11:15:15 18.05.2024
Stiri

Dacă ai aceste semnale transmise de corp, TREBUIE să-ţi testezi sensibilitatea

Știri 21.10.2014 07:31 Vizualizări2208 Autor: Ziarul National
Dacă ai aceste semnale transmise de corp, TREBUIE să-ţi testezi sensibilitatea sursa: eva.ro


Glutenul este o proteină care se găseşte în grâu, secară, orz, dar se poate ascunde şi în produse precum brânza cu mucegai, sosul de soia, cafea, bere sau orice produs de panificaţie.

Este o proteină foarte greu digerabilă şi care cauzează multe probleme, în special persoanelor care au o intoleranţă şi suferă de boala celiacă (celiachie). Această afecţiune este una dintre cele mai comune boli din lume, astfel că în Europa şi Statele Unite ale Americii aproximativ 1 din 100 de indivizi este afectat de ea. Ea se poate declanşa oricând, la orice vârstă, fără să fi avut neapărat simptome înainte.

Pentru că nu avem enzimele necesare pentru a digera în totalitate glutenul, acesta ajunge, potrivit eva.ro, în intestinul subţire incomplet digerat, explică dr. Alina Stănescu Popp, medic primar pediatru cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică. Acest lucru nu generează probleme persoanelor sănătoase, însă pentru cele cu intoleranţă la gluten poate să fie un calvar.

În afară de simptomele legate de digestie (diaree, tulburări digestive, balonare, anemie, vomă), intoleranţa la gluten poate să se manifeste şi prin alte semnale pe care nu le-ai asocia cu această problemă.

1. Migrenele
Un studiu recent realizat arată că peste 56% dintre persoanele care au fost diagnosticate cu migrene ascund şi o sensibilitate la gluten. După ce au adoptat o dietă fără gluten, migrenele lor au dispărut.

2. Senzaţia de „ceaţă pe creier”
Anumite substanţe acţionează precum morfina, cauzând o senzaţie de ceaţă pe creier persoanelor care manifestă o sensibilitate la gluten. De asemenea, glutenul poate să cauzeze inflamaţii la nivelul creierului, diminuând capacitatea de concentrare.

3. Depresie
Glutenul perturbă procesul de digestie şi interferează cu absorbţia anumitor substanţe vitale cum ar fi vitaminele din complexul B, fierul, vitamina D, acizii graşi omega-3 şi zincul. Aceşti nutrienţi sunt esenţiali pentru sănătatea creierului şi îmbunătăţirea stării de spirit.

4. Dureri articulare
Glutenul poate să genereze durere şi apariţia inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor.

5. Erupţii cutanate
Pot să apară reacţii cutanate atunci când manifeşti o sensibilitate la gluten.

Dieta fără gluten: Alimente permise şi alimente interzise

Pe lângă produsele care sunt fabricate special pentru persoanele care suferă de celiachie şi pot să fie recunoscute după simbolul unui spic de grâu barat. Acestea pot să fie consumate în siguranţă de către persoanele care au intoleranţă la gluten, dar sunt mai costisitoare şi nu şi le permite oricine.

Dar există şi numeroase alimente care nu conţin gluten în mod natural şi pot să fie consumate fără rezerve: orezul, porumbul, cartofii, leguminoasele (năut, linte, fasole, mazăre), hrişca, quinoa, amarant, mei, roşcove, susan, tapioca, castanele, lapte şi produse lactate, carnea, ouăle, peştele, uleiurile vegetale, legume, fructe, nuci şi seminţe.

Alimente riscante
supele instant, cârnaţii, sosul de soia, condimentele pentru carne, prăjituri şi dulciuri, îngheţată, glucoza, băuturi din porumb, orez extrudat, chipsuri, popcorn, creme şi budinci, milkshake-uri, frişcă, brânza topită tartinabilă, fructe uscate cu înveliş din făină, siropuri pentru băuturi şi gheaţă, amestecuri instant pentru ciocolată caldă, sucuri de fructe cu adaos de pulpă, jeleuri, ciocolata umplută, batoane, bomboane, guma de mestecat, sosuri semipreparate, cuburi, condimente, amestecuri pe bază de bulion, amestecuri de plante şi condimente, praf de copt.

Din cauza faptului că glutenul este folosit în foarte multe produse este esenţial să citeşti eticheta ca să te asiguri că nu conţine urme de gluten produsul pe care vrei să-l cumperi.

Alimente interzise
grâu şi orice produs care conţine făina de grâu, amidon de grâu, ovăz (deşi el nu conţine în mod natural gluten, el poate să fie contaminat dacă a fost recoltat lângă un lan cu grâu sau procesat într-o fabrică unde se procesează şi grâu), orz, secară, kamut, bulgur, cuşcus, bere, muesli, cereale pentru micul dejun, paste, iaurt cu cereale sau biscuiţi, carne sau peşte pane sau gătite cu sosuri care au făină cu gluten, peşte congelat semipreparat (surimi sau specialităţi din homar), cafea instant sau surogat de cafea care conţine orz sau malţ de orz, băuturi din ovăz, ciocolată cu cereale.


Stiri relevante
18.04.2014 12:02 1857 Poţi face „pietre la creier”?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md