19:32:57 13.07.2024
Stiri

Cel mai mare furnizor de ENERGIE electrică din R. Moldova DESFIINȚEAZĂ inițiativa PSRM de a acorda compensații la plata energiei electrice: „Poate fi AFECTAT întreg sectorul energetic. Consumatorul oricum va trebui să plătească ulterior...”

Actualitate 16.04.2021 15:23 Vizualizări3367 Autor: Ziarul National
Cel mai mare furnizor de ENERGIE electrică din R. Moldova DESFIINȚEAZĂ inițiativa PSRM de a acorda compensații la plata energiei electrice: „Poate fi AFECTAT întreg sectorul energetic. Consumatorul oricum va trebui să plătească ulterior...”


Cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, ÎCS „Premier Energy” SRL, care deservește peste 900 de mii de consumatori în centrul și sudul R. Moldova, este îngrijorat în legătură cu aprobarea, în prima lectură, a proiectului de lege potrivit căruia facturile de energie electrică ale tuturor consumatorilor casnici (pentru lunile aprilie și mai 2021) vor fi plătite din bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, 428 de lei pentru fiecare consumator constituie, în total, aproximativ 360 de milioane de lei doar pentru consumatorii „Premier Energy” din cele aproape 533 de milioane anunțate de deputați.

„Acest proiect a apărut în mediul public fără discuții prealabile și nu a fost avizat de către Guvern, fără o consultare cu ANRE și cu părțile afectate. Întreruperea disciplinei de plată lunară a facturii de energie electrică nu contribuie la cultivarea unei culturi de responsabilitate a plății și gestiune eficientă a consumului individual prin economisirea de energie. Pe lângă crearea unui precedent, acest proiect de lege poate crea o confuzie profundă pentru clienți, care pot fi induși în eroare de detaliile facturilor cu privire la propria datorie. În plus, în final consumatorul oricum va trebui să plătească ulterior, întrucât bugetul de stat este alimentat, în cele din urmă, din contribuțiile cetățenilor sau împrumuturi care vor trebui să fie restituite”, se arată într-un comunicat de presă remis de furnizorul de energie electrică.

Citește și: SCANDAL în Parlament, provocat de o inițiativă socialistă: Compensații de câte 428 de lei pentru toți cetățenii R. Moldova, inclusiv pentru milionari, la plata energiei electrice. „Populism înainte de alegeri. Luați de la săraci și dați la bogați”

ÎCS „Premier Energy” precizează că, prin acest proiect de lege, responsabil de plată nu mai este clientul, ci statul: „Un stat care se confruntă cu un deficit bugetar drept urmare a reducerii semnificative a activității economice generale și necesitatea de a redirecționa resursele disponibile către obiective stringente, precum vaccinarea și alte măsuri complementare pentru protejarea sănătății și consolidarea sistemului de asigurări medicale. Dacă e să judecăm drept, ce este acum o prioritate - achiziționarea vaccinurilor pentru a salva vieți sau achitarea facturilor pentru energia electrică, când furnizorul nu efectuează deconectări în situația stării de urgență?!”.

De asemenea, ÎCS „Premier Energy” SRL susține că achiziționează și achită energia electrică în avans, „iar întârzierea plăților de către stat poate afecta întreg sectorul energetic”.

„În opinia noastră, metodă de plată a compensațiilor propusă în proiectul de lege nu este cea mai potrivită din punct de vedere al transparenței procesului. Considerăm ca sumele pentru compensarea serviciilor pentru consumul de energie electrică, dar și pentru alte servicii indispensabile, cum ar fi apă, gaz și asigurare cu căldură trebuie să fie transferate direct consumatorilor pentru ca în cele din urmă, aceștia să își achite datoria fată de operatori. Considerăm că această inițiativă nu a fost suficient consultată cu toate părțile implicate în proces și presupune riscuri de lipsă de fonduri în întregul sistem electroenergetic din cauza unei posibile întârzieri în achitarea plăților din partea Guvernului”, conchide sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md