12:47:05 21.07.2024
Stiri

Rusia, SOMATĂ să-și retragă imediat TRUPELE de pe teritoriul R. Moldova, după ce a acuzat Chișinăul și Occidentul că ar „torpila” soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Mesajul TRANȘANT transmis lui Lavrov la Skopje de către MAEIE

Actualitate 30.11.2023 16:44 Vizualizări2718 Autor: Ziarul National
Rusia, SOMATĂ să-și retragă imediat TRUPELE de pe teritoriul R. Moldova, după ce a acuzat Chișinăul și Occidentul că ar „torpila” soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Mesajul TRANȘANT transmis lui Lavrov la Skopje de către MAEIE


Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat astăzi Chișinăul și Occidentul, în cadrul celei de-a 30-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), că ar fi „ucis” formatului de negocieri 5+2 și, totodată, ar fi „torpilat” soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. De partea cealaltă, instituția condusă de vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a somat Rusia să-și retragă imediat trupele de pe teritoriul R. Moldova.

Cea mai bună soluție pentru a rezolva problema transnistreană a fost așa-zisul „memorandum Kozak”, care prevedea federalizarea R. Moldova, a declarat astăzi Lavrov la Skopje. Deși Federația Rusă refuză cu înverșunare să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu angajamentul asumat la Istanbul în 1999, Lavrov spune că Occidentul s-ar face vinovat de nesoluționarea conflictului transnistrean.

„Federația Rusă a întreprins mai multe tentative de a rezolva problemele de pe continentul nostru pe platforma OSCE. În acest sens, putem vorbi și de „memorandumul Kozak”. Acest document putea să rezolve conflictul din R. Moldova încă acum 20 de ani. Dar NATO și UE, fără niciun fel de remușcări, au torpilat documentul deja parafat de Chișinău și Tiraspol. Acum deja ucid formatul de negocieri 5+2 (din care face parte și Rusia n.r.)”, a acuzat Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, nu Rusia ar purta un „război hibrid” împotriva R. Moldova, ci Chișinăul, susținut de Occident, ar lupta împotriva statului nostru. „R. Moldova va fi următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Federației Ruse. Astfel, fiecare țară unde sunt foarte activi emisarii occidentali trebuie să cadă pe gânduri”, a mai spus Lavrov, cu referire la R. Moldova.

În replică, MAEIE afirmă că declarațiile lui Serghei Lavrov de la reuniunea ministerială OSCE de la Skopje se înscriu în aceeași retorică ostilă a Federației Ruse în raport cu R. Moldova.

„Încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în R. Moldova am resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră. Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de republica noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din Occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări”, a declarat Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al vicepremierului Nicu Popescu.

MAEIE a ținut să-i amintească lui Lavrov că R. Moldova a ales calea europeană, iar Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele militare staționate ilegal pe teritoriul nostru.

„Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns, totuși, la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru - clar și tranșant - va fi înțeles și de el: R. Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană, iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru”, a conchis purtătorul de cuvânt al vicepremierului Nicu Popescu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md