12:19:43 08.10.2024
Stiri

VIDEO // Scurgeri de INFORMAȚII de la ședința în care a fost decisă procedura de achiziție a energiei electrice pentru R. Moldova. Licitațiile s-ar fi desfășurat cu GRAVE ÎNCĂLCĂRI, iar din cauza acesta cetățenii plătesc mai mult din 1 aprilie

Actualitate 24.05.2021 09:59 Vizualizări5038 Autor: Ziarul National
VIDEO // Scurgeri de INFORMAȚII de la ședința în care a fost decisă procedura de achiziție a energiei electrice pentru R. Moldova. Licitațiile s-ar fi desfășurat cu GRAVE ÎNCĂLCĂRI, iar din cauza acesta cetățenii plătesc mai mult din 1 aprilie


Tenderele de achiziție a energiei electrice s-ar fi desfășurat cu încălcări grave, iar din acest motiv consumatorii finali din R. Moldova plătesc un preț mai mare, au dezvăluit anterior experții internaționali în energetică, iar acum a apărut și probe video.

Portalul
Bani.md a intrat în posesia unor imagini de la ședința în care a fost decisă procedura de achiziție a energiei electrice pentru R. Moldova. Din video prezentat rezultă că R. Moldova a ratat cel mai bun preț de achiziție a energiei electrice pentru consumatorii finali, iar din 1 aprilie 2021 moldovenii plătesc mai mult decât ar fi trebuit să se întâmple, conform regulilor pieței.

Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), unitate importantă în producția de energie din R. Moldova, controlată de grupul energetic rus „Inter RAO”, a restricționat participarea altor furnizori la licitație, prezentându-se ca fiind singurul furnizor posibil de energie electrică din R. Moldova. Asta în timp ce, pe parcursul a cinci ani de zile, R. Moldova a avut furnizori de alternativă din Ucraina.

Portalul menționează că, în zilele următoare, vor fi prezentate și alte probe video privind abuzul clar de poziție dominantă a Centralei Electrice de la Cuciurgan.

Pe scurt. Ce s-a întâmplat

După nouă runde de negociere a prețului de achiziție a energiei electrice, cel mai bun preț a fost oferit nu de Centrala Electrică de la Cuciurgan, compania care a fost anunțată câștigătoare a licitațiilor din data de 26 martie 2021, ci de un furnizor Ucrainean.

În detaliu, este vorba despre tenderul pentru lotul la produsul 2.1.

Conform termenilor licitației:

Produsul 2.1. – O parte din domeniul de aprovizionare: program de bază fără echilibrarea energiei.

Produsul 2.2. – Volumul rămas după bază (profil), inclusiv energia de echilibrare.

Prețul de achiziție oferit de concurenții MGRES a fost mai mic cu 10 cenți pentru un Mwatt/oră.

Mai mult, anume prezența concurenților și 9 runde de licitație pentru produsul 2.1 și 25 de runde de licitație pentru produsul 2.2 au forțat deja MGRES să reducă prețul pentru a concura cu furnizorii din Ucraina.

Diferența dintre costurile suplimentare ale ofertelor, anunțate de primii doi participanți la licitație au fost de 0,25$ per Megawatt/oră, în defavoarea câștigătorului, coordonatorii procesului de achiziție au declarat în cadrul ședinței că, potrivit regulilor pieței, furnizorul ucrainean are dreptul să ajusteze oferta, asumându-și costurile suplimentare, ceea ce și s-a întâmplat.

Situația reală, de până la comunicatele oficiale

Descifrarea discuțiilor o vedeți în continuare:

Jose Luis (CEO Premier): În contextul în care, pentru a lua în calcul și alte elemente de corectare a prețului, în scopul omogenizării ofertelor, am obținut diferența de 0,25 dolari pentru un megawatt oră. Costurile suplimentare din partea furnizorului ucrainean sunt de 0.28 $ per Mwatt/oră și cele ale MGRES sunt de 0.03 Mwatt/oră.

Aceste costuri trebuie incluse în ofertele fiecărui participant. La momentul actual, pentru a corespunde regulilor pieței, în cadrul ședinței precedente s-a discutat despre cum furnizorul ucrainean poate acoperi această diferență.

Pentru a corespunde regulilor pieței, noi discutăm întrebarea deschisă referitor la faptul cum furnizorul ucrainean poate acoperi diferențele dintre aceste oferte. Diferența de 0,25$. Noi, ultima dată am auzit despre faptul că el poate acoperi această diferență. Noi vedem ce s-a întâmplat și vedem oportun ca compania din Ucraina să reducă această diferență din prețul final.

Această diferență a fost calculată anual și anume despre asta se vorbește în regulile pieței, în procesul de desfășurare a tenderelor, cel mai bun preț anunțat a fost anunțat de furnizorul ucrainean. Astfel, conform regulilor pieței, la acea etapă câștigătorul a fost considerat compania din Ucraina, iar după calcularea acestor diferențe, învingătorul are dreptul de a modifica sau de a îmbunătăți oferta inițială pentru a menține cel mai bun preț și de a rămâne câștigător.

Doar dacă compania, care a oferit cel mai bun preț, nu are posibilitatea de a propune condiții mai bune, cealaltă parte are dreptul de a îmbunătăți oferta.

Trebuie de menționat că noi nu am oferit la timp informații ce țin de calculul acestei diferențe, așa cum ne amintește și domnul Săndulescu în chatul de pe ecran. Aceste calculeau fost efectuate după finalizarea etapei de tender pentru produsul 2.1. și voi fi de acord că la acest moment fiecare dintre participanți are informația necesară.

Consider corect ca să îi fie oferit furnizorului Ucrainean dreptul de a îmbunătăți oferta.

Smaranda Miron, jurist Comunitatea Energetică: Am discutat aceste detalii cu colegii mei, cu referire la situația acestor etape și de calcul a acestor oferte. Este adevărat că, în condițiile pieței, este specificat că vor fi incluse anumite calcule în oferte. Toți au cunoscut despre asta, companiile care au organizat tenderele și cei care au înaintat ofertele, fiecare având posibilitatea de a face anumite calcule.

Adevărul este că nimeni dintre participanți nu a avut o claritate și nu a făcut un calcul pentru tenderul de luni și, având în vigoare aceste detalii, participanții la tender au considerat că prețul pe care îl indică va fi considerat cel mai bun în cazul unui câștig, că e ultimul preț care va fi luat în calcul.

Tenderul pentru acest produs a fost închis luni.

Interpretând regulile pieței văd corectă următoarea interpretare: fiecare dintre participanți au avut în vedere anumite acțiuni. Când a oferit prețul, furnizorul ucrainean s-a străduit să prezinte o sumă mai mică decât cea a MGRES și atunci MGRES, când a finalizat ofertarea, de asemenea, a admis că anume compania din Ucraina este câștigătorul pentru produsul 2.1.

Astfel, în continuare, luând în calcul ce s-a întâmplat și ce rezultate așteptau fiecare dintre participanți, eu văd două opțiuni:

Dacă aceste diferențe nu sunt achitate de Premier Energy și consumatorii ei și sunt asumate de furnizorul ucrainean, tenderul pentru acest produs poate fi considerat închis. Ceea ce contează într-un final este ca anume consumatorul să nu achite mai mult pentru energia electrică.

Dacă furnizorul din Ucraina nu poate acoperi această diferență de 0.25$ pentru Kilowatt/oră, atunci tenderul pentru acest produs trebuie redeschis.

Reprezentantul furnizorului ucrainean: Vreau să confirm că suntem gata să acoperim această diferență, micșorând prețul anunțat cu 0,26$ per Mwatt/oră, ceea ce este mai puțin decât oferta MGRES. Prețul final propus este de 49,49$ pentru un Megawatt/oră.




După desfășurarea licitațiilor, site-urile de profil scriau despre faptul că piața de energie electrică din R. Moldova se confruntă cu o amenințare de monopol, cu referire la avertizările experților în energie.

Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice, format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în R. Moldova și de înalt consilierulUE pentru energie, a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. Dat fiind acest fapt s-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021, solicitare care nu s-a materializat, scrie Invest Energy.

Sursa citată amintește că, după desfășurarea licitațiilor pentru achiziția energiei electrice în anul 2021, Agenția Națională pentru Reglementar în Energetică a declarat, prin intermediul unui comunicat, că dimensiunea pieței interne, lipsa unor interconectări cu piața țărilor Uniunii Europene (ENSO-E) și capacitatea limitată a ofertelor pentru livrarea energiei pe piața internă, au determinat numărul redus de companii precalificate în procedurile de licitație.

La fel, urmare a monitorizării pieței energiei electrice și respectării de către titularii de licențe a obligațiilor și condițiilor pentru desfășurarea activităților licențiate stabilite în lege și în Regulile pieței energiei electrice, și în urma existenței unor bănuieli rezonabile privind încălcarea de către organizatorii licitațiilor de procurare a energiei electrice pentru anul 2021 a Legii 183/2012 concurenței (prin acorduri anticoncurențiale/cartel dur), precum și pentru evitarea situațiilor de monopol și/sau poziție dominantă pe piața internă, ANRE a decis să sesizeze ConsiliulConcurenței în vederea inițierii unei proceduri de examinare a presupusului caz de încălcare a legislației concurențiale, evaluarea și constatarea existenței poziției dominante în cazul unei întreprinderi din sector.

Având în vedere rezultatele licitațiilor operatorilor pieței interne privind achiziția energiei electrice pentru anul 2021, metodologia tarifară în domeniu, indicatorii macroeconomici care au stat la baza tarifelor pentru energia electrică, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md