23:27:09 19.07.2024
Stiri

Friptură pe bază de AER. Nu este o glumă

Știri 18.01.2023 19:59 Vizualizări12201 Autor: Ziarul National
Friptură pe bază de AER. Nu este o glumă


Călătoriile în spațiu au inspirat-o pe savanta Lisa Dyson să creeze proteine obținute din aer, care pot fi cultivate în interiorul unui rezervor. Dyson este fondatorul Air Protein, un startup din California care valorifică tehnologia de ultimă oră pentru a crea o alternativă la carne numită Air Meat, folosind doar microbi, apă, energie regenerabilă și elemente care se găsesc în aer. Lansat în 2019, Dyson a bazat tehnologia pe cercetările efectuate de NASA în anii 1960, care au explorat modalități de a hrăni astronauții în misiuni lungi pe Marte. O propunere a fost de a face alimente prin combinarea microbilor cu dioxidul de carbon (CO2) pe care astronauții îl expirau, dar ideea nu a fost niciodată realizată de NASA.

„Profităm de aceste concepte inițiale pe care NASA le-a avut și le dăm jos de pe raft”, spune Dyson.

Procesul Air Protein este similar cu fermentarea iaurtului sau a brânzei. Dar, în loc să hrănească culturile de microbi cu zahăr sau lapte, CO2, azotul și oxigenul sunt transportate prin rezervoare mari de fermentație, unde cultura produce proteine în câteva ore. Aceste proteine sunt recoltate, uscate și transformate într-o făină care poate fi folosită pentru a produce un înlocuitor de friptură prin adăugarea de arome și nutrienți.

Forța motrică a lui Dyson este dorința ei de a aborda schimbările climatice.

„Oamenii de știință de la NASA gândesc întotdeauna diferit și, dacă vom face ceva revoluționar și nou în privința schimbărilor climatice, trebuie să gândim diferit”, spune ea.

Producerea de înlocuitori de carne din fermentarea biomasei nu este ceva nou: Quorn, derivat dintr-o ciupercă, folosește și fermentație și a fost lansat în anii 1980. Alte startup-uri, cum ar fi Solar Foods din Finlanda, au dezvoltat modalități de a alimenta un proces similar cu cel al Air Protein, folosind aer și energie regenerabilă. Proteinele produse prin fermentarea biomasei sunt „incredibil de hrănitoare, bogate în fibre, precum și în proteine și necesită puțină prelucrare ulterioară”, spune Robert Lawson, managing partner la Food Strategy Associates, o companie de consultanță pentru industria alimentară.

„Aplicațiile lor nu se limitează la alternativele de carne – ar putea fi transformate în shake-uri nutritive de proteine sau în înghețată”, spune acesta.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile precum Air Protein sunt concurența cu industria tradițională a cărnii, care este puternic subvenționată, spune Lawson.

Air Protein a strâns 32 de milioane de dolari anul trecut și va anunța când intenționează să înceapă să vândă produse în SUA anul viitor. Aceasta spune că este „aproape de sfârșitul procesului de reglementare” și a „bifat toate cerințele până acum”. Air Protein nu a oferit o indicație despre prețul de vânzare cu amănuntul, dar Dyson a spus că aceste costurile vor scădea pe măsură ce „energia regenerabilă devine din ce în ce mai abundentă”.

Compania va intra pe piață într-un moment în care industria înlocuitorilor de carne pe bază de plante se confruntă cu dificultăți în Statele Unite. Acțiunile Beyond Meat au scăzut cu peste 75% în acest an, iar un raport recent al Deloitte a remarcat că vânzările de înlocuitori de carne „stagnează”, consumatorii luptând cu inflația ridicată și punând la îndoială beneficiile presupuse ale produselor.

Air Protein lucrează și la crearea proteinei din scoici, dar principalul său obiectiv este industria cărnii.

„Ne concentrăm mai întâi pe asta, dar tehnologia este foarte flexibilă pentru a accesa mai multe grupuri diferite de alimente, inclusiv brânza și peștele. Trebuie să producem alimente într-un mod care să nu sufoce planeta. Nu avem de ales. Cred că există un viitor strălucit atunci când aducem inovație în ecuație și schimbăm modul în care ne facem mâncarea”, spune Dyson.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md