12:52:47 27.10.2021
Stiri

Iată dovada că ambasadorul SUA a vorbit de capul lui

Opinii 29.08.2016 16:19 Vizualizări5064 Autor: Petru Bogatu
Iată dovada că ambasadorul SUA a vorbit de capul lui


Prezentul continuu

Toată lumea se întreabă dacă nefericitele declaraţii ale ambasadorul SUA , James Pettit, vin din capul lui sau de la Washington. Am certitudinea că a vorbit pe propria-i răspundere, iar acum nu ştie pe unde să-şi scoată cămaşa.

Ce-a sperat şi ce a ieşit?

Afirmaţiile diplomatului american, potrivit cărora Republica Moldova n-ar fi România şi ar avea propria istorie, au provocat un adevărat seism în spaţiul public. Unda lui de şoc se propagă cu o viteză uluitoare în toate direcţiile.

Personalităţi de marcă de pe ambele maluri ale Prutului se arată revoltate de impertinenta lecţie de identitate naţională pe care ne-o dă ambasadorul Statelor Unite. Pe reţelele sociale se adună deja semnături pentru revocarea sa, iar senatorii de la Bucureşti i-au trimis un mesaj de protest secretarului de stat John Kerry.

Hărmălaie mare, monşer. Asta a urmărit James Pettit ? Mă îndoiesc.

Ce-a sperat şi ce a ieşit? Şi-a propus el să scandalizeze două state deodată – România şi Republica Moldova? Să comită o boroboaţă care să tulbure apele politice de la Chişinău şi aşa destul de agitate? Desigur că nu.

L-a luat gura pe dinainte

SUA vrea stabilitate între Prut şi Nistru. Dar şi perpetuarea cursului proeuropean. Nu încape discuţie.

De aceea ambasadorul american depune eforturi susţinute pentru a nu perturba situaţia politică şi a evita ruperea echilibrului social. Fără sprijinul său era dificil să fie dejucată urzeala Moscovei împotriva Republicii Moldova.

Deşi a criticat derapajele cleptocraţiei, el sprijină actuala guvernare, cu toate defectele ei, pentru a asigura continuitatea politicilor europene. Şi, bineînţeles, pentru a nu da apă la moară forţelor externe şi interne care, sub pretextul luptei cu oligarhia, caută să arunce în haos Republica Moldova.

Astfel stând lucrurile, el nu avea cum să-şi dorească să stârnească furtuni politice cu efecte imprevizibile. De unde şi concluzia că pe James Pettit l-a luat gura pe dinainte. A călcat prin străchini. A dat cu oiştea în gard, iar acum regretă cumplit.

Mai mult decât atât. Bănuiesc că este deja admonestat de Departamentul de Stat care l-a trimis la Chişinău să prevină eventuale cutremure politice, nu să facă tumbe riscante. Este limpede că limba lui James Pettit a vorbit fără el.

Să recuperăm istoria pierdută

Unde mai pui că precursorii săi la Chişinău aveau cu totul alte viziuni. Am discutat anterior cu destui diplomaţi americani acreditaţi în Republica Moldova şi nimeni dintre ei nu punea la îndoială faptul că Republica Moldova are o istorie, o cultură şi o limbă comună cu România.

Ca să nu mai spun că America e aliatul nostru natural. E ţara pe care ne putem baza.

De-a lungul anilor, oficialităţile de peste Ocean au transmis constant înspre Bucureşti şi Chişinău semnale de susţinere şi adeziune, nu de dezbinare. România pentru Washington este un prieten strategic care adăposteşte baze militare americane pe teritoriul său.

Secretarul de stat John Kerry, într-un mesaj de felicitare expediat cu ocazia zilei de 27 august, ne-a asigurat că SUA sprijină aspiraţiile populaţiei din Republica Moldova. Iar acum trei ani, în timpul scurtei sale şederi la Chişinău, şeful diplomaţiei americane ne îndemna să recuperăm istoria pierdută şi să revenim acolo unde am fost – în Europa.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 29.08.2016 20:52

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, luni, întrebat despre afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău: "Aş vrea doar să spun că Moldova şi România sunt state suverane. Trebuie să respectăm suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat suveran din Europa. România şi Moldova au legături istorice de multă vreme şi concluzia este că fiecare din acestea trebuie să fie singurul factor determinant al propriului său destin".

Polilogu 30.08.2016 14:45

Declaratia domnului Vershbow este ambigua, ca sa nu spun mai mult ! Un vicepresedinte NATO trebuia sa fie mai explicit si sa nu lase echivocul exprimarii deasupra capului tuturor. Nu e vorba de pozitii razboinice aici. Dar de exactitati istorice , DA! Dom ministru al nostru de externe sa- dovedit un cacanar si el!De fapt, ce sa mai zic? Provine din vehcea nomenclatura a PCR din afacerile externe. Se contureaza clar de pe acum ca MAE roman trebuie audiat in Parlament.Ce s-a intamplat nu este o problema oarecare pentru ROMANIA!! Ea pune in joc marea credibilitate a SUA in fata RO , care s-a exprimat de nenumarate ori supramajoritar( procentual aceeasi cu cazul Basarabiei) de catre romani.

Miticu Mitica 31.08.2016 14:13

Cel mai probabil pe americanul ala cu aia mica asa cum ii indica numele l-au prins rusii la curve ca altfel nu se poate explica declaratia lui nesustinuta stiintific, lingvistic, cultural, istoric si genetic. Adica a fost un fel de declaratie a gospodinei in piata la o tacla cu vanzatorul lucru cu care nu am fost obisnuiti de diplomatia americana. In plus, ii cam tataie fundul ca la unire ii sare postul si el ar mai vrea sa mai mearga putin la fetite ca ii prinde bine. Unde mai pui ca 'violenta' declaratiei tradeaza imenenta unei actiuni din care el ar avea de suferit.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md