13:50:26 25.09.2023
Stiri

Vlad Filat OPTEAZĂ pentru organizarea unui REFERENDUM. Ar putea avea loc pe 30 NOIEMBRIE

Politică 22.06.2014 13:09 Vizualizări3610 Autor: Ziarul National
Vlad Filat OPTEAZĂ pentru organizarea unui REFERENDUM. Ar putea avea loc pe 30 NOIEMBRIE


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, este de părere că „frații mai mici ai comuniștilor” (Partidul Socialiștilor - n.r.) nu-și doresc un referendum privind alegerea vectorului de dezvoltare a R. Moldova, dar urmăresc doar să-și justifice banii pentru „zarnițele” organizate în fața Guvernului și Parlamentului.

În același timp, liberal-democratul optează pentru organizarea unui referendum privind adăugarea unui articol nou în Constituția R. Moldova care să se refere la calea pe care ar trebui să meargă ţara – aderarea la Uniunea Europeană.

„Nu cred că socialiștii merită prea multă atenție în ceea ce privește organizarea unui referendum privind alegerea vectorului de dezvoltare a țării. Dacă am satisface tot ce spun ei, atunci nu am avea timp să realizăm lucruri concrete pentru R. Moldova. Cetățenii noștri nu ar fi călătorit fără vize în țările UE, iar pe 27 iunie nu semnam Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu UE. Oamenii înțeleg prea bine ce se întâmplă. Să nu credeți că cei care strigă referendum își doresc asta cu adevărat. Să fi vrut, atunci începeau să colecteze semnături, se adresau Comisiei Electorale Centrale și munceau pentru acest scop. Dar ei preferă să vină pentru câteva minute în fața Guvernului și astfe realizează tabloul pentru darea de seamă în fața celor care îi plătesc”, a declarat Filat în cadrul emisiunii „Vineri”, prezentată de Anatol Golea.

Vlad Filat nu exclude, însă, faptul că un referendum pentru stabilirea vectorului de dezvoltare a R. Moldova ar putea fi organizat. „Cred că trebuie de pus punct în problema vectorului de dezvoltare a R. Moldova. Eu optez ca în Constituție să apară un articol nou care să stipuleze faptul ca țara noastră să se regăsească în Uniunea Europeană. Lumea va trebui să răspundă dacă e de acord ca în Constituție să fie stipulat expres acest lucru. Nu știu deocamdată când va fi organizat un referendum în acest sens, dar nu este exclus că poate avea loc concomitent cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Pentru asta este nevoie de un consens între partidele politice din R. Moldova”, a precizat liberal-democratul.

Președintele PLDM a adăugat că nu mai este sigur dacă în statutul Partidului Comuniștilor mai este prevăzut vectorul de integrare europeană. „Nu mai știu dacă în statutul și programul PCRM mai este stipulat că optează pentru integrarea în UE. Ei au atâtea programe... Patru ani au amăgit oamenii că vor duce R. Moldova în UE, iar mai târziu spuneau că vor în Uniunea Vamală. Asta nu înseamnă decât divizarea societății, ruperea țării. Dar vă spun că PCRM nu are nici șanse teoretice să câștige alegerile. Și v-o spun cu toată responsabilitatea”, a spus ex-premierul.

Sursa citată a mai punctat că R. Moldova nu va mai accepta să stea 10 sau 20 de ani în anticamera UE, doar pentru că cineva" vrea altceva" pentru țara noastră. „Noi optăm pentru relații bune cu Rusia și sunt sigur că vom avea relații corecte. Negocierea Acordului de Liber Schimb cu UE a început în același timp cu inițierea discuțiilor privind zona de comerț liber cu țările membre CSI. Nu există nicio contradicție între aceste documente. Noi singuri ne decidem viitorul, iar asta trebuie să înțeleagă toți. Eu regret că la nivel oficial se spune că nu există nimic împotriva apropierii R. Moldova de UE, iar pe de altă parte sunt puse unele impedimente”, a conchis Vlad Filat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md