03:20:23 25.07.2024
Stiri

Deputata Olesea Stamate îi răspunde Veronicăi Dragalin, care insistă ca Procuratura Anticorupție să controleze toate dosarele de CORUPȚIE: „PA se va focusa pe dosarele de mare corupție… Sper că nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste”

Actualitate 27.07.2023 18:52 Vizualizări2504 Autor: Ziarul National
Deputata Olesea Stamate îi răspunde Veronicăi Dragalin, care insistă ca Procuratura Anticorupție să controleze toate dosarele de CORUPȚIE: „PA se va focusa pe dosarele de mare corupție… Sper că nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste”


Președinta Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, explică menirea amendamentului cu privire la delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție (PA) și Centrului Național Anticorupție (CNA), care a provocat nemulțumirea procurorului-șef anticorupție, Veronica Dragalin.

Potrivit Olesei Stamate, o instituție puternică nu înseamnă neapărat „o instituție care are o sumedenie de infracțiuni în competență și nu știe de care să se apuce în primul rând”.

,,Mai mult, atunci când setezi pragurile destul de jos, atunci oamenii din instituție au tendința de a se concentra pe ce e mai ușor de investigat. O instituție puternică înseamnă o instituție focusată, cu competențe clare și cu instrumente care îi permit să-și realizeze competențele. Am discutat ultimele două săptămâni cu colegii de la Ministerul Justiției, conducerea Procuraturii Generale, PA, CNA, precum și experți naționali și din România (foști șefi la Direcția Națională Anticorupție și DIICOT) despre competențele care urmează să revină CNA și PA pentru a face aceste două instituții cât mai eficiente. Amendamentul semnat de domnul Igor Chiriac a fost agreat în mare parte de toți participanții la discuție”, a menționat Oleasea Stamate, prin intermediul unei postări pe Facebook.

CITIȚI și Acuzații DURE la adresa procurorilor în Parlament: Exemple concrete de măsluire a cauzelor penale oferite de deputați și o RUPTURĂ între CNA și PA. „Cauza hotelului Național este o RUȘINE. Relațiile cu PG și PA sunt neclare”


Parlamentara a explicat, în detaliu, ce prevede amendamentul respectiv.

„1. Decuplarea CNA de PA. Astfel, PA nu va mai avea în responsabilitatea sa să conducă urmărirea penală pe dosarele de corupție mică/medie instrumentate de CNA. Acestea vor fi conduse de procurorii din procuraturile teritoriale. Astfel obținem focusarea PA pe dosarele proprii - de mare corupție și, totodată, evităm situația în care CNA și PA dau vina unul pe celălalt pentru lipsa de performanță.

Această situație se va sfârși odată cu adoptarea modificărilor și vom putea evalua obiectiv care dintre instituții muncește eficient și care nu. Sperăm ambele să devină instituții eficiente.

2. Delimitarea clară a competențelor între PA și CNA. Astfel, PA va investiga corupția mare. Va avea un șir de subiecți speciali, cum sunt deputații, miniștrii, judecătorii, procurorii, ofițerii CNA, angajații SIS, care vor fi investigați de PA, indiferent de valoarea mitei și a prejudiciului.

În afara de acești subiecți, PA va investiga orice infracțiune de corupție, dacă valoare mitei depășește 6 000 de unități convenționale (cca 15 000 de euro) sau valoarea prejudiciului de 60 000 de unități convenționale (respectiv cca 150 000 de euro). Asta înseamnă suficiente cazuri de investigat, dorință de ar fi.

Citește și: Procuratura Anticorupție NU este de acord să aibă în gestiune doar de cazurile de MARE CORUPȚIE. Instituția condusă de Veronica Dragalin vrea clădire separată de CNA, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri și consultanți


Toate celelalte cazuri se duc la CNA, or nu reprezintă corupția mare.

3. Totodată, amendamentul prevede că Guvernul, în termen de 3 luni, va elabora modificările necesare la cadrul legislativ și normativ, pentru ca PA să poată avea la dispoziție toate resursele de care are nevoie pentru a investiga eficient corupția mare (buget propriu, sediu separat, experți, specialiști etc).

De acum încolo, nu vor mai exista scuze pentru performanțe modeste. Și sper mult să nu revenim peste jumătate de an iar cu solicitări gen: „nu am făcut că nu a avut... sau cineva ne-a încurcat...”.

Pseudo-experților le recomand să-și cunoască în primul rând capacitățile proprii, înainte de a se da cu părerea pe tot spectrul de teme. Altfel riscă să devină simpli idioți utili”, a conchis Olesea Stamate.

Procuratura Anticorupție, condusă de Veronica Dragalin, nu este de acord să se ocupe doar de cazurile de mare corupție, așa cum prevede un amendament la un proiect de lege promovat de Olesea Stamate, și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Chiriac. În acest sens, Dragalin a cerut deputaților să nu voteze pentru acest amendament, deoarece ar pune în pericol lupta împotriva corupției.

Anterior, Veronica Dragalin opta pentru modificarea legii, astfel încât Procuratura Anticorupție să nu fie obligată să se ocupe de cazuri care vizează „o mită de 200 de lei”, ci să se concentreze doar pe „dosare mari”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md