VIDEO // Vicepremierul Nicu Popescu a DEMISIONAT: „În doi ani și jumătate, am reușit să punem R. Moldova ferm pe calea aderării la UE și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii”
Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), și-a anunțat astăzi demisia. „Astăzi, cu un amalgam de sentimente, dar și convingerea fermă că alături de doamna președintă Maia Sandu și echipa de la guvernare am reușit să realizăm o serie de obiective fundamentale pentru R. Moldova în acești doi ani și jumătate, doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de vicepremier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul unui briefing de presă.
Vicepremierul Popescu este convins că obiectivul strategic al R. Moldova - aderarea la UE - va fi atins.
„În guvernele conduse de prim-miniștrii Dorin Recean și Natalia Gavrilița, cu sprijinul majorității parlamentare, am reușit să punem R. Moldova ferm pe calea aderării la UE și pe viitoarea hartă lărgită a Uniunii. Acum doi-trei ani, aceste obiective păreau de neimaginat, dar printr-un efort comun am reușit să scoatem R. Moldova din cea mai rușinoasă perioadă din istoria diplomației noastre. A fost o perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor. Astfel, am reușit să ducem R. Moldova în cea mai dinamică, recunoscută și apreciată fază a serviciului diplomatic și prezenței R. Moldova pe harta internațională. Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu Maia Sandu și, la această etapă, am nevoie de o pauză. Voi continua să contribui la eforturile echipei de guvernare de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană”, a precizat Popescu.
Potrivit lui Popescu, puțini ar fi crezut în 2021, atunci când a preluat mandatul de ministru, că R. Moldova va putea obține statutul de stat-candidat la aderare, că vor demara negocierile de aderare la UE, că R. Moldova va fi atât de apreciată și respectată pe plan internațional sau că va găzdui cu succes 48 de șefi de state și de guverne în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene.
„Sunt mândru și onorat că, împreună cu toții, am reușit să obținem aceste realizări. În ciuda agresiunii Rusiei contra Ucrainei și a efectelor devastatoare ale războiului asupra R. Moldova și întregului continent, am putut să gestionăm cu succes numeroasele crize care s-au abătut asupra noastră. E vorba de criza energetică, criza refugiaților, criza economică, atacurile hibride continue venite din partea Rusiei. Toate aceste realizări au presupus eforturi umane considerabile, iar pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele subliniez: am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de doamna președintă Maia Sandu și la această etapă am nevoie de o pauză. În același timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile continue ale doamnei președinte și ale echipei de guvernare de a duce R. Moldova în UE și de a asigura pacea, stabilitatea și calmul în republica noastră. În această perioadă, am reușit să scoatem R. Moldova din umbra guvernărilor corupte și oligarhice”, a adăugat Popescu.
Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a remarcat sprijinul constant acordat de România.
„Împreună cu România, am construit pe fundamentul comunității de limbă, istorie și cultură mai multe proiecte ca niciodată. Împreună cu România, am reușit să aducem această relație la un nou nivel, un nivel excelent, un nivel care ne permite să vorbim nu doar de legături simbolice și istorice, dar și de proiecte concrete care leagă republica noastră de România, de spațiul european, prin poduri, conexiuni energetice și lucrul comun în plan european și chiar global. Mai multe realizări au fost făcute în conformitate cu Foaia de parcurs pe care am semnat-o în noiembrie 2021 în prezența celor doi președinți, Maia Sandu și Klaus Iohannis”, a spus Nicu Popescu.
„R. Moldova are astăzi mai mulți prieteni ca niciodată. R. Moldova este astăzi mai respectată pe plan internațional, iar acest respect s-a văzut în cadrul Platformei de Sprijin pentru R. Moldova și în numeroasele vizite ale demnitarilor străini în R. Moldova”, a mai relatat sursa citată.
„În acești doi ani și jumătate, am avut peste 160 de întrevederi bilaterale la nivel de miniștri de Externe. În cadrul acestor întrevederi, am reușit să fortific dialogul cu 55 de state din întreaga lume. Am efectuat 76 de vizite în străinătate, dintre care 23 de vizite au avut loc la Bruxelles. În aceeași perioadă, R. Moldova a fost vizitată de 50 de omologi de-ai mei. La fiecare întrevedere, am căutat soluții și pentru diaspora noastră. În toți acești ani, am reușit să construim un dialog strategic excelent cu toate state membre UE, dar și alți parteneri, precum SUA, Canada, Regatul Unit, dar și cu NATO. Toate aceste realizări au fost posibile datorită sprijinului larg și parteneriatului mai solid ca niciodată pe care l-am stabilit cu România.
R. Moldova este astăzi un alt stat, un stat transformat cu o deschidere internațională fără precedent, un stat mai respectat ca niciodată. Un stat cu obiectiv clar - aderarea la UE. Cu siguranță că mai avem mult de lucru, dar sunt sigur că, sub conducerea doamnei Maia Sandu, obiectivele vor fi realizate cu succes. Voi continua să fiu alături de doamna Maia Sandu, de echipa de guvernare, indiferent de poziția în care mă voi afla”, a punctat șeful diplomației moldovenești.
Nicu Popescu a păstrat misterul în ceea ce privește viitorul său, atunci când a fost întrebat dacă va fi desemnat negociator- șef privind aderarea R. Moldova la UE.
„Funcția de negociator-șef nu presupune relocarea la Bruxelles. Persoana desemnată în această funcție se va afla predominant în R. Moldova, cu deplasări la Bruxelles. Voi veni cu mai multe precizări ulterior. Dacă ne uităm pur matematic, atunci vedeți că în ultima perioadă m-am aflat mai mult prin aeroporturi”, a conchis Popescu.
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță
Ar fi putut fi prevenită invazia Rusiei în Ucraina? Răspunsul lui Jens Stoltenberg, dat în ultimul interviu acordat ca șef al NATO