14:21:57 23.05.2024
Stiri

Zaharova amenință Chișinăul, după ce vicepremierul Popescu a anunțat că diplomații ruși, care se ocupă cu acțiuni de DESABILIZARE a R. Moldova, vor fi trimiși acasă: „Este o decizie nejustificată și neprietenească, care nu va rămâne fără răspuns”

Actualitate 26.07.2023 13:51 Vizualizări1733 Autor: Ziarul National
Zaharova amenință Chișinăul, după ce vicepremierul Popescu a anunțat că diplomații ruși, care se ocupă cu acțiuni de DESABILIZARE a R. Moldova, vor fi trimiși acasă: „Este o decizie nejustificată și neprietenească, care nu va rămâne fără răspuns”


„Decizia regimului de la Chișinău de a reduce personalul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova este nejustificată și neprietenească, care nu va rămâne fără răspuns”, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, după ce vicepremierul Nicu Popescu a anunțat miercuri, în cadrul ședinței Guvernului, că mai mulți diplomați ruși, care se ocupă cu activități de destabilizare a republicii noastre, vor trebui să plece acasă.

Potrivit Marinei Zaharova, prin această decizie, autoritățile de la Chișinău „au mai făcut un pas spre distrugerea” relațiilor bilaterale dintre cele două state.

„În străduința lor de a servi intereselor Occidentului, în special care țin de rusofobie, Chișinăul depășește toate limitele. Tot mai mult îmbrățișează experiența Țărilor Baltice și a Ucrainei – e vorba de jigniri la adresa Federației Ruse, interzicerea presei de limbă rusă. Acum urmează deportarea, reducerea, nici nu știu cum să zic… Se iau măsuri pentru a împiedica diplomații ruși să-și exercite funcțiile”, a acuzat Zaharova.

Citește și: „Cartierul RUSESC” din jurul Ambasadei Rusiei la Chișinău. Câți diplomați și angajați are misiunea diplomatică și de ce R. Moldova a fost și este sub „paritatea” Moscovei

De menționat că în cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău activează în jur de 140 de persoane, în comparație cu cele 12 funcții diplomatice și șase tehnico-administrative ale Ambasadei R. Moldova la Moscova.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, că a solicitat autorităților din Federația Rusă să-și reducă numărul de diplomați care activează în Ambasada rusă de la Chișinău și se ocupă cu activități de destabilizare a republicii noastre.

CITIȚI și Spicherul Grosu, DETALII despre SPIONII ruși din R. Moldova cu statut de diplomați și despre aplicarea principiului parității. „În Transnistria se află un grup de aşa-numiţi diplomaţi, pe care numai diplomaţi nu îi poţi considera..."

„Timp de mai mulți ani sau chiar decenii, am asistat și am fost ținta unor tipuri de activități din partea Federației Ruse și politici destul de ostile. O seamă din ele era realizată inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Am văzut recent, evident, și aceste informații cu un număr excesiv de antene. În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale republicii noastre, dar și ale altor țări să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Or, atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a republicii noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile-standard de acțiune a unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord și cu instituțiile și cu decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați de Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situația în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din republica noastră. Acest anunț în fac acum și reprezentanții Federației Ruse de asemenea au fost informați despre acest lucru”, a declarat Nicu Popescu.

CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Spionii Moscovei, pe acoperișul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova: Reușesc să facă, de la Chișinău, interceptări chiar și pe teritoriul Portugaliei sau din „nordul Europei”

Anunțul șefului diplomației moldovenești a fost făcut la scurt timp după ce o investigație a reporterilor de la Jurnal TV și The Insider a dezvăluit schema prin care Moscova trimite la Chișinău spioni ai serviciilor secrete sub acoperire diplomatică. În realitate, mulți dintre „diplomații” ruși gestionează multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, instalate chiar pe clădirile care aparțin misiunii diplomatice ruse la Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md