Chișinăul pregătește măsuri DURE împotriva Tiraspolului: „Dacă cineva crede că ne poate șantaja energetic fără consecințe, atunci greșește amarnic. Avem mecanisme mai serioase decât să închidem robinetul la gaz”
Decizia de a sista livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului îi va costa scump pe reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol, a declarat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp.
Parlamentarul este convins că regiunea transnistreană este un instrument prin intermediul căruia Federația Rusă încearcă să destabilizeze R. Moldova, dar Chișinăul nu va tolera acest șantaj energetic al Tiraspolului.
„Atunci când își construiesc retorica, ar fi bine ca cei de la Tiraspol să înțeleagă și logica. Eu sunt sigur că ei nu își doresc acest lucru, fiindcă afacerile lor depind foarte mult de faptul cum ei pot să exporte ceea ce produc. Dar noi avem și alte pârghii prin care putem să stăm de vorbă cu ei. În condițiile în care vor continua cu această retorică, cu acțiuni de șantaj, boicotare, desigur că ne vom așeza la masă și vom discuta altfel”, a declarat aseară Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni de la Tv8.
În zilele următoare urmează să fie purtate discuții cu regimul separatist, pentru a remedia situația privind livrările de energie electrică. Dacă vor continua șantajul, atunci Chișinăul ar putea să ia măsuri și mai radicale decât închiderea robinetului la gazele naturale.
„Dacă cineva crede că ne poate șantaja energetic și poate face asta unilateral, fără să suporte consecințe, greșește amarnic. Cu ei se va discuta în zilele apropiate. Dar a închide robinetul e puțin… Sunt mecanisme mai serioase decât gazul prin care poți influența lucrurile. Încercăm să ajungem la un numitor comun”, a adăugat Carp.
În același context, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului a menționat că „Gazprom” a micșorat cu 49% livrările în noiembrie, iar drept consecință a scăzut și cota prevăzută și pentru stânga Nistrului. Astfel, Tiraspolul ar trebui să ceară explicații Rusiei pentru acest lucru, dar să nu reclame încălcarea de către Chișinău a acordului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.
Amintim că, din 1 noiembrie, „Gazprom” a confirmat doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru R. Moldova, inclusiv raioanele de est ale republicii, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puține gaze decât în luna octombrie.
FOTO // Militarii moldoveni detașați în operațiunea UE în Bosnia și Herțegovina și-au început misiunea. Aceștia vor activa în componența contingentului român și timp de șase luni vor executa misiuni de securitate și pază
Intervenții chirurgicale complicate desfășurate de medici din Japonia la Chișinău, alături de colegi din Moldova. Trei pacienți au obținut șansa la o nouă viață
Adrian Băzăvan: „Securitatea energetică a R. Moldova este indivizibilă de cea a României”, iar „România are capacitatea de a asigura întregul consum de energie al R. Moldova”