04:16:52 29.01.2023
Stiri

VIDEO // Negocierile între Chișinău și Tiraspol privind RELUAREA livrărilor de energie pe malul drept al Nistrului s-au FINALIZAT. Autoritățile constituționale au propus CINCI SCENARII „variabile ca preț și volum”

Actualitate 02.12.2022 15:32 Vizualizări3718 Autor: Ziarul National
VIDEO // Negocierile între Chișinău și Tiraspol privind RELUAREA livrărilor de energie pe malul drept al Nistrului s-au FINALIZAT. Autoritățile constituționale au propus CINCI SCENARII „variabile ca preț și volum”


Șansele ca Centrala de la Cuciurgan să reia livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului sunt de 50/50. Chișinăul a propus astăzi Tiraspolului, în cadrul negocierilor în format 1+1, cu participarea reprezentanților Ambasadelor SUA, Rusiei, Ucrainei, Delegației Uniunii Europene și Misiunii OSCE, cinci scenarii variabile ca preț și volum pentru reluarea livrărilor de energie electrică.

Citește și: Tiraspolul renunță la ȘANTAJ și ar fi gata să reia livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului? Ignatiev: „Avem propuneri CONTSRUCTIVE… Prețul energiei livrate de întreprinderea de la Dnestrovsk este mai profitabil”

„Grupul responsabil de sectorul energetic, coordonat de domnul secretar de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, și-a încheiat negocierile. Chișinăul a venit cu câteva variante privind posibilitatea producerii unui volum cât mai mare cu putință de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept. Am menționat, desigur, că elementul cel mai important pentru noi este un preț cât mai mic, în măsură să protejeze cetățenii, dar și întreprinderile noastre de facturi prea grele”, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Un punct important al discuțiilor a vizat stabilitatea rețelelor noastre energetice, în contextul războiului din Ucraina.

„Așa cum ne-am convins recent, rețelele noastre sunt foarte vulnerabile. Rețelele electrice nu pot fi supuse unor șocuri repetate, prea puternice. Gradul de uzură al infrastructurii energetice pe ambele maluri este, pe alocuri, destul de mare. Cele discutate urmează a fi analizate. Probabil că va fi nevoie de discuții suplimentare în zilele următoare. Totuși, trebuie să recunosc că așteptările noastre sunt moderate”, a subliniat vicepremierul Serebrian.

Întrebat ce solicitări au fost înaintate de autoritățile de la Tiraspol pentru a relua livrările de energie electrică, Oleg Serebrian nu a oferit foarte multe detalii.

„Au fost discutate cinci scenarii posibile. Ele urmează a fi analizate și de o parte, și de alta. Chișinăul a venit cu aceste cinci propuneri variabile ca preț și ca volum. Nu avem, deocamdată, răspuns. Propunerile au fost făcute. Este un proces de discuție și nimeni nu anunță ce se discută la niște negocieri, care încă nu s-au finalizat”, a conchis vicepremierul pentru Reintegrare.

Negociatorul-șef din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a declarat înaintea întrevederii cu vicepremierul Oleg Serebrian că partea transnistreană vine la negocieri cu „propuneri constructive”.

„Propunerile noastre sunt foarte constructive. Prețul energiei electrice furnizate de întreprinderea din Dnestrovsk este cel mai profitabil la scară regională, europeană. Astfel, această energie ar fi mult mai benefică pentru Chișinău”, a declarat Vitali Ignatiev.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md