22:24:36 27.05.2024
Stiri

DOC // Parlamentul R. Moldova îi cere Rusiei să înceteze imediat RĂZBOIUL din țara vecină și să se retragă de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei. Deputații BeCS nu au semnat DECLARAȚIA

Actualitate 24.02.2023 11:16 Vizualizări1772 Autor: Ziarul National
DOC // Parlamentul R. Moldova îi cere Rusiei să înceteze imediat RĂZBOIUL din țara vecină și să se retragă de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei. Deputații BeCS nu au semnat DECLARAȚIA


Deputații Parlamentului R. Moldova îi cer Federației Ruse, prin intermediul unei declarații politice, să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei. Proiectul de declarație cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care urmează a fi aprobat de Parlament, nu a fost semnat de parlamentarii din Blocul electoral al „Comuniștilor și Socialiștilor” și nici de cei ai fracțiunii Partidului „ȘOR”.

Deputații fracțiunii parlamentare PAS constată că Federația Rusă poartă, din februarie 2014, un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă.

Potrivit documentului, acest „act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internațional şi a angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă”.

Parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

În același timp, majoritatea parlamentară din R. Moldova anunță că susține eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina.

CITIȚI și VIDEO // Maia Sandu, mesaj EMOȚIONANT la un an de la declanșarea de către Putin a RĂZBOIULUI sângeros: „Ucraina va învinge! Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea PACE. R. Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă!”

Documentul confirmă disponibilitatea autorităților R. Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutor locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Deputații lansează un apel la unitate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii Republicii Moldova care doresc pace și libertate.

Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis un mesaj la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, care a furat mii de vieți și a măturat sute de localități din țara vecină.

„Un an de la agresiunea rusă, fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial. Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni, cetățenii moldoveni continuă să găzduiască peste 80 de mii de ucraineni. Ne dorim cât mai repede ca acest război nedrept să se termine. Dar nu oricum. Am fost și rămânem alături de prietenii noștri din Ucraina și bravul popor ucrainean”, se menționează în mesajul președintelui Parlamentului.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md