03:12:45 19.04.2024
Stiri

DOC // Octavian Țîcu vrea să repare o NEDREPTATE făcută copiilor moldovenilor născuți în Siberia. „Actualmente mai sunt circa 300 de persoane care așteaptă să li se facă dreptate...”

Actualitate 06.07.2020 12:35 Vizualizări1844 Autor: Ziarul National
DOC // Octavian Țîcu vrea să repare o NEDREPTATE făcută copiilor moldovenilor născuți în Siberia. „Actualmente mai sunt circa 300 de persoane care așteaptă să li se facă dreptate...”


Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), deputatul Octavian Țîcu, a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională (CC), prin care solicită să li se facă dreptate copiilor persoanelor supuse represiunilor sovietice, care s-au născut în Siberia sau în drum spre locul unde au fost deportați. Actualmente, în R. Moldova sunt circa 300 de persoane care au fost lipsite de statutul de victime ale represiunilor politice, printr-o modificare a legii făcută în 1994 de către deputații agrarieni.

„Pe 6 iulie 1949 a avut loc cel mai mare val al deportărilor sovietice din Basarabia. În timpul operațiunii au fost strămutate 11 606 familii, adică 33 796 de persoane, din care 9 864 de bărbați, 14 033 de femei, 11 889 de copii, care în mare parte alcătuiau elementul social de bază al satelor basarabene. Familiile urmau a fi stramutate pentru totdeauna în regiunile Kazahstanului de Sud, Djambul și Aktiubinsk, precum și regiunile Altai, Kurgan, Tiumen, Tomsk, Irkutsk din Rusia”, a precizat liderul PUN, istoricul Octavian Țîcu.

Acesta a menționat că victimele represiunilor politice au fost tot timpul nedreptățiți și marginalizați.

„În raport cu deportații s-au comis mai multe nedreptăți, inclusiv ce ține de retrocedarea bunurilor deținute. Au fost lipsiți de plata daunelor morale și materiale, inclusiv asumarea de către Federația Rusă a acestor prejudicii. Ulterior, unor deportați li s-a mai făcut o nedreptate. Au fost lipsiți de statutul de victime ale represiunilor politice. Sperăm că Înalta Curte, căreia ne adresăm, să elimine această nedreptate”, a precizat astăzi Octavian Țîcu.

Vicepreședintele PUN, Ion Cobîșenco, susține că în 1994 Legislativul a stabilit că doar doar copiii care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele proveniți din căsătoria încheiată până la represiune să aibă statut de victime ale represiunilor.

„Copiii care s-au născut în locurile de represiune dintr-o căsătorie încheiată în timpul represiunii sau după aceasta și copiii care s-au născut în afara unei căsătorii nu sunt recunoscuți ca având statut de victime ale represiunii politice. Astfel, prin această interpretare oficială, Parlamentul R. Moldova a făcut o discriminare între copiii proveniți dintr-o căsătorie încheiată până la represiune și copiii proveniți dintr-o căsătorie încheiată în timpul represiunii sau după aceasta și copiii care s-au născut în afara unei căsătorii”.

Țîcu spune că a avut doi unchi deportați în 1949 în Irkutsk, care s-au căsătorit acolo și au avut patru copii.

„Astfel de cazuri sunt imposibil de atestat la Serviciul Stare Civilă din Siberia. Zilele trecute am fost și la Cania, Cantemir, unde un om s-a adresat cu o întrebare similară. Agrarienii au decis să lipsească această categorie de unele beneficii. Actualmente mai sunt circa 300 de persoane care așteaptă să li se facă dreptate. Sperăm că Înalta Curte va repara această nedreptate”, a conchis Octavian Țîcu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md