20:28:51 24.04.2024
Stiri

Deși se urăsc de moarte, Trump și Tillerson sunt de acord că Rusia este o AMENINȚARE. Vești bune pentru România

Știri 27.12.2017 10:58 Vizualizări1875 Autor: Ziarul National


Deși se urăsc de moarte, Trump și Tillerson sunt de acord că Rusia este o AMENINȚARE. Vești bune pentru România Sursa: ziare.com

Mesajul trimis de Departamentul de Stat al SUA prin care atenționează Parlamentul României cu privire la modificarea Legilor Justiției reprezintă o schimbare de raportare a administrației americane la problemele Europei de Est.

De aceea, imediat după această schimbare, Donald Trump a vorbit tot mai mult despre o posibilă demitere a șefului Departamentului de Stat.

Rex Tillerson, șeful diplomației SUA, a ținut un discurs revoluționar la Wilson Centre din Washington despre relația cu Europa.

Discursul a fost și prefața unui turneu al diplomatului pe Bătrânul Continent și un omagiu adus efortului făcut de armata SUA în Primul Război Mondial, în urmă cu 100 de ani, atunci când președintele Wilson stabilea o punte solidă de comunicare cu Europa, o încercare sortită eșecului de a păstra echilibrul și pacea în lume.

Alocuțiunea domnului Tillerson a avut o importanță deosebită pentru România, deoarece anulează politica de neintervenție în problemele europene promovată de Donald Trump în campania electorală din 2016, dar și în primul an de mandat la Casa Albă.

După discursul diplomatului american, strategia Departamentului de Stat s-a întors, cu toată opoziția Casei Albe, la principiile și valorile promovate după căderea Cortinei de Fier, promovând o societate deschisă, consolidarea statului de drept, eradicarea corupției, consolidarea colaborării dintre SUA și Uniunea Europeană, dezvoltarea NATO, dar preia și politica de rezistență și erodare a autoritarismului promovat de Vladimir Putin, politică definită în ultimii ani de administrația Obama.

Pericolul rusesc a fost, în sfârșit, asumat de administrația americană

Rusia reprezintă un pericol pentru securitatea Europei și a influenței SUA în lume, se arată în planul de securitate publicat de Casa Albă la jumătatea lunii decembrie. Rex Tillerson a prefațat acest document, amintind de invazia Moscovei în Georgia, în 2008, de anexarea Crimeii în 2014, dar și de conflictul de la granița de est a Ucrainei.


„Statele Unite recunosc că războiul din Ucraina - în care oamenii încă mor în fiecare zi - trebuie să se încheie. Am cerut în mod repetat Rusiei să înceapă construirea drumului spre pace, respectând angajamentele asumate prin acordurile de la Minsk. Orice rezoluție a războiului care nu implică o Ucraină total independentă, suverană și teritorială este inacceptabilă. Rusia a ales să încalce suveranitatea celei mai mari țări din Europa. Statele Unite și Europa au rămas umăr la umăr începând cu 2014, în fața acestei agresiuni ruse, printr-o politică coordonată a sancțiunilor”, a declarat Rex Tillerson în discursul său.

Din data de 28 noiembrie 2017, noua politică a Departamentului de Stat nu mai are nicio legătură cu discursul lui Donald Trump care multă vreme s-a ferit să susțină public principiul apărării colective din tratatul alianței Nord-Atlantice, celebrul articol 5, unul asumat oficial de acesta abia în iunie 2017, cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington.

Rex Tillerson, prin intervenția sa, a refăcut relația privilegiată dintre SUA și Europa, alterată de turbulențele introduse de actualul președinte al SUA și de Dosarul Rusia în care e cercetată intervenția agenților Moscovei în alegerile americane din 2016 de către FBI dar și de anchetatori numiți de o comisie a congresului. Această relație a fost confirmată și de noul plan de securitate publicat de președinția americană în luna decembrie.

„În timp ce Occidentul continuă să caute o nouă relație de colaborare cu Rusia post-sovietică, aceasta până acum s-a dovedit a fi evazivă, deoarece ambele încercări ale administrației anterioare de a reseta relațiile dintre Rusia și SUA-Europa au fost urmate de o Rusie invadând Georgia, în 2008, și Ucraina, în 2014. Rusia continuă cu un comportament agresiv și față de alți vecini din regiune, intervenind în procesele electorale și promovând idealurile nedemocratice. Noi, împreună cu prietenii noștri din Europa, recunoaștem amenințarea activă a Rusiei”, a spus Tillerson.

Michael Flynn va colabora cu FBI

În luna iulie, un incident a tensionat relațiile dintre Tillerson și Trump. La o întâlnire de la Pentagon, primul a fost auzit spunând despre președintele SUA că este un „idiot”. Au existat informații în presa americană că până la sfârșitul anului, Rex Tillerson va demisiona, dar și îngrijorări că de la Departamentul de Stat se demisionează în masă din cauza managementului ineficient al actualului secretar de stat.

Dar discursul reprezintă o revenire a acestuia în prima linie, iar noua viziune care trebuie să ducă la încălzirea relațiilor dintre America și Europa demonstrează că Rex Tillerson, fost CEO la Exxon Mobil, nu se gândește să plece.

Pe de altă parte, există și posibilitatea ca un incident petrecut săptămâna trecută să fi adus spaimă la Casa Albă, iar Donald Trump semnalizează o schimbare radicală a politicii sale în ce privește Rusia.

Acest incident poartă numele lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitatea națională, care, în urmă cu o săptămână, a renunțat la serviciile avocaților lui Donald Trump, angajați să îl sfătuiască în legătură cu ancheta lui Robert Mueller solicitată de congres în ce privește conexiunile Flynn cu reprezentanți ai Rusiei. Michael Flynn a decis să colaboreze cu Mueller, anchetatorul șef desemnat de comisia congresului american.

Această ieșire a lui Flynn de sub tutela președintelui american poate reprezenta lovitura puternică pentru Donald Trump, care, aflat într-o situație incomodă, a decis schimbarea radicală a politicii Casei Albe față de Rusia.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md