14:08:22 12.07.2020
 
Stiri

DOC // Proaspătul președinte al CSM, care ar fi fost instalat de Dodon în fruntea instituției, a lăsat un INVESTITOR străin fără afacere. R. Moldova riscă o CONDAMNARE la CtEDO

Anticorupție 26.05.2020 14:39 Vizualizări1516 Autor: Ziarul National
DOC // Proaspătul președinte al CSM, care ar fi fost instalat de Dodon în fruntea instituției, a lăsat un INVESTITOR străin fără afacere. R. Moldova riscă o CONDAMNARE la CtEDO deschide.md


Numirea judecătorului Anatol Pahopol în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stârnit mai multe critici în societate. Nemulțumirile sunt legate de deciziile suspecte luate de acest judecător în anii precedenți. Prin ultima hotărâre scandaloasă adoptată de Pahomol, despre care Maia Sandu spune că a fost numit în fruntea CSM la indicația președintelui Igor Dodon, un investitor străin a fost lăsat fără afacere și un imobil din centrul capitalei, pentru care a plătit 500 000 de euro.

Compania „A5 Plus Nepremicnine” din Slovenia a cumpărat în 2016 un imobil de pe adresa Veronica Micle, nr. 2, pentru care a plătit 500 000 de euro. În Registrul bunurilor imobile, acesta figura ca neavând nicio interdicție de vânzare, ba mai mult, reprezentanții „Moldinconbank” au dat asigurări: „contractul de vânzare - cumpărare este perfect legal”.

Pe 26 martie 2020 trei judecători de la Curtea de Apel, printre care și noul interimar al CSM Anatol Pahopol, a decis să anuleze contractul de vânzare-cumpărare a imobilului de către compania slovenă. În urma acestei decizii, „A5 Plus...”, urmează să predea bunul către compania Liga-2, aceasta din urmă fiind datoare cu peste 72 000 000 lei către B.C. „Moldinconbank”.

„În documentul emis de către magistrați nu se menționează absolut nimic despre companiile intermediare care au preluat anterior imobilul, companii care au legătură cu raiderul Veaceslav Platon. Mai mult, prin această încheiere, magistrații lasă și banca fără bunul luat în gaj de la Liga-2, dar și fără bani, pentru că este obligată să achite 500 000 euro companiei din Slovenia”, scrie deschide.md.

În același timp, magistrații nici nu au reținut argumentele că „A5 Plus...” a achitat timp de 4 ani impozite pe acest bun, anumite servicii de mentenanță, pază, dar și efectul inflației, așa că au dispus să fie restituiți exclusiv banii care au fost achitați în 2016.

„Straniu este că judecătorii de la Curtea de Apel au luat această decizie în timp ce în R. Moldova a fost declarată oficial „Stare de urgență” din cauza pandemiei Covid - 19. Astfel, au fost închise frontierele pentru cetățenii străini și au fost sistate toate zborurile. O copie a deciziei de judecată nu a fost expediată investitorului din Slovenia, în schimb, li se cere să predea bunul imobil. Mai grav este că reprezentanții companiei „A5 Plus...” sunt limitați în dreptul de a se apăra, pentru că ei nu pot ajunge fizic în R. Moldova, unde mai pui că s-a încălcat și acordul privind protejarea investițiilor semnat între R. Moldova și Slovenia”, scrie sursa citată.

În contextul situației create, reprezentanții „A5 Plus...” au rămas și fără banii investiți, dar și fără imobil. Aceștia susțin că vor încerca să-și facă dreptate în R. Moldova și vor solicita o revizuire a deciziei instanței și o interpretare a Curții Constituționale. Asta imediat după ce se vor deschide frontierele. De asemenea, aceștia nu exclud că vor depune o plângere și la procuratură. În cazul în care nu își vor obține dreptatea în R. Moldova, investitorii sloveni nu exclud că vor ataca R. Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm și CEDO.

Din completul de trei judecători, doi au solicitat deja să li se dea acordul pentru a pleca din sistem. Una dintre cereri se află pe masa președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Al treilea judecător, Anatol Pahopol, a a ajuns interimar la CSP.

De precizat este că, în cazul unei decizii nefavorabile, statul R.Moldova ar putea fi obligat să achite despăgubiri imense.

Conform anticorupție.md, Anatolie Pahopol este judecător din 1995, prima instanţă la care a fost angajat fiind Judecătoria sectorului Râşcani din Capitală. În 2005, a fost numit prin transfer magistrat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în cadrul căreia a activat până în prezent.

Magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat litigiul Intercomsoft LTD, controlată de omul de afaceri Boris Birştein, şi Întreprinderea de stat Registru. În 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat CRIS Registru să achite un prejudiciu de circa şapte milioane de dolari companiei. Decizia a scandalizat opinia publică. Atunci, fostul premier Vlad Filat a dat indicaţii reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să intervină în acest caz şi să conteste decizia la CSJ. Ulterior, CSJ a lăsat însă în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău. În urma unei cereri de revizuire, dosarul a fost întors la Curtea de Apel Chişinău, iar un nou complet de judecători, printre care şi Nina Cernat, a casat hotărârea primei instanţe şi a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de Intercomsoft LTD.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Vasile 26.05.2020 15:33

Da ce nu va mai place si aici? Arata un shioban destul de simpatic! Mofturi unul mai sus ca altul.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md