18:18:32 24.04.2024
Stiri

DOC // Varianta REDACTATĂ a proiectului de lege privind schimbarea SISTEMULUI ELECTORAL: „Proiectul este conform RECOMANDĂRILOR Comisiei de la Veneția”

Politică 19.07.2017 11:50 Vizualizări2599 Autor: Ziarul National
DOC // Varianta REDACTATĂ a proiectului de lege privind schimbarea SISTEMULUI ELECTORAL: „Proiectul este conform RECOMANDĂRILOR Comisiei de la Veneția”


Proiectul modificat al legii privind schimbarea sistemului electoral, după recomandările Comisiei de la Veneția, a fost publicat pe site-ul Parlamentului în versiunile română și engleză. Tot astăzi, în ședința Comisiei juridice, numiri și imunități au fost finalizate dezbaterile pe marginea proiectului de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Așa cum prevede una dintre recomandările Comisiei de la Veneția, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extraparlamentare care au acumulat la alegerile din ultimii patru ani mai mult de 2% din voturi, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc.

În sistemul mixt, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripții uninominale. O circumscripție poate include de la 55 de mii până la 60 de mii de alegtători cu drept de vot. Persoana inclusă în lista de candidaţi din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale poate candida și într-o singură circumscripţie uninominală din partea aceluiaşi concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu un an înainte de alegeri. Proiectul legii prevede crearea a 51 de circumscripții uninominale în baza unităților teritorial-administrative de nivelul doi, cele din Transnistria fiind deschise pe malul drept al Nistrului.



Persoanele care vor candida la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale de peste hotare vor fi înregistrate la consiliul electoral de circumscripție responsabil pentru organizarea alegerilor peste hotarele țării, care va activa în raza mun. Chișinău. Totodată, persoanele care vor candida la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale pentru localitățile din stânga Nistrului vor fi înregistrate la consiliul electoral de circumscripție responsabil pentru organizarea alegerilor pentru localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), care va activa în raza mun. Chișinău.

„Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit proiectului de lege, o persoană poate candida într-o circumscripție uninominală numai dacă are viză de reședință în raza acesteia și va trebui să prezinte, pe lângă declarațiile de avere din ultimii doi ani, și certificatul de integritate.

Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, potrivit angajamentelor internaționale ale Moldovei și recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Prin urmare, dacă un bărbat trebuie să colecteze cel puţin 500 și cel mult 1 000 de semnături ale susţinătorilor cu drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze, un candidat femeie poate fi înregistrată dacă prezintă cel puțin 250 de semnături dar nu mai mult de 500 de semnături ale susținătorilor săi din circumscripția unde candidează.

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

Contestațiile electorale pot fi depuse în termen de trei zile direct în judecată, iar recursul ar urma să fie depus în termen de o zi la instanța de judecată ierarhic superioară. Totodată, numărul de buletine de vot ar putea crește de la 3 000 la 5 000 la secțiile electorale deschise peste hotare.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură de 74 de deputați democrați, socialiști și popular-europeni. Până la această oră au fost organizate pe platformă parlamentară șapte dezbateri publice cu participarea reprezentanților partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor, mai precizează instituția.

Proiectul integral îl puteți găsi AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md