13:45:19 02.10.2023
Stiri

DOC // Premierul Chicu o comite din nou: Oficialul riscă să strice relațiile R. Moldova și cu FMI, care ne-a acordat recent 235 de milioane de dolari

Actualitate 10.06.2020 15:02 Vizualizări2756 Autor: Ziarul National
DOC // Premierul Chicu o comite din nou: Oficialul riscă să strice relațiile R. Moldova și cu FMI, care ne-a acordat recent 235 de milioane de dolari
Ruben Atoyan și Ion Chicu


Premierul Ion Chicu susține că va propune un proiect de lege pentru eliminarea unor „privilegii absolut neîntemeiate” de care se bucură funcționarii Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Mai exact, acesta este împotrivă ca BNM să mai plătească avocații pentru funcționarii bănuiți/învinuiți în unele cauze penale.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a reacționat la intenția anunțată a premierului și și-a exprimat îngrijorarea.

„Ne exprimăm îngrijorarea legată de faptul că există riscul de inversare a reformelor, care, prin mari eforturi, au adus la consolidarea sistemului bancar și este unul dintre pilonii-cheie ai programului autorităților R. Moldova, susținut de FMI. Mai exact, ne îngrijorează inițiativa legislativă prin care se propune eliminarea prevederilor ce asigură acoperirea costurilor de reprezentare legală a angajaților BNM”, se arată într-o scrisoare expediată premierului, spicherului și președintelui R. Moldova, de către șeful Misiunii pentru R. Moldova a FMI, Ruben Atoyan.

Reprezentantul FMI transmite conducerii de vârf a R. Moldova că asigurarea unei protecții legale adecvate a angajaților BNM constituie un element-cheie în contextul celor mai bune practici internaționale ce țin de asigurarea autonomiei și responsabilității băncilor centrale.

„În procesul realizării mandatului său, este posibil ca BNM și angajații BNM să ia decizii care poartă un risc de litigiu. Pentru ca existența acestor riscuri să nu împiedice în mod nejustificat îndeplinirea obiectivelor de politici publice, foștii și actualii angajați ai BNM trebuie să fie protejați împotriva proceselor judiciare ce vizează acțiunile sau inacțiunile întreprinse cu bună credință în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu”, mai spune Atoyan.

De menționat că actuali și foști angajați ai BNM sunt cercetați penal în dosarul privind furtul miliardului din sistemul bancar.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md