07:14:23 14.06.2024
Stiri

Ce anunț va face Putin cu privire la Transnistria. Vicepremierul Serebrian: „Nu exclud că va scăpa o LACRIMĂ pentru suferințele pe care le-ar avea cetățenii din regiune, dar nu sunt șanse să recunoască independența Transnistriei”

Actualitate 29.02.2024 09:33 Vizualizări1914 Autor: Ziarul National
Ce anunț va face Putin cu privire la Transnistria. Vicepremierul Serebrian: „Nu exclud că va scăpa o LACRIMĂ pentru suferințele pe care le-ar avea cetățenii din regiune, dar nu sunt șanse să recunoască independența Transnistriei”


Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu va anunța astăzi, în discursul său tradițional către Adunarea Federală, despre anexarea Transnistriei la Federația Rusă. În cel mai bun caz, Putin ar putea „scăpa o lacrimă pentru suferințele pe care le-ar avea cetățenii din regiunea transnistreană”, este convins vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Potrivit lui Serebrian, participanții la așa-numitul „congres al aleșilor locali”, întruniți ieri la Tiraspol, nu i-au cerut președintelui Putin alipirea regiunii la Rusia.

„Nu cred că va spune acest lucru (anexarea Transnistriei, n.r.), nici nu s-a cerut și altminteri am fost destul de calmi atunci când au apărut aceste speculații. Foarte posibil ca joi Putin să menționeze printre altele și regiunea transnistreană. Nu exclud acest lucru. Foarte posibil ca el, așa cum a făcut-o recent și Serghei Lavrov, să menționeze cei 200 000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană. Nu exclud că va scăpa o lacrimă pentru suferințele pe care le-ar avea cetățenii din această regiune. Nu cred că există șanse să spună că Federația Rusă acceptă sau recunoaște independența regiunii transnistrene”, a declarat aseară Oleg Serebrian, într-un interviu pentru Euronews România.

În același context, vicepremierul pentru Reintegrare a afirmat că 90 la sută din populația regiunii transnistrene sun cetățeni ai R. Moldova.

„În regiunea transnistreană este permisă multipla cetățenie. Sunt foarte mulți cetățeni ai Federației Ruse, cetățeni polonezi, bulgari mai puțini, cetățeni români. Cetățeni români ar fi până în 10 000”, a mai spus vicepremierul moldovean.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la putere de mai bine de două decenii, se va adresa joi Adunării Federale în fața căreia va rosti discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 15 - 17 martie curent.

Anul trecut, în discursul din Adunarea Federală, Vladimir Putin a anunțat suspendarea participării Rusiei la Tratatul nuclear New START şi imediat după aceea a anulat decretul prezidențial care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.

Anul acesta, dincolo de suspansul legat de „surpriza” pe care o poate pregăti Putin, publicul din R. Moldova, România şi Ucraina așteaptă să vadă dacă liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatistă nerecunoscută tocmai a cerut, miercuri, „ajutor şi protecţie” din partea Moscovei în faţa „presiunilor crescânde” ale Chişinăului. Înainte de rezoluţia votată miercuri la Tiraspol, se făceau speculaţii că Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin şi ar putea cere alipirea la Federaţia Rusă.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md