04:34:45 23.07.2024
Stiri

MID-ul rusesc CRITICĂ noua Strategie de Securitate Națională a R. Moldova, care stabilește că Federația Rusă reprezintă principalul PERICOL pentru republica noastră: „Sunt acuzații nefondate, prin care Rusia este acuzată de toate păcatele de MOARTE”

Actualitate 17.10.2023 14:21 Vizualizări1592 Autor: Ziarul National
MID-ul rusesc CRITICĂ noua Strategie de Securitate Națională a R. Moldova, care stabilește că Federația Rusă reprezintă principalul PERICOL pentru republica noastră: „Sunt acuzații nefondate, prin care Rusia este acuzată de toate păcatele de MOARTE”


Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova critică dur Strategia de Securitate Națională a R. Moldova, care statuează că Federația Rusă reprezintă principalul pericol la adresa securității naționale a statului nostru. Purtătorul de cuvânt al MID-ului rusesc, Maria Zaharova, a menționat într-un comentariu plasat pe pagina oficială a instituției pe care o reprezintă, că actuala guvernare de la Chișinău ar vrea, prin intermediul acestei strategii „antirusești”, să obțină mai mulți bani de la partenerii occidentali, în contextul organizării celei de-a IV-a ediții a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova.

Citește și: Maia Sandu a prezentat Strategia Securității Naționale: „Ne confruntăm cu două mari PERICOLE: politica agresivă dusă de Rusia și corupția înrădăcinată în R. Moldova. Suntem în cel mai periculos moment de la obținerea independenței”

„De fapt, documentul nu conține nimic nou. Reprezintă un set-standard de acuzații nefondate împotriva Rusiei. Rusia este acuzată de toate păcatele de moarte de către actuala conducere a R. Moldova. E vorba de subminarea ordinii constituționale, șantajul energetic și finanțarea ilegală a anumitor grupuri criminale și răspândirea dezinformării și minciunilor”, a spus Zaharova, cu referire la documentul făcut public săptămâna trecută de președinta Maia Sandu.

„Ca panacee pentru amenințările hibride enumerate, se propune creșterea finanțării pentru sectorul de apărare și securitate, intensificarea interacțiunii cu NATO și statele sale membre și extinderea instrumentelor pentru suprimarea libertății de exprimare și de opoziție. Toate aceste orientări, motivate de poziția deschis rusofobă a conducerii R. Moldova, au fost exprimate în mod repetat de oficialii din Chișinău. Iar în ultimul an și jumătate au pus în aplicare un discurs antirus deschis. Acum, se pare, au hotărât să-l consolideze doctrinar”, a adăugat Maria Zaharova.

CITIȚI și Nicolae Negru // Strategia securității naționale iluzorii

În schimb, reprezentanta MID-ului rusesc a lăudat strategia de securitate a R. Moldova din 2011.

„În document se vorbea despre necesitatea menținerii unor relații reciproc avantajoase și stabilirea unui parteneriat strategic cu țara noastră, precum și dezvoltarea potențialului constructiv al relațiilor bilaterale bazate pe principiile egalității suverane și reciproce de respect. Este evident că scopul prevederilor antiruse ale noii Strategii de Securitate Națională a R. Moldovei este acela de a încerca, în ajunul alegerilor locale generale din 5 noiembrie, să transfere vina pe Rusia pentru incompetența managerială a autorităților republicane. Totodată, ei vor în așa fel să-și justifice noile măsuri represive împotriva libertății de exprimare și a disidenței. Există, de asemenea, o dorință clară de a primi o altă parte a asistenței financiare de la sponsorii lor occidentali. Nu întâmplător documentul a apărut în ajunul celei de-a IV-a reuniuni a Platformei de Sprijinire pentru R. Moldova. Din păcate, actuala conducere a R. Moldova, spre deosebire de cetățenii R. Moldova, refuză cu încăpățânare să admită că o politică externă suverană, neutră și echilibrată este cheia securității naționale autentice și dezvoltării republicii”, a conchis Zaharova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md