01:31:03 20.07.2024
Stiri

Chișinăul pregătește măsuri DURE împotriva Tiraspolului: „Dacă cineva crede că ne poate șantaja energetic fără consecințe, atunci greșește amarnic. Avem mecanisme mai serioase decât să închidem robinetul la gaz”

Actualitate 02.11.2022 10:38 Vizualizări5101 Autor: Ziarul National
Chișinăul pregătește măsuri DURE împotriva Tiraspolului: „Dacă cineva crede că ne poate șantaja energetic fără consecințe, atunci greșește amarnic. Avem mecanisme mai serioase decât să închidem robinetul la gaz”


Decizia de a sista livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului îi va costa scump pe reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol, a declarat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp.

Parlamentarul este convins că regiunea transnistreană este un instrument prin intermediul căruia Federația Rusă încearcă să destabilizeze R. Moldova, dar Chișinăul nu va tolera acest șantaj energetic al Tiraspolului.

„Atunci când își construiesc retorica, ar fi bine ca cei de la Tiraspol să înțeleagă și logica. Eu sunt sigur că ei nu își doresc acest lucru, fiindcă afacerile lor depind foarte mult de faptul cum ei pot să exporte ceea ce produc. Dar noi avem și alte pârghii prin care putem să stăm de vorbă cu ei. În condițiile în care vor continua cu această retorică, cu acțiuni de șantaj, boicotare, desigur că ne vom așeza la masă și vom discuta altfel”, a declarat aseară Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Citește și: Separatiștii de la Tiraspol au SISTAT în totalitate livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului, dar tot ei se VICTIMIZEAZĂ și aduc acuzații Chișinăului. Krasnoselski vrea mai multe GAZE pentru „industria” din Transnistria

În zilele următoare urmează să fie purtate discuții cu regimul separatist, pentru a remedia situația privind livrările de energie electrică. Dacă vor continua șantajul, atunci Chișinăul ar putea să ia măsuri și mai radicale decât închiderea robinetului la gazele naturale.

„Dacă cineva crede că ne poate șantaja energetic și poate face asta unilateral, fără să suporte consecințe, greșește amarnic. Cu ei se va discuta în zilele apropiate. Dar a închide robinetul e puțin… Sunt mecanisme mai serioase decât gazul prin care poți influența lucrurile. Încercăm să ajungem la un numitor comun”, a adăugat Carp.

În același context, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului a menționat că „Gazprom” a micșorat cu 49% livrările în noiembrie, iar drept consecință a scăzut și cota prevăzută și pentru stânga Nistrului. Astfel, Tiraspolul ar trebui să ceară explicații Rusiei pentru acest lucru, dar să nu reclame încălcarea de către Chișinău a acordului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.

Amintim că, din 1 noiembrie, „Gazprom” a confirmat doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi pentru R. Moldova, inclusiv raioanele de est ale republicii, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puține gaze decât în luna octombrie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md