17:39:30 22.03.2023
Stiri

Banca Mondială se declară „PROFUND ÎNGRIJORATĂ” de legile aprobate de majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”

Actualitate 21.12.2020 19:08 Vizualizări1547 Autor: Ziarul National


Banca Mondială se declară „PROFUND ÎNGRIJORATĂ” de legile aprobate de majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”

Progresele și reformele realizate cu greu în ultimii ani au fost pur și simplu anulate de către majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”, se rată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

„Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale în R. Moldova, pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar”, se arată în comunicat.

Potrivit Băncii Mondiale, reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei: „În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură”.

Totodată, modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității.

„Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit”, constată Banca Mondială.

Citește și: Declarația FMI vizavi de legile aprobate de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”: „Implementarea acestor inițiative AMENINȚĂ serios stabilitatea macroeconomică și financiară a R. Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”

Instituția financiară s-a referit și la anularea „legii miliardului”.

CITIȚI și Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”

„În final, dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova”, cităm aceeași sursă.

De menționat că, anterior, și Fondul Monetar Internațional a criticat dur legile adoptate de majoritatea PSRM – Platforma „Pentru Moldova”.

FMI și Banca Mondială sunt principalii parteneri financiari ai R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md