13:58:52 27.10.2021
Stiri

Ambasadorul SUA la Chișinău: „Moldova nu este România”. Petru Bogatu: „Nu-i doar o gafă monumentală, ci şi o indecenţă”

Politică 28.08.2016 12:30 Vizualizări14682 Autor: Ziarul National


Ambasadorul SUA la Chișinău: „Moldova nu este România”. Petru Bogatu: „Nu-i doar o gafă monumentală, ci şi o indecenţă”

Cum James Pettit, ambasadorul SUA în R. Moldova, a consternat prietenii cei mai fideli pe care îi are SUA în acest ţinut

Nota bene:
„Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocăr”.

Vorbele de mai sus, rostite de ambasadorul SUA la Chişinău, au stârnit rumoare pe ambele maluri ale Prutului. La mijloc nu-i doar o gafă monumentală, ci şi o indecenţă, o zgândărire nepermisă a rănilor naţionale necicatrizate. Metaforic vorbind, „istoria proprie” a Moldovei, pe care o invocă diplomatul de peste Ocean, e istoria piciorului rupt şi separat de restul corpului de clona sovieto-bolşevică a dr. Hannibal Lecter.

Nu e de mirare că ambasadorul şi-a pus în cap toată lumea cu memoria istorică nealterată. Cu alte cuvinte, a contrariat crema acestei societăţi, intelectualii prooccidentali, straturile mai mult sau mai puţin şcolite ale populaţiei, capabile să reflecteze asupra destinului naţional fără prejudecţi. S-o spunem pe şleau: a consternat prietenii cei mai fideli pe care îi are SUA în acest ţinut.

Nu cred însă că este cazul să se facă mare tapaj pe marginea subiectului dezbătut. Deşi a greşit, James Pettit are scuza că a fost bine intenţionat.

El respectă se pare actualul curs al Casei Albe de a nu clătina barca numită Republica Moldova care riscă mult să se ducă la fund sub loviturile Rusiei. Este de prisos să spun că acest fapt ar crea o breşă periculoasă în spatele Ucrainei care, la rându-i, nu stă nici ea tocmai bine în faţa războiului-hibrid dezlănţuit de Putin.

Astfel stând lucrurile, diplomatul american încearcă, cu destulă stângăcie, de altel, să inducă ideea că statu-quo-ul trebuie să rămână intangibil. Totuşi, calculul său, dar şi al altora care gândesc la fel, este eronat.

Orice naţiune e construită nu pe un loc viran, ci pe o conştiinţă de sine, iar aceasta în cazul nostru este eminamente românească. De aceea Moldova, şi cea de est, şi cea de vest, este România, oricum ai da. Ca să supravieţuiască, Republica Moldova trebuie să reziste în faţa gerului care vine de la Moscova pentru a nu fi iar rusificată.

Cale de mijloc nu-i, deoarece nu poţi perpetua un stat artificial clădit pe amintiri coloniale, pe coşmarul trăit în cuşca rusească. Ori România, ori Rusia. Terţul exclus.

Comentariul al editorialistului Ziarului NAȚIONAL, Petru Bogatu

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Polilogu 28.08.2016 19:59

Iata cum problemele EST -VEST acumuleaza nori negri deasupra unei regiuni in care Romania se incapataneaza sa ramana un nod in gat si unora si altora. Iar asta nu de ieri , de azi,ci de cateva sute de ani buni. Ati pus punctul pe I, domnule Bogatu !”Ori Romania, ori Rusia.Terțiul exclus”. Pentru intreg spatiul SUD-EST european.Cei mai puternici decat noi nu au mai rabdat să n-o spună deschis.Mastile au cazut definitiv.Cred ca E BINE. Si in avantajul nostru. Felicitari deosebite pentru acuratetea ,simplitatea si precizia formulării. TEMERAR !

ion 29.08.2016 09:14

22 de ani in componenta miro-imperiului asupritor de "frati" Romania Mare nu-da Romaniei de azi dreptul de a mai anexa si jefui inca odata acest teritoriu national al statului independent R. Moldova, pe care Băsescu il DISCRIMINEAZA ca un fascist. Numai rominii au,cica,dreptul de a fi LIBERI si a avea stat, capitala, nu si moldovenii din R.Moldova - ei trebuie benevol sa accepte sa fie INFERIORI, sluji, sclavi ai natiei "superioare" romane - asta e ideea fascismului rominesc,promovat de Băsescu. Băsescu a semnat sute de acte internationale, pe care le ignora si le violeaza,inclusiv pe cele referitoare la UE, Parteneriatul Estic, Acordul de Asociere, R.Moldova pe care Băsescu nu le respecta. Ar trebui judecat de un tribunal international.

ion 29.08.2016 10:10

MULTUMIM, domnule Ambasador! THANK YOU! Traiasca SUA! Traiasa R.Moldova!

Miticu Mitica 29.08.2016 10:45

Acest ambasador isi exprima un punct de vedere care se va dovedi fara nici un dubiu propriu si singular in SUA. Ca in orice democratie este dreptul lui sa il exprime iar al nostru sa il ascultam si sa il analizam. Unii il vor accepta spontan cu inima altii ii vor analiza pertinenta culturala. istorica si lingvistica. Asadar nimic nou sub soarele Moldovei care isi va continua cursul natural de la decesul URSS. Cateva lucruri nu vor putea fi schimbate in veci iar unul dintre acestea este prezenta in spatiul Pruto-Nistrean de la Decebal si pana azi care atesta indubitabil din punct de vedere stiintific, istoric, social si lingvistic fratia cu populatia din dreapta Prutului. De secole bune s-a incercat manipularea si dezradacinarea dar un adevar stiintific, genetic nu poate fi manipulat prin caracterul lui exact si precis. Mai pe moldoveneste zis sangele apa nu se face, iar Moscova a inteles pe propriile incercari de laborator seculare, motiv pentru care a incetat sa mai ne dovedeasca o apartenenta de laborator. Cobaii din cauza mutatiilor genetice au viata scurta si de acvariu terminand sau pe masa de 'operatie' sau hrana pentru alte jivine. Exista deci fara nici o sovaiala un curent puternic de recunostinta sociala, istorica si lingvistica care se umfla pe zi ce trece si precum Prutul de la izvor, mic suvoi ajunge sa se varse in Marea Neagra voluminos mandru si involburat. Acum oamenii politici incerca sa faca din aceast adevar, adevarul lor. Indiferent de manipulari si de modul in care ei doresc sa denatureze adevarul istoric social si lingvistic noi populatia majoritara avem la baza apartenenta genetica si lingvistica dacica precum celelate populatii daco-trace din Balcani. Adica asa cum spuneam avem o fratie de sange. Ramane ca frati sa decidem noi cum ne numim limba, traiul si portul comun. Nu au ce cauta la noi streini de limba si de port sa vina sa ne spuna ca noi nu suntem frati ca asa spune ambasadorul. Ce vrea oare un strein cand ne spune ca nu suntem frati ? Era o vorba pe vremea URSS : proletari din toate tarile uniti-va. Amu' vorba este : MOLDOVENI din toate tarile uniti-va si alegeti doar voi modul de unire pe care il doriti : dar lingvistic, cultural, economic, sau statal. NIMENI nu are dreptul sa vina sa ne spuna ce avem de facut. Nici Moscova nici Washington, nici Bucuresti, nici Kiev, nici tiraspol, nici Bruxelles NIMENI ...

Mr. Freeman 29.08.2016 15:38

Pettit face jocul lui Plaha!

Realist 29.08.2016 16:43

Mi-a placut cum a zis Petit: Moldova trebuie sa continuie integrarea europeana ca stat independent! Capul sus, si inainte spre UE! Rog guvernarea sa nu ne dezamageasca

vlad tepes 29.08.2016 21:10

Pai de ce va mirati? Daca ne-am facut „parteneri strategici” cu Satana?! Afirmatia facuta in bataie de joc la adresa statului roman, de catre reprezentantul Stapanilor americani , arata clar faptul ca ei se adreseaza NU unui stat independent, nici unei colonii in adevaratul sens al cuvantului, nici macar populatiei unui stat componet al SUA , ci pur si simplu, unei populatii de MAIMUTE, caci de fapt asta suntem pt ei. Probabil ca americanii ne considera demult, „maimutele lor strategice”.

George Barlet 30.08.2016 05:30

Mr. Ambassador! If Moldova is not Romania neither Alaska Is USA. Daca Moldova nu este Romania, atunci nici Alaska nu este USA What are you doing there, on my tax money? Ce cauti acolo,pe taxele mele?

steve bannon 02.12.2019 15:12

Acest individ este "mentally challenged" si a supt la cliton.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md