13:52:47 27.10.2021
Stiri

Trei mize mari ale alegerilor prezidenţiale

Opinii 02.09.2016 12:12 Vizualizări3608 Autor: Petru Bogatu
Trei mize mari ale alegerilor prezidenţiale


Prezentul continuu

Bănuiesc că pe unii dintre cititorii noştri îi apucă strechea văzând cum o puzderie de candidaţi se aliniază la linia de start a alegerilor prezidenţiale. Nu-i număraţi, că-i tot degeaba. Deşi nu sunt deloc puţini, mâine vor fi şi mai mulţi.

Înghesuială mare, realizări mici

Campania electorală din această toamnă parcă-i unsă cu miere. Se prefigurează o cifră record de participanţi.

Privită din acest unghi, competiţia politică se va asemăna cu un semi-maraton popular pentru non-sportivi unde alergători, de regulă, sunt mai mulţi decât spectatori. Înghesuială mare , realizări mici.

Exact ca în cursa atletică de amatori, unii vor fugi de parcă au scăpat de cuţit. Alţii vor merge la pas. O parte va lua pe o cale greşită ce nu duce nicăieri. Destui se vor opri să facă pipi ca apoi să fraternizeze cu suporterii, poate chiar să bea cu ei o bere.

Puţini însă vor părăsi pista de alergări, întrucât într-un semi-maraton contează nu să învingi, ci să termini, chit că majoritatea concurenţilor şi chibiţilor au plecat demult acasă să sărbătorească încheierea întrecerii. Fiecare va trebui să joace rolul până la capăt, indiferent de rezultat.

Majoritatea dintre cei înscrişi în cursă nu au nici pretenţii, nici iluzii. Ei ştiu că vor fi acetona menită se decoloreze hainele electorale ale potenţialilor favoriţi, împiedicându-i astfel să se impună clar în primul tur de scrutin.

Vor fi însă şi candidaţi loviţi de trăsnet care vor intra în luptă pe cont propriu şi cu planuri bonapartiste. Nişte neica-nimeni fără carismă, fără capital politic şi fără abilităţi oratorice, dar gălăgioşi şi foarte nervoşi, vor face umbră pământului, ca în final să dispară de parcă nici nu ar fi existat vreodată.

Pe dreapta, numărul figuranţilor cu voie sau de nevoie va fi mai mare. Ei nu vor lipsi însă nici pe stânga. Iată de ce socoteala de-acasă a liderului socialist nu se va potrivi, probabil, cu cea din târg.

Mai multe sperietori decât atracţii

Una peste alta, în actuala campanie electorală vor fi mai multe sperietori de voturi decât atracţii. Totuşi, aglomeraţia prezidenţiabililor, deşi supărătoare, va fi digerabilă.

Concurenţii veritabili vor fi lesne de identificat, totuşi. Vom avea cel mult cinci, poate şase candidaţi capabili să emită pretenţii dacă nu pentru câştigarea meciului electoral, cel puţin pentru stabilirea scorului final.

Toate privirile se vor îndrepta spre Igor Dodon, Marian Lupu, Maia Sandu, Andrei Năstase, Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă. Chiar dacă nu toţi vor fi trataţi cu empatie, ei nu vor fi privaţi de interesul sau cel puţin curiozitatea publicului.

Liderul PPEM, deşi pare un competitor de carton, are şansa să speculeze deruta şi dezamăgirea electoratului proeuropean. El pare să fie cea de-a doua miză a guvernării în lupta sa cu reprezentanţii opoziţiei anti-sistem. Chiar dacă nu va impresiona în aceste alegeri, Leancă va avea un cuvânt de spus în primul tur de scrutin.

Preşedintele Partidului Liberal, deşi trece printr-o criză de prestigiu, pentru prima dată va marşa făţiş, fără să se ascundă după deget, pe ideea unionistă. Dacă noua generaţie unionistă nu va identifica un candidat redutabil, Ghimpu va creşte în intenţiile de vot. Rămâne de văzut cum va profita de conjunctura ce pare să fie favorabilă adepţilor unirii cu România.

Popularitatea lui Andrei Năstase, în ciuda faptului că reprezintă o formaţiune politică emanată de protestele populare, este în continuă scădere din cauza jocurilor politicianiste şi a cârdăşiei cu opoziţia filorusă. Doar un concurs de împrejurări imprevizibile, adică norocul, îl poate readuce în pole-position.

Maia Sandu, în ciuda lipsei de acţiuni politice, se menţine în topul preferinţelor electorale. Liderul PAS se numără printre candidaţii cu sorţi de izbândă. Însă dispariţiile ei ciudate din jocul de putere şi mesajul adesea ambiguu ar putea să-i joace festa.

Marian Lupu , după o absenţă lungă, revină efectiv în prim-planul jocurilor electorale. Cu toate că e creditat cu şanse mici de a învinge, Partidul Democrat refăcându-se cu multă dificultate în urma ultimelor calamităţi politice, liderul PDM nu trebuie subestimat.

În condiţiile fragmentării segmentului de dreapta al cursei electorale, va conta enorm resursa administrativă, susţinerea primarilor care în mare parte sprijină puterea. În plus, să nu uităm că Marian Lupu este, orice s-ar spune, un politician carismaticcare are capacitatea să atragă simpatiile unui anumit soi de alegători.

În fine, Igor Dodon, liderul incontestabil al stângii proruse în aceste alegeri, pare să fi prins un culoar favorabil. Unii observatori îl dau deja ca învingător în primul tur sau chiar în alegeri.

Pe stânga însă lucrurile se pot complica nu numai în urma antrenării în cursă a candidatului lui Renato Usatîi. Vor intra în joc, se pare, şi alte figuri care îi vor pune beţe în roate liderului socialist.

A fi sau a nu fi

Oricum ai da, există mai multe necunoscute care fac alegerile prezidenţiale deschise oricărui rezultat. Cu certitudine se poate spune un singur lucru. În ciuda numărului mare de candidaţi, deocamdată în acest scrutin există trei mize foarte mari.

Prima. Moscova se va implica mai mult ca oricând în actuala campanie electorală pentru a aduce la putere un candidat docil Kremlinului. În condiţiile războiului din Ucraina, Putin are mare nevoie de un preşedinte prorus la Chişinău.

A doua. Opoziţia antisistem va încerca să răstoarne paradigma puterii pentru a se descotorosi de mâna forte a scenei politice moldoveneşti – Vlad Plahotniuc. Chiar dacă victoria în alegerile prezidenţiale nu-i va permite să-şi atingă obiectivul propus, aceasta, în cazul în care câştigă jilţul prezidenţial, va lua o opţiune serioasă pentru convocarea unor alegeri parlamentare anticipate.

A treia. Puterea are nevoie ca de aer de victorie pentru a confirma legitimitatea actualei majorităţi parlamentare, create, precum se ştie, în urma unor aranjamente în culise. A fi sau a nu fi. Aceasta-i întrebarea hamletiană care se pune pentru actuala guvernare în scrutinul din toamnă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Adevarul 02.09.2016 13:17

E amuzanta cauza scrisa in acest articul ce tine de raitingul lui Nastase:D Scade din cauza jocurilor facute de cei din opozitie :D. De ce nu spuneti bai cum e in realitate, ca el scade deaorece e un criminal si reprezinta pe alt criminal si pe linga aceasta e si pro-rus si nici intr-un caz pro-european cum se declara el.

slava 02.09.2016 13:26

Miza este una, sa devenim in sfarsit liberi cu adevarat! Sau guvernarea invinge si moldovenii o sa se bucure in viitor de prosperitatea in familia europeana, ori agentura pro-rusa iar in intorce in bratele Moscovei...

violet 02.09.2016 13:35

Domnule Bogatu, poate nu chiar la tema, dar de ce permiteti sa fiti compromis ca om cu reputatia, afisindu-va la Publica? Oare nu este clar ce fel de canal este acesta? Toti expertii care apar acolo, din start sunt considerati aserviti oligarhilor.

Iulian Andrei 02.09.2016 13:35

Da miza e mare sau continuăm pe drumul European și pe integrăm în UE sau întoarcem cursul și ne supunem jubului rusesc sub care mai mai fost cîteva sute de ani. Oamenii trebuie să se gîndească bine și să facă alegerea corect la 30 octombrie.

OLEG 02.09.2016 13:57

OARE CUM SA ZIK SA FIU INTELES CANDIDEAZA TOTI CU O VITEZA DAR CINE II VA VOTA NU SE GINDESC SI ANUME CA SERIOS ASA TOTI VIN SA CANDIDEZE PARCA SUNT SIGURI CA FIECARE DIN EI VOR TRECE PRAGUL... DESI AVEM UN RISC SA NU AVEM UN PRESEDINTE PROEUROPEAN SI AXAT PE PARCURSUL EUROPEAN

Radion 02.09.2016 14:41

Si oare ce, Dodon chiar o sa piarda in fata lui Lupu? De Nastase si Maia nici nu zic, deoarece ei n-au sanse. Lupu il bate pe Dodon in sondaje. Cred ca cursul european isi spune cuvintul.

Mihai 02.09.2016 16:10

Nu numai primarii sunt cu puterea, ci și autorul editorialului întotdeauna este cu puterea. De ce nu-i dă șanse lui Năstase înțeleg toți acei care îl cunosc pe Bogatu.

Daniel 02.09.2016 16:46

Cea mai mare mizerie sunt cei 3 crai, Dodon, Nastase si Ciubasenco, reprezentantii fortelor pro-ruse din moldova, KGB-isti cu renume care doresc sa ne distruga tara

P. Pvalachi 02.09.2016 16:48

Cea mai potrivită candidatură e Doamana Maia Sandu, intelegentă, nepătată, cu o bună experienţă politico-economică, susţinută de MFI, nu e o ţipătoare, etc. Dar, P. Bogru preferă s-o ocolească pentru că asa îi este rolul.

Gheorghe 05.09.2016 09:50

Parcă este imparţial şi parcă ar avea dreptate, dar, totuşi, nu pot scăpa de sentimentul, că Petru Bogatu, pe care îl respectam întotdeauna pentru imparţialitate, a CAM lunecat...

Alina 07.09.2016 21:45

Dle Bogatu azi din nou la Fabrica! PDM: Campanie proeuropeana! Deducem ca este o iubire sincera! Acolo este locul Dvs, la Publica!!! Si aveti tovarasi de platou pe care-i meritati Succes!

Andrei 07.09.2016 23:05

Ce mizerabili sunt cei de la PD,care se vînd pe doi sfanţi şi mai fac şi comentarii neghioabe.Chiar nu vă pasă de loc soarta ţării ?Voi, sau poate copiii voştri, vor deveni jertve ale gîndirii voastre de azi,pentru că sistemul ,regimul dictatorial instalat de actuala putere va lovi neapărat şi în cei care l-au creat,dar şi în cei care l-au susţinut.Numai că atunci voi n-o să aveţi cui vă plînge.Ca să vă convingeţi citiţi,dacă nu aţi citit "Copiii Arbatului" şi poate ceva o să vă luminaţi.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md