12:02:27 27.10.2021
Stiri

Indispensabilul Plahatniuc

Opinii 09.09.2016 13:03 Vizualizări3978 Autor: Petru Bogatu
Indispensabilul Plahatniuc


Prezentul continuu

Indiferent cine-o fi el, înger sau demon, dacă nu exista, Plahatniuc trebuia inventat.

Butoiul cu maimuţe

La televizor, Republica Moldova arată astăzi mai comic decât un butoi plin cu maimuţe. Un infractor internaţional care se lăuda el însuşi deunăzi că ar fi campionul CSI al preluărilor ostile, tronează cu nonşalanţă pe micile ecrane.

Deşi televiziunile îl pot filma doar de la distanţă, reporterii îi urmăresc silitor gesturile şi îi înregistrează grijuliu cuvintele aruncate la nimereală pe coridoarele înguste ale judecătoriei. Presa face un mare caz din el. Nu din furtişagurile sale, ci din destăinuirile-i intime din celulă.

Poate că pentru Interpol Veaceslav Platon este un personaj dubios din anturajul lui Igor Putin, verişorul liderului de la Kremlin şi coordonatorul marii spălătorii de bani din Federaţia Rusă. Pentru TV el este însă un guru, o autoritate supremă care transmite din puşcărie mesaje colţoase în care dezvoltă idei simple şi accesibile.

Recunoaşte că s-a furat mult şi cu neruşinare. Admite că ar fi călcat şi el strâmb. Atâta doar că, în versiunea sa, vina pentru toate faptele sale urâte o poartă Plahotniuc care l-ar fi obligat să voteze pe cine nu trebuie şi să subtilizeze ceea ce nu se putea.

Deşi n-are vocaţie de filosof, precum celebrul sau tiz din antichitate, Platon, nu-i un actor chiar de lepădat. Ştie să stoarcă emoţii prin avocata sa personală.

Datorită Anei Ursachi, care îi sonorizează meditaţiile din puşcărie, el nu mai pare, ca odinioară, un gangster internaţional. O puşlama învechită în rele. Un criminal veteran, după cum e poreclit în Ucraina.

Platon, dacă stai şi îl asculţi, aduce mai curând cu un idealist incurabil. Cu un romantic naiv deturnat de pe drumul cel drept de un căpcăun fioros care a înghiţit întregul stat precum peştele uriaş din cartea lui Iov. Dacă vor continua aceste scurgeri de informaţii din Penitenciarul nr. 13, în curând îi vom plânge cu toţii de milă.

Norocul lui Platon

Şi atunci te gândeşti ce noroc grozav pe capul lui Platon că îl are pe acest Plahatniuc. Ce ar fi făcut fără el?

Indiferent cine-o fi, înger sau demon, Plahatniuc dacă nu exista, trebuia inventat. Nu de alta, dar fără el Platon se prăpădea cu zile.

Acum însă altă făină să macină la moară. Dacă va obţine dreptul să fie cercetat şi judecat în libertate, la banii pe care îi are şi cu alura de victimă a lui Plahatniuc, Veaceslav Platon va ajunge neîndoios primar în vreun centru raional aidoma lui Şor. Sau poate chiar şef de stat ales de întreg poporul, de ce nu?

De altfel, de favorurile acestui mare noroc numit Plahatniuc acum poate beneficia oricine în Republica Moldova. De la mic până la mare.

Dacă n-ar putea arăta cu degetul spre Plahotniuc, unora dintre deputaţi, bunăoară, le-ar fi greu să distragă atenţia de la faptul că, în fiecare dimineaţă, înainte de a merge în Parlament, stau smirna în faţa telefonului la care ascultă docil ordinele lui Platon. În lipsa lui Plahatniuc, unii dintre înalţii ofiţeri ai SIS-ului n-ar avea cum să ascundă că sunt folosiţi de Platon ca umilă forţă de tracţiune pentru a-i căra valiza la gară.

Fără Plahatniuc opoziţia filorusă de la Chişinău ar fi privită ca o liotă de trădători de stat în solda Kremlinului. Aşa însă aceasta se erijează cu succes în forţă politică luptătoare cu oligarhia.

Fără Plahotniuc, afaceriştii fugari, condamnaţi pentru şantaj şi delapidări de fonduri de la Banca de Economii, erau să fie deja extrădaţi justiţiei moldoveneşti. Aşa însă ei s-au transformat în animatori nobili ai unei mişcări civice care se zbate să dezrobească statul din captivitate.

Datorită lui Plahotniuc, Andrei Năstase, liderul unei facţiuni opozante pretins proeuropene se simte îndreptăţit să pună căpăstru interesului naţional. Şi are în favoarea acestei porniri deşucheate un argument de o subtilitate tocmai bună de tăiat lemne pe ea. Cursul european trebuie chipurile oprit atâta timp cât el luptă pentru eliberarea statului de sub jugul lui Plahotniuc.

Cuiul lui Pepelea

Încă de pe vremea agrarienilor unica raţiune de a fi a statului proaspăt încropit Republica Moldova era faptul că orice demnitar avea posibilitatea să-şi facă de cap fără să fie oprit de Politbiroul de la Moscova. Astăzi orice coţcar sus-pus poate prăda vistieria într-o veselie fără teama că DNA-ul de la Bucureşti îi va pune cătuşe pe mâini.

Iar dacă vreo unul este arestat la Kiev şi trimis la Chişinău, susţine că n-are nicio treabă cu jaful de care e acuzat. Că la mijloc ar fi o persecuţie politică pe care a pus-o la cale, desigur, acelaşi oligarh atotputernic.

S-a furat ca în codru dintotdeauna. Acum însă pentru nelegiuirile comise cu nemiluita ziua în amiaza mare există în sfârşit o dezvinovăţire beton.

Toate canaliile, toţi escrocii şi toţi tâlharii au astăzi pregătită o scuză. Dacă sunt prinşi în flagrant delict, pot spune că nu e vina lor, ci a lui Plahatniuc care şi-a subordonat justiţia.

Să nu fiu însă înţeles greşit. Nu despre Plahatniuc este vorba care, evident, nu-i nici el uşă de biserică, ci despre cuiul lui Pepelea.

Nu mai este nevoie să gândim, să perseverăm, să fim oneşti. Nu trebuie să ne întrebăm de ce alegem primari penali. De ce acceptăm coabitări imorale şi contra-naturii cu agenturile Kremlinului? De ce, luptând pentru o societate curată, fără oligarhi, nu ne este greaţă să ne aliem cu interlopul bufon Renato Usatîi şi cu putinistul românofob Dodon?

E o situaţie comodă pentru toată lumea. Oricine calcă pe greblă, rupe cuiul, o ia razna, dă prin gropi sau cu mucii în fasole, nu trebuie să aibă mustrări de cuget. Plahatniuc e la îndemâna oricărui. Tot ciocoiul, nătăfleţul sau pungaşul are o justificare.

Plahatniuc este neapărat trebuincios. Nimeni nu se poate lipsi de el.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Teodor 09.09.2016 15:04

Plaha, Plahatniuc, Plagotniuc si Plahish.... Unde sunt lingaii lui Topa si Filat, acolo este si numele lui Plahotniuc. Inteleg ca este o metoda buna de manipulare, dar deja nu mai merge.

Subiectul 90 09.09.2016 15:27

Nu inteleg un lucru, daca Platon singur a recunoscut de mai multe ori ca este specialist in atacuri raider, spunand pentru ZDG ca este foarte important pentur asta sa cunosti legislatia tarii in care activezi, acum se da drept o oita nevinovata, iar haiducii lui SapteTopi il sustin cu darzenie. Care este explicatia plauzibila?

Iulian Andrei 09.09.2016 15:49

trebuie să credem un infractor care este și în raportul Kroll ca cel care a sărăcit sistemul bancar al țării de un miliard de împreună cu Șor și Filat, cred că nici nu trebuie să-i permită să fie candidat cine știe fuge iar din țară.

Mihail 09.09.2016 16:36

Un om nevinovat nu are asupra lui 16 pasapoarte, dintre care unul fals.

Dragos 10.09.2016 10:51

S-a ramolit Bogatov. A pierdut orice legatura cu ratiunea, cu bunul simt, cu trecutul sau glorios. A acceptat un os de la cel mai oripilant individ, atat de blamat, atat de blestemat, atat de gretos. de unde, dle, atata indragosteala beta pentru un limbric rapace, multipenal, (multi)pasaportar? Ca daca ar zdohni filorusul si filoisraelitul Plaha, statul asta ar avea o cu totul alta soarta. Ajuta-l, dle Bogatov, sa moara, ca asta isi doreste cel adulat de dta.

violet 11.09.2016 08:38

omnule Bogatu, despre Plahotniuc aeti de spus numai ca nu e usa la biserica? Care era sensul acestui articol? Sa stea toti dupa gratii, cei care au delapidat miliarde! Fara ca sa-l curatam pe unul, si murdarim pe altul. De altfel, domnule Bogatu, ce va face sa apareti la postul Publica atit de des? Oare nu cu acest fapt este legat aest articol? Lumea a avut incredere in dvs. Insa la inceput ati lucrat la Jurnal, apoi in mod evident l-ati ridicat in slavi pe Filat, iar in prezent ce faceti? Pacat de noi, cicitorii, si de dvs, care se pare ca nu aveti verticalitate.

Andres 11.09.2016 10:05

Faptul că Plahatniuc prin şantaj şi corupere capătă tot ce-şi doreşte pe piaţa politică a RM, nu e taină. Politicienidin de toate nivelurile, alţii decât cei din PD, sunt cumpăraţi sau "invitaţi" la discuţii în propcuraturi, chiar şi acei din PL. Orice bussenisman tace chitic în faţa ortacilor de la PD, etcv. Dar mă întreb, cu ce la şantajat sau l-a lumpărat pe P. Bogatu pentru că acesta rău a lunecat spre licheism

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md