01:45:44 26.06.2024
Stiri

VIDEO // Care sunt AȘTEPTĂRILE R. Moldova de la Președinția română a Consiliului Uniunii Europene: „Așteptam acest eveniment din 2014”

Politică 30.01.2019 20:00 Vizualizări1870 Autor: Ziarul National
VIDEO // Care sunt AȘTEPTĂRILE R. Moldova de la Președinția română a Consiliului Uniunii Europene: „Așteptam acest eveniment din 2014” captură privesc.eu


Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, susține că aștepta încă din 2014, atunci când R. Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, ca România să preia Președinția Consiliului UE. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, la prezentarea de la Chișinău a priorităților Președinției României a Consiliului UE.

Evenimentul a fost deschis de către Ambasadorul României, E.S. Daniel Ioniță, care a enumerat prioritățile Președinției României a Consiliului UE care își propune să promoveze coeziunea politică, socială și economică între statele membre și toți cetățenii europeni și s-a referit la acțiunile care urmează a fi întreprinse pe dimensiunea estică, inclusiv organizarea la Bruxelles, în mai 2019, a unei reuniuni la nivel înalt consacrată Parteneriatului Estic (PaE).

Vicepremierul Leancă a felicitat România cu prilejul preluării președinției rotative a UE menționând că acest lucru este o provocare, dar și o oportunitate. „Este o provocare deoarece necesită o mobilizare maximă și o concentrare a experienţei şi expertizei pe cele mai complicate dosare precum Brexit, alegerile în Parlamentul European etc. România va fi în lumina proiectoarelor în aceste 6 luni şi aceasta este o oportunitate deosebită de a fi în centrul proceselor şi de a contribui la soluţionarea unorprobleme majore cu care se confruntă UE”, a precizat vicepremierul pentru Integrare Europeană.

Totodată, oficialul a subliniat că R. Moldova are mari așteptări de la Președinția română a Consiliului UE atât pe dimensiunea Parteneriatului Estic, cât și pe agenda relațiilor bilaterale, deoarece România înțelege cel mai bine realitățile și provocările socio-politice cu care se confruntă republica noastră.

„În contextul aniversării a 10 ani din momentul lansării Parteneriatului Estic, sperăm să fie inițiate dezbateri serioase privind viitorul acestei inițiative plecând de la aspirațiile diferite ale statelor PaE. Mizăm pe o atenție mai mare din partea comunității europene asupra problemelor de securitate cu care ne confruntăm”, a declarat Iurie Leancă.

Vicepremierul a reiterat axioma potrivit căreia integrarea europeană poate avea loc doar prin România și împreună cu România. „Sper să reușim împreună pe timpul Președinției române să finalizăm procesul de eliminare a serviciilor de roaming - astfel arătând un exemplu pentru UE și țările PaE și aducând beneficii pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului; să avansăm substanțial pe interconectarea energetică și a construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău; să reconstruim podurile. Aveți tot sprijinul Guvernului de la Chișinău deoarece suntem interesați să ne unim forțele pentru ca Președinția României să fie un succes. Succesul României, va fi și succesul nostru”, a subliniat vicepremierul.

Cu un mesajde felicitare a venit și șeful Delegației UE, E.S. Peter Michalko, care a menționat că în timpul președinției române vor fi marcate mai multe evenimente importante pentru R. Moldova. „Împreună vom marca 10 ai de la lansarea Parteneriatului Estic,5 ani de la semnarea Acordului de Asociere și a regimului de vize. România este țara de la care ați luat prima experiență de integrare europeană și care vă ajută enorm de mult în parcursul european”, a declarat Peter Michalko.

De menționat că evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Chișinău în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md