22:58:16 22.05.2024
Stiri

Moscova acuză Ucraina că ar pregăti provocări cu implicarea unor substanțe RADIOACTIVE în vecinătatea Transnistriei. Guvernul de la Chișinău îndeamnă la CALM: „Nu comentăm FALSURI și speculații”

Actualitate 01.03.2023 10:55 Vizualizări1567 Autor: Ziarul National
Moscova acuză Ucraina că ar pregăti provocări cu implicarea unor substanțe RADIOACTIVE în vecinătatea Transnistriei. Guvernul de la Chișinău îndeamnă la CALM: „Nu comentăm FALSURI și speculații”


Ministerul rus de Externe (MAE) acuză Ucraina că ar transporta substanțe radioactive prin portul de la Odesa, care ar putea fi folosite pentru fabricarea unor „bombe murdare”. Purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, susține că Kievul ar urma să acuze trupele ruse că au bombardat depozite de păstrare a deșeurilor radioactive. Zaharova și-a exprimat „îngrijorarea” că aceste presupuse provocări se pregătesc în imediata apropiere a regiunii transnistrene, unde lucrurile „sunt și așa tensionate”.

Guvernul de la Chișinău a reacționat imediat, subliniind că e vorba de „falsuri și speculații”. „Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului R. Moldova.

În nota publicată pe site-ul MID-ului, Zaharova face trimitere la unele informații lansate de unii bloggeri.

„Am atras atenția asupra informațiilor care circulă într-o serie de mass-media ucrainene, resurse de internet și rețele sociale despre livrarea de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa. Potrivit acestor date, pe 16 februarie, containerele cu substanțe radioactive și marcaje englezești au fost livrate în portul Cernomorsk, ocolind inspecția vamală de pe teritoriul unuia dintre statele europene. La 19 februarie, una dintre navele de marfă a livrat în portul Odesa containere similare care conțin substanța radioactivă „Californium-252”. Această substanță este utilizată pentru a verifica integritatea reactoarelor nucleare de la centralele nucleare. Bloggerii ucraineni și-au exprimat temerile că am putea vorbi despre unele componente pentru echiparea muniției și chiar fabricarea unei bombe murdare”, se arată în comentariul semnat de Maria Zaharova.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov vorbește despre o presupusă provocare pusă la cale de Kiev, pentru a acuza Forțele Armate ale Federației Ruse „că ar fi provocat lovituri fără discernământ asupra depozitelor cu substanțe radioactive”.

„Aceste informații au primit un răspuns larg în rândul locuitorilor Ucrainei și al țărilor est-europene, care se învecinează cu aceasta. Ne îngrijorează că astfel evenimente au loc în imediata apropiere a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev intensifică în mod deliberat tensiunea. Remarcăm și tăcerea autorităților ucrainene, care nu comentează informațiile din mass-media. Aparent, regimul Zelenski este gata să folosească orice pretext pentru a escalada conflictul și să primească asistență militară și financiară din partea Occidentului”, mai spune Zaharova.

Guvernul R. Moldova infirmă „falsurile și speculațiile” lansate de Moscova.

„Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a republicii noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din republica noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova”, se arată în nota oficială a Guvernului de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md