23:09:54 17.06.2024
Stiri

CONFIRMAT // Ucraina a STOPAT exportul de energie electrică în R. Moldova, dar NU vom rămâne fără lumină. SOLUȚIA de avarie identificată de autoritățile de la Chișinău

Actualitate 11.10.2022 09:49 Vizualizări1627 Autor: Ziarul National
CONFIRMAT // Ucraina a STOPAT exportul de energie electrică în R. Moldova, dar NU vom rămâne fără lumină. SOLUȚIA de avarie identificată de autoritățile de la Chișinău


Ucraina a stopat în această dimineață, în jurul orei 3.00, exportul de energie în R. Moldova, după ce ieri, 10 octombrie, zeci de rachete rusești au distrus mai multe obiective de infrastructură energetică de pe teritoriul statului vecin. Astfel, autoritățile au decis să cumpere întreg volumul de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

„R. Moldova este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată. Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES”, a declarat vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, fără a preciza prețul de achiziție.

Citește și: Ucraina SISTEAZĂ exporturile de energie electrică către Europa, inclusiv R. Moldova. Chișinăul IMPORTĂ 33% din energia electrică din Ucraina: „Rusia distruge sistemul nostru energetic, pentru ca să nu putem exporta”

Potrivit vicepremierului, acest lucru a devenit posibil după ce „Moldovagaz” a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore.

„Acum prioritatea noastră este să asigurăm republica pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru cetățenii R. Moldova”, a adăugat Spînu.

Amintim că R. Moldova cumpăra 30% din consumul de energie electrică de la compania „Energoatom”, la prețul de 77 de dolari/MWh. Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu „Ukrhydroenergo”, la prețul de 132 USD/MWh. Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la prețul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md