prezentu continuu

Liderul PL, Mihai Ghimpu, justificând nevoia partajării funcţiei de şef al statului în cadrul negocierilor privind formarea unei noi coaliţii de guvernământ, susţine că acest lucru trebuie făcut, întrucât preşedintele republicii reprezintă puterea executivă. Eroare.

Face o figură aparte

Şeful statului într-o republică parlamentară sau semi-prezidenţială nu este nici şeful Executivului, nici reprezentantul acesteia. El are aceste prerogative doar în republici prezidenţiale. Iată de ce preşedintele SUA, bunăoară, este şeful Executivului, iar omologul său german - nu.

În Republica Moldova, spre deosebire de România sau Franţa, şeful statului nu prezidează nici măcar şedinţele Guvernului. Legea Supremă nu-i permite aşa ceva. La noi, în conformitate cu prevederile constituţionale, şef al Executivului este primul-ministru, acesta având atribuţii similare sau apropiate cu cele ale premierului italian, polonez, ceh sau spaniol.

Potrivit unor experţi în drept constituţional, precum A. Monchablon, C. Manda, I. Deleanu şi alţii, preşedintele Republicii Moldova este un arbitru național, care, exercitând funcţiile de reprezentare, de garant și de mediere, ocupă un loc deosebit în sistemul administraţiei centrale, nu poate fi identificat în totalitate cu niciuna dintre cele trei puteri ale statului şi de aceea nu reprezintă autoritatea executivă.

Este adevărat că unii cercetători privesc puţin altfel lucrurile. Ei consideră că preşedintele republicii ar putea fi încadrat, totuşi, în puterea executivă. Dar tot atât de adevărat e că şi aceşti autori recunosc rolul special pe care îl joacă şeful statului în ierarhia autorităţilor publice. Potrivit lor, acesta face o figură aparte în administraţie, completând natura duală a Executivului.

Aşa fiind, şeful statului nu poate fi băgat în aceeaşi oală cu Executivul propriu-zis. Având un statut distinct, el nu are cum fi „încorporat”, după cum arată cercetătorii români Vasile Sorin Curpăn şi Cosmin-Ştefan Burleanu, în niciuna dintre „puterile” clasice: legislativă, executivă şi judecătorească.

Nu puneţi căruţa înaintea boilor

Faptul că şeful statului este ales de Parlament nu justifică, astfel, aşa cum pretinde dl Ghimpu, partajarea acestei funcţii în cadrul negocierilor privind formarea Guvernului. Mai cu seamă în situaţia în care preşedinte republicii urmează să fie votat abia în anul 2016.

Parlamentul, potrivit articolului 66 al Constituţiei, alege și numeşte mai multe persoane oficiale, încazurile prevăzute de lege, ceea ce nu înseamnă însă că aceste funcţii, dacă ele nu fac parte din Guvern, urmează să fie distribuite cu ocazia formării noii majorităţi parlamentare. Procurorul general, de exemplu, e desemnat de deputaţi, dar nu oricând, ci doar atunci când expiră mandatul acestuia. La fel stau lucrurile şi în cazul magistraţilor.

Sunt de acord că în 2016 există riscul declanşării unei noi crize politice, dacă majoritatea parlamentară nu va reuşi să aleagă preşedintele. Trebuie discutate, bineînţeles, căile de depăşire a acestui impediment. Dar pentru asta urmează să fie formată mai întâi o nouă coaliţie de guvernământ. Orice alta abordare ar însemna să pui căruţa înaintea boilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Andrei Bunu 07.01.2015 11:18

Daca va referiti la interviul dat de dl Ghimpu, va rog dle Bogatu sa scoateti in evidenta esentialul nu secundarul (cum ar fi problema caracterul functiei de Presedinte). Si anume: 1. Ghimpul se impotriveste, fie si la nivel de declaratii, ca sa avem o guvernare pe vechi. Dealtfel, acestea sunt asteptarile alegatorilor, lucru probat de rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014. Apropo, daca se confirma aceasta tendinta urata, de urgenta trebuie creata o alternativa sub forma de miscare, partid, etc., cu adevarat proeuropeana, altfel, la alegerile urmatoare, ne putem lua ramas bun de la UE. 2. Recunoasteti, odata si odata, ca algoritmul de partajare ale celor trei mari functii in stat ( PLDM, cu cel mai mare numar de locuri in parlament, alege primul, dupa care alege PD si ce ramane, volens nolens, accepta PL) nu este antieuropean, asa cum insinueaza unii comentatori. In rest, strangem, dupa cum vedem, roadele lipsei de transparenta in negocieri: speculatii, incercarea folosirii (cine le are) mijloacelor massmedia pentru a face presiuni asupra partenerului/partenerilor de discutie, pentru a manipula opinia publica, etc. Aici dvstra, cei care va aflati in linia intaia a formatorilor de opinie, trebuia sa fiti mai insistenti, vizavi de procesul de transparentizare a negocierilor noii coalitii.

JOS UZURPATORII Statului! 07.01.2015 17:31

Ghimpu este unul din cei 101 deputati si n-are dreptul sa decida el in locul lor, sa le subtituie VOTUL. Faptul ca in PL este mare "nacialnik" - in parlament nu are nicio valoare. Parlamentul e o Putere INDEPENDENTA in Stat, inclusiv de puterea politica a partidelor. In parlament nu pot fi membri de partid, sefi de partid - toti sunt deputati EGALI. Naravurile sale de "secretar-general" Ghimpu sa si le lase inainte de a intra in parlament, unde el e dator sa respecte REGULAMENTUL, Constitutia si sa nu exercite TRAFIC de INFLUENTA asupra deputatilor, inclusiv su ai celora care pana a deveni deputati au fost membri de partid. Orice deputat are dreptul de a vota LIBER de orice influenta, dictat, amenintare etc. din partea sefilor de partid. Ghimpu si alti sefi de partide - n-au dreptul sa VICIEZE, sa fraudeze, sa substituie VOTUL nemijlocit al deputatilor, sa "aranajeze" din timp un anumit rezultat. "Imparteala" anticipata a posturilor cheie in parlament, stat si guvern fara a tine cont de dreptul la vor LIBER al celor 101 deputati - este o tentativa de CORUPERE si de UZURPARE a Puterii Legislative in stat - fapt pentru care Justitia ar trebui sa-i intenteze dosar.

Andrei Bunu 07.01.2015 18:31

Pentru JOS UZURPATORII STATULUI. Daca ar fi sa va acceptam logica dvstra si sa o transpunem in fapte, atunci, spre exemplu, A. Merkel si ceilalti lideri de partide ai actualei coalitii de guvernare in Germania erau trimishi demult la duba.

nicu 07.01.2015 21:36

Iaca, mîrșăvenia maldavenească a ”liderilor de opinie” de la curte continuă... Au primit din nou comanda de la cei care-i plătesc, ca să-l huiduiască pe Mihai Ghimpu... Mare potlogărie și în rândul acestor ”ziariști”: să ignori Răul cel Mare, apucăturile hrăpărețe, furturile de miliarde a celor 2 oligarhi și să te agăți de chichițele lui Ghimpu... ... Iaca, TOCMAI cu acesti lași, trădători și trișori, care manipulează cu prostimea ar trebui să luptăm, să-i detectăm și să-i punem la ”stâlpul infamiei”. Ăștia au fost și sunt cei mi periculoși. Mare rușine!

Lari Severin 08.01.2015 10:55

Nicu, ruşine e să citeşti şi să fii atât de neghiob încât să nu înţelegi nimic. Unde vezi tu aici huiduială. Ghimpu a spus o prostie, afirmând că preşedintele ar face parte din puterea executivă. Autorul doar îi arată juristului Ghimpu , dar şi tuturor celorlalţi care habar n-au cum funcţionează un sistem politic dar au neruşinarea să-şi dea cu părerea, că spus un neadevăr, atât. Cel mai mare pericol e prostia pe care o strigă idioţii care au invatat sa citeasca, dar nu stiu sa judece.

abc 09.01.2015 10:41

Dar pe timpul lui Voronin presedintele era totul.

vasile 11.01.2015 17:36

Un comentator politic sau de opinii adevarat trebuie sa fie destept,impartial si independent. Cind el se vinde cuiva,se transforma in bufon.Spune una si aceiasi in fiecare zi ,crezind ca lumea este proasta. Ascultatorii Vocii Basarabiei demult nu mai asculta polavragelile celor 2 comentatori de paie - Negru si Bogatu.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md