23:06:20 24.06.2024
Stiri

Eşec existenţial pentru PPDA în Europa

Opinii 23.09.2016 15:16 Vizualizări4846 Autor: Petru Bogatu
Eşec existenţial pentru PPDA în Europa


Prezentul continuu

Dacă aspiranta la funcţia de preşedinte al republicii, Maia Laguta, aude voci în geanta sa, contracandidatului ei în cursa electorală, Andrei Năstase, îi sare ţandăra. În deranjează însă nu sunetele din geantă, ci vocea din televizor a Maiei Sandu.

O fericire insuportabilă

Cum intonările tandre ale preşedintelui PAS s-a auzit tocmai din inima Uniunii Europene, din sediul celui mai mare partid transnaţional din lume, liderul PPDA a uitat că-i domn. Că-i gentleman adică, dispus să se sacrifice în campania electorală pentru a alina durerile unei femei.

Maia Sandu părea fericită la Bruxelles, iar această stare de beatitudine n-a putut fi suportată de fostul domn. Înfuriat, a retrogradat-o în categoria aşa-zişilor prieteni, pe care îi ameninţă cu o corecţie cumplită.

De unde şi impresia că PPDA, cu voie sau de nevoie, deschide al doilea front. Plahotniuc şi Lupu, aflaţi de ani buni sub tirul concentrat al atacurilor lui Năstase, pot răsufla uşuraţi. Maia Sandu va atrage o parte a focului asupra sa.

PAS va înlocui PLDM la PPE

Cauza primordială a frustrărilor lui Andrei Năstase este nimeni altul decât Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European. Acesta a primit-o deunăzi pe Maia Sandu, preşedintele PAS, însoţită de liderul PLDM Viorel Cibotaru. Gestul popularilor europeni are o dublă semnificaţie.

Prima. PPE pariază în alegerile prezidenţiale pe Maia Sandu. Totodată, cel mai puternic grup din Parlamentul European nu doreşte ca Andrei Năstase să fie candidatul unic al opoziţiei din Chişinău.

În caz contrar, preşedintele PAS n-ar fi fost prezentată ostentativ la Bruxelles. Această situaţie era să fie evitată pentru a nu irita PPDA. Nu a fost însă cazul.

Semnalul este foarte clar. PPE vrea ca liderul PAS să-şi ia distanţa de precauţie în alegeri faţă de Andrei Năstase . Tocmai de aceea, PPE a refuzat să poarte orice dialog cu el, respingând tentativele de flirt ale acestuia.

A doua. Invitând-o la Bruxelles, Daul a lăsat să se întrevadă că zarurile sunt aruncate şi popularii europeni pregătesc încorporarea PAS-lui în PPE. Partidul Maiei Sandu va înlocui treptat PLDM care, s-o spunem fără înconjur, nu are nicio şansă de resuscitare, fiind cu timpul, pesemne, absorbit de PAS.

Cu buzele umflate

Toate acestea l-au scos din ţâţâni pe Andrei Năstase. Puţini ştiu că el a încercat insistent să deschidă nişte uşi peste hotare care să-l legitimeze în Europa. N-a fost să fie.

Le-a dat târcoale popularilor europeni ori prin Bucureşti, ori prin alte capitale europene, dar a rămas cu buzele umflate. PPE, ca şi celelalte grupuri din Parlamentul European, nu au încredere într-un emanat al lumii interlope care se erijează în luptător cu oligarhia.

PPDA a suferit de fapt un eşec existenţial în Europa, ceea ce arată că această grupare nu mai înşală pe nimeni, chit că în faza iniţială a tras clapa la mii de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Făcătura sub acoperire civică a cleptocraţiei revanşarde şi-a dat arama pe faţă.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md