12:36:30 05.12.2022
Stiri

DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi

Anticorupție 02.06.2020 16:18 Vizualizări5912 Autor: Ziarul National
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi


Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar pretinde de la R. Moldova, prin intermediul unei firme de avocatură din Ucraina, despăgubiri în valoare de 250 de milioane de dolari, informează tvc.md, care a intrat în posesia unor documente care ar demonstra acest lucru.

„La doar câțiva ani după jaful secolului în urma căruia R. Moldova nu și-a revenit încă, Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul nr.1 din spațiul CSI”, pune la cale o nouă „afacere”, în urma căreia cetățenii ar urma să fie păgubiți de un sfert de miliard de dolari. „Partea leului” ar urma să ajungă la cei care îl vor ajuta revină în libertate, în special președintelui Igor Dodon”, scrie sursa citată.

Documentele de mai jos ar fi fost transmise Guvernului R. Moldova de către o companie de avocatură din Ucraina - „Veaceslav Lîci și partenerii”, cunoscută ca fiind foarte apropiată lui Platon (Lîci era considerat chiar consilier juridic al acestuia). În acest demers, Lîci amenință cu un arbitraj internațional, în care clientul său, un cetățean ucrainean, va pretinde despăgubiri în valoare de 250 de milioane de dolari în schimbul unor acțiuni pe care le-ar fi deținut la „Moldova-Agroindbank” și „Moldinconbank”, precizează aceeași sursă.


De altfel, și „clientul” lui Lîci, Igor Ciuiko, este o persoană din anturajul lui Platon, cu care acesta a avut „afaceri” și în trecut. Ziarul de Gardă scria acum patru ani că Ciuiko era avocat la biroul „VVD”, prin intermediul căruia Veaceslav Platon a încercat, în anii 2000, să scoată din Întreprinderea de Stat ucraineană „Energoatom” nu mai puţin de 18 milioane de dolari. Tatăl lui Ciuiko a lucrat în serviciile secrete ucrainene. O scurtă perioadă de timp, Ciuiko a fost dat în căutare de către autorităţile din Ucraina, fiind învinuit de escrocherii în proporţii deosebit de mari.

„Este de menționat că această solicitare vine exact în perioada în care autoritățile, în frunte cu Procuratura Generală, par să întreprindă toate acțiunile pentru a-l elibera pe Platon din închisoare. Stoianoglo, după ce a fost surprins în discuții amicale cu inculpatul, a ajuns să se comporte ca avocatul acestuia”, notează portalul care a publicat documentele.

„Surse bine documentate susțin că noul atac asupra Moldovei face parte din acordul la care au ajuns Platon și Dodon pentru eliberarea primului. Pentru acest „serviciu”, Dodon ar urma să primească 100 de milioane de dolari. Aceeași sumă Platon ar trebui să o achite și celor care au mediat „acordul” și au pavat calea să se ajungă la o înțelegere – FSB-ul rusesc, cu care are legături atât Dodon, cât și Platon”, mai scris tvc.md.

Astfel, Platon ar urma să plătească 200 de milioane de dolari pentru eliberarea sa.

„Doar că… așa cum face de obicei, Palton nu va achita din buzunarul său, dar din al statului, mai exact al cetățenilor. Astfel, a pus la cale noul dosar în care pretinde 250 de milioane de dolari de la R. Moldova, dintre care câte 100 pentru Dodon și oamenii din FSB, iar 50 de milioane le-a pus suplimentar pentru cheltuieli curente – avocați, mite și „bani de buzunar”. Schema ar urma să funcționeze în felul următor – Dodon și Stoianoglo se vor opune, cel mai probabil la Consiliul Suprem de Securitate, ca statul să plătească ucraineanului cele aproximativ 20 de milioane de dolari, acesta va ataca Moldova într-o instanță internațională, iar autoritățile, prin intermediul apropiaților lui Dodon, vor face în așa fel ca să piardă dosarul. Schema a și început să fie aplicată. Pentru asta a fost modificată legislația, pentru asta Dodon și-a pus omul lui la CSM, ca să influențeze judecătorii să emită verdictul în favoarea lui Platon. Iar Stoianoglo nu doar că va rămâne în istorie ca procurorul general care l-a eliberat pe principalul vinovat în furtul miliardului, dar și pe cel care este la un pas să mai jefuiască țara de 250 de milioane”, conchide sursa citată.

Cei vizați nu au venit, deocamdată, cu o reacție.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md