12:21:52 03.12.2021
Stiri

INVESTIGAȚIE // Legătura judecătorului Ion Muruianu cu firmele implicate în spălarea de bani din Federația Rusă prin R. Moldova

Anticorupție 15.05.2017 10:40 Vizualizări7749 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Legătura judecătorului Ion Muruianu cu firmele implicate în spălarea de bani din Federația Rusă prin R. Moldova Rise.md


Mihaela Muruianu, fiica fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), a beneficiat de 1,6 milioane lei de la două companii implicate în „Laundromat” – cea mai mare schemă de spălare a banilor din Federația Rusă prin Republica Moldova.

RISE Moldova a urmărit banii și a descoperit că tânăra, fiind studentă la Imperial College London, a închiriat un apartament de lux situat la câțiva pași de Palatul Buckingham, prețul căruia se ridică la 180 de dolari pe zi (aproximativ 2.200 de lei la cursul de atunci).

Iulie 2012. Valeriu Gâscă, magistrat la Judecătoria sect. Rîșcani din Chișinău, a emis o ordonanță judecătorească prin care dispune încasarea sumei de 500 milioane de dolari, din conturile a patru firme din Rusia și a unei companii britanice, în favoarea Westburn Enterprises LTD.

Septembrie 2012. Din suma uriașă, o parte din bani ajung în contul Ronida Invest LLP, o companie fantomă din Marea Britanie. Aceasta redirecționează 102.000 de dolari către Liberton Associates LTD, o altă firmă fantomă prinsă în mai multe inginerii financiare și litigii dubioase examinate de judecătorii moldoveni. Ulterior, însă, Liberton a transferat banii reprezentanței londoneze a Knight Frank LLP, una dintre cele mai mari agenții imobiliare din lume.

„Vecină” cu regina

Din contul celor 102.000 de dolari redirecționați agenției londoneze, Mihaela Muruianu și soțul său au închiriat, în perioada 2012-2013, un apartament. Locuința se află în zona istorică a Londrei, în apropiere de Palatul Buckingham – reședința oficială a monarhilor britanici, la câțiva pași de celebrul Hyde-Park și râul Tamisa.

Februarie 2014. Mihaela Muruianu beneficiază de încă 28.000 de dolari din banii spălați prin Laundromat. De data aceasta, însă, suma ajunge în contul personal al tinerei deschis la HSBC din Londra, bancă a cărei filială din Elveția a fost implicată, în 2015, în scandalul SwissLeaks. Transferul a fost efectuat de compania Carditeks Commerce LP și acoperit oficial – „pentru serviciile de consultanță în audit”.

Cum răspunde Muruianu, care activează și astăzi în sectorul justiției din R. Moldova, dar și fiica acestuia la întrebări, aflați AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md