O FOTOGRAFIE de la negocierile SUA-China a devenit VIRALĂ. Chinezii o văd că un INDICATOR al noii realități globale
O fotografie făcută în timpul negocierilor dintre SUA și China pe tema comerțului a devenit virală pe site-urile chineze de social media, fiind interpretată de mulți ca un simbol al noii scene globale.
În imaginea distribuită de parlamentarul american Bill Pascrell îi vedem în partea stânga pe negociatorii chinezi, printre care se află și vicepremierul Liu He, arătând vizibil mai tineri decât reprezentanții Statelor Unite.
Utilizatorii rețelei sociale chineze Weibo au comparat imaginea cu o fotografie din 1901, realizată cu ocazia acordului care punea capăt Răscoalei boxerilor, un episod pe care chinezii, în special Partidul Comunist, îl consideră umilitor și care a precedat sfârșitul ultimei dinastii imperiale chineze.
Fotografia îi înfățișează la masa negocierilor pe reprezentanții Chinei acum mai bine de un secol, pe care îi vedem în partea dreaptă, și pe cei ai puterilor coloniale, diferența de vârstă fiind însă inversă. La trecerea dintre secole, greutatea anilor atârnă de partea chineză, constituită la acea vreme din membri seniori ai dinastiei Qing.
Comparația nu este una perfectă, existând printre parlamentarii americani de la negocierile recente și figuri mai tinere, potrivit New York Times, însă imaginea este suficient de sugestivă în legătură cu ceea ce pare să fie noua scenă mondială a comerțului.
„În ultimii 100 de ani, oficialii americani au îmbătrânit, în timp ce oficialii chinezi au întinerit. Acest lucru are o mare legătură cu situația actuală a celor două țări. America de astăzi este la fel de închistată precum China în urmă cu 100 de ani”, a scris pe Weibo un utilizator.
Sursa: ziare.com
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”