23:59:28 22.05.2024
Stiri

VIDEO // Maria Zaharova, un nou ATAC asupra R. Moldova, în ziua în care premierul ROMÂNIEI se află la Chișinău: „Limba moldovenească a existat, există și va fi în continuare. Mediul academic spune asta… Au inventat din aer legea cu limba română”

Actualitate 23.03.2023 13:46 Vizualizări2436 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Maria Zaharova, un nou ATAC asupra R. Moldova, în ziua în care premierul ROMÂNIEI se află la Chișinău: „Limba moldovenească a existat, există și va fi în continuare. Mediul academic spune asta… Au inventat din aer legea cu limba română”


Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un nou atac asupra guvernării R. Moldova, chiar în momentul în care premierul României, Nicolae Ciucă, și omologul său de la Chișinău, Dorin Recean, susțineau o conferință de presă în sediul Guvernului R. Moldova. Zaharova a făcut trimitere la „mediul academic” și la cel „științific”, care ar fi stabilit că „limba moldovenească” a existat, există și va exista în continuare.

Potrivit Mariei Zaharova, conducerea de la Chișinău ar pune în aplicare „niște mecanisme absurde”, cu referire la legea privind înlocuirea sintagmei anacronice „limba moldovenească” din toată legislația din R. Moldova, inclusiv Constituția R. Moldova, cu limba română.

„Conducerea oficială a R. Moldova implementează un curs antirusesc, ceea ce e un lucru foarte rău, devastator pentru ei, pentru regiune. Cel mai groaznic e că guvernanții din Moldova promovează un curs antimoldovenesc. Conducătorii acestui stat lucrează în interesele altcuiva. Președinta R. Moldova este cetățeanul altei țări și lucrează în folosul altui stat. E vorba de distrugerea Moldovei din interior, în interesul altor state. Eu vreau să-mi amintesc un caz în care un stat, care are instituții democratice, care trebuie să promoveze voința poporului singur să-și distrugă suveranitatea națională, cultura națională, politica națională. Nu-mi amintesc așa ceva. Acest proces are loc deschis și nimeni în Moldova nu poate face nimic”, a spus astăzi Zaharova, în cadrul unui briefing de presă la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

CITIȚI și MAEIE îi răspunde Mariei Zaharova, care a vorbit în numele cetățenilor R. Moldova: „Guvernul nostru are un MANDAT ferm din partea cetățenilor pentru a menține PACEA, securitatea și democrația în R. Moldova”

În același context, Zaharova a spus ce anume o deranjează din ceea ce se întâmplă la Chișinău.

„În speță, mă refer aici la legea prin care „limba moldovenească” a devenit limba română. Denumirea limbii e română acum. Asta în pofida faptului că în istorie, în literatură, în mediul academic, în primul rând, nu vorbim despre punctul de vedere al unui sau altui politician, vorbim de știință - limba moldovenească a existat, există și va exista. Dar au venit niște oameni, care pur și simplu au inventat o lege din aer, din nimic și au denumit altfel limba vorbită în Moldova. Dar pe de altă parte, am văzut experimentele care au avut loc în Ucraina. Este un concept al Occidentului de a șterge și distrugere țările pe care le tutelează. Acum acest experiment este implementat în țara prietenă R. Moldova”, a punctat Zaharova.Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a reiterat miercuri, 22 martie, apelul la adresa autorităților din Federația Rusă de a nu admite „ingerințe în treburile interne” ale R. Moldova.

Reacția a venit după atacurile repetate ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la limba română, limba vorbită în Republica Moldova.

CITIȚI și Aplauze în Parlament! Limba ROMÂNĂ va înlocui sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” din legislația R. Moldova: Comunistul Voronin a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a Parlamentului

„Declarațiile reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale republicii noastre”, se arăta în nota MAEIE.

Anterior, Maria Zaharovaa acuzat-o pe președinta Maia Sandu, imediat după ce Parlamentul de la Chișinău a modificat sintagma de „limbă moldovenească” din toată legislația R. Moldova, așa cum a stabilit Curtea Constituțională, de faptul că și-ar „abandona limba maternă”.

Tot ea a scris pe Telegram că „limba moldovenească este mai veche decât limba română”.

Ulterior, aceeași Zaharova l-a atacat pe Bogdan Aurescu, șefului diplomației românești, care a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău de a introduce în legislație sintagma „limba română” pentru limba oficială a R. Moldova, pentru că aşa-numită „limbă moldovenească” nu există, fiind „o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md