07:19:50 24.05.2024
Stiri

SCANDAL în Parlament, provocat de o inițiativă socialistă: Compensații de câte 428 de lei pentru toți cetățenii R. Moldova, inclusiv pentru milionari, la plata energiei electrice. „Populism înainte de alegeri. Luați de la săraci și dați la bogați”

Actualitate 16.04.2021 11:42 Vizualizări3165 Autor: Ziarul National
SCANDAL în Parlament, provocat de o inițiativă socialistă: Compensații de câte 428 de lei pentru toți cetățenii R. Moldova, inclusiv pentru milionari, la plata energiei electrice. „Populism înainte de alegeri. Luați de la săraci și dați la bogați”


UPDATE // În cadrul ședinței de astăzi, majoritatea parlamentară a modificat, printr-un proiect votat în primă lectură, și bugetul de stat pentru a putea achita aceste compensații la plata energiei electrice. Autorii proiectului de lege nu au știut să răspundă de unde vor fi luați banii.

„Din resursele interne ale statului, de-acolo de unde este plătit și miliardul”, a răspuns în bătaie de joc socialistul Petru Burduja.

Deputatul Alexandru Slusari a dezvăluit că ar fi vorba de împrumuturi ale Guvernului cu 5 - 6,5% anual de la bănci, în loc să fie deblocată asistența externă pentru a putea avea acces la finanțări eftine.

De asemenea, opoziția a atras atenția că e vorba de un proiect anticonstituțional, întrucât nu are avizul Guvernului. „Nu-i aviz, pentru că nu-i Guvern”, a răspuns Burduja.

Un grup de deputați socialiști propune acordarea unei compensații de câte 428 de lei fiecării gospodării din R. Moldova pentru plata energiei electrice în cele două luni de stare de urgență - 214 lei pentru luna aprilie și 214 lei pentru luna mai.

Cele aproape 533 de milioane de lei necesare în acest scop vor fi direcționate direct din buget furnizorilor de energie electrică.

Deputații din opoziție au acuzat socialiștii că lansează inițiative populiste înaintea alegerilor parlamentare anticipate, sperând să vâneze mai multe voturi.

Dan Perciun de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a atras atenția că „bugetul de stat nu este un sac fără fund, ci reprezintă banii cetățenilor care muncesc cinstit și plătesc impozite”. Drept urmare, din acest buget trebuie ajutați oamenii care au cu adevărat nevoie de ajutor.

„De ce cetățenii trebuie, din banii lor puțini, să vă achite dumneavoastră electricitatea?”, l-a întrebat Perciun pe socialistul Petru Burduja, care prezenta proiectul respectiv la tribuna Parlamentului.

„Și dumneavoastră o să vă achite. Orice cetățean care a plătit impozite are dreptul la o mică recompensă, o mică atenție”, a răspuns Burduja.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a remarcat faptul că statul se va împrumuta de la bănci pentru a satisface acest moft al socialiștilor, iar „nota de plată” va fi achitată tot de către cetățeni la anul, când vor întoarce „procentele”.

„Sunt oameni care nu au nevoie de aceste 400 de lei. Este un fel de: fură, dar ne dau și nouă. Nu v-ați săturat să violați bugetul de stat? Bugetul nu-i kuliokul vostru. (...) Pensionarii puteau să primească 650 de lei, nu 400 așa cum dați voi pentru toți”, a răbufnit Alaiba.

Deputatul Octavian Țîcu le-a sugerat socialiștilor să ia acești bani din schema Bahamas, prin care deputați PSRM au spălat bani proveniți din Federația Rusă, dar și din „kulioacele” luate de Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a remarcat faptul că principiul după care se conduce actuala majoritate este „socialism în stil dodonist”: „Luați de la săraci și dați la bogați”.

Opoziția a propus ca banii respectivi să fie acordați cetățenilor care au cu adevărat nevoie de ajutor și să nu fie direcționați furnizorilor de energie electrică, ci oferiți oamenilor ca ei să decidă pe ce să-i cheltuiască - „unii poate au datorii, alții poate nu au ce pune copiilor pe masă”.

Aceste propuneri nu au fost susținute, iar proiectul de lege a fost votat în prima lectură și urmează a fi dezbătut în lectură finală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md