Banca Mondială se declară „PROFUND ÎNGRIJORATĂ” de legile aprobate de majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”
Progresele și reformele realizate cu greu în ultimii ani au fost pur și simplu anulate de către majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”, se rată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.
„Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale în R. Moldova, pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar”, se arată în comunicat.
Potrivit Băncii Mondiale, reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei: „În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură”.
Totodată, modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității.
„Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit”, constată Banca Mondială.
Instituția financiară s-a referit și la anularea „legii miliardului”.
„În final, dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova”, cităm aceeași sursă.
De menționat că, anterior, și Fondul Monetar Internațional a criticat dur legile adoptate de majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”.
FMI și Banca Mondială sunt principalii parteneri financiari ai R. Moldova.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale