Nicu Popescu a oferit DETALII oficialilor UE despre AMENINȚĂRILE la adresa securității statului și încercările „unor actori” de a DESTABILIZA situația din R. Moldova
Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a oferit oficialilor de la Bruxelles, în cadrul reuniunii celui de-al doilea Dialog Politic și de Securitate la nivel Înalt UE – R. Moldova, detalii despre amenințările cu care se confruntă republica noastră și măsurile de contracararea a acestor riscuri de securitate.
În cadrul intervenției sale, Nicu Popescu s-a referit la pașii realizați de R. Moldova în parcursul său european și a prezentat măsurile pe care le întreprind autoritățile pentru a contracara amenințările cu care ne confruntăm și încercările unor actori de a destabiliza situația din republică. La fel, s-a discutat despre securitatea regională în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei şi consolidarea rezilienței republicii.
„Am subliniat importanța asistenței de care beneficiem prin intermediul Facilității Europene pentru Pace (EPF), un instrument al UE care are drept scop păstrarea păcii, consolidarea securității internaționale și prevenirea conflictelor, investiția UE pentru reziliența și securitatea R. Moldova fiind și o investiție pentru pacea și prosperitatea europeană. În ultimul an, R. Moldova a demonstrat că își merităm locul în cadrul marii familii europene. Solidaritatea noastră cu poporul ucrainean și procesele de reformare strategică din interiorul republicii sunt apreciate de întreaga comunitate internațională”, a precizat Popescu.
De asemenea, vicepremierul le-a mulțumit partenerilor externi pentru toată asistența acordată în ultimul an și am accentuat că mizăm în continuare pe sprijinul instituțiilor și statelor membre ale UE, inclusiv în ceea ce privește asistența financiară, atragerea investițiilor, consolidarea hub-ului R. Moldova - UE pentru securitate internă și managementul frontierelor, precum și importanța detașării în R. Moldova a unei misiuni civile cu mandat de consiliere în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale