04:41:19 30.05.2023
Stiri

Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”

Politică 17.12.2020 09:43 Vizualizări20079 Autor: Ziarul National
Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”


Povara miliardului furat poate fi luată de pe umerii cetățenilor doar prin confiscarea averilor celor care au participat la furt, susține fosta ministră a Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliță, după ce deputații au abrogat, în ședința de ieri a Parlamentului, legea din 2016 care prevedea întoarcerea din bugetul public a banilor sustrași din sistemul bancar.

„Anularea legii miliardului votată de PSRM-Șor nu este altceva decât mutarea datoriei de la o instituție a statului (Ministerul Finanțelor) la alta (Banca Națională a Moldovei). Acest joc iresponsabil al PSRM-Șor va avea consecințe grave pentru economie și va lasa moștenire o gaură bugetară de proporții”, avertizează fosta ministră a Finanțelor.

Aceeași sursă precizează că R. Moldova nu poate spera la suport bugetar în condițiile în care justiția nu face niciun progres în pedepsirea hoților de miliarde și confiscarea averilor furate, iar Parlamentul anulează angajamentele adoptate anterior.

„Astfel, în bugetul din 2021 nu vor mai veni granturi în sumă de 457 milioane de lei și împrumuturi pentru finanțarea deficitului bugetar în sumă de 5,9 miliarde din partea FMI și a Băncii Mondiale. Deci chiar dacă statul va economisi 600 milioane de lei din cheltuieli, va rata suport bugetar de cel puțin 6,4 miliarde! Și aici vorbim doar despre buget, nici nu spun despre consecințele economice pe termen lung și necesitatea de recapitalizare a BNM”, a explicat Natalia Gavriliță.

Și fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță crede de Igor Dodon și coaliția sa loială din Parlament sunt „groparii” R. Moldova, iar scopul ultimelor acțiuni este ca hoții de miliarde să nu întoarcă banii furați.

„În martie 2020, Dodon trâmbița că „a rezolvat” cum să întoarcă BNM din venitul său o parte din miliardul furat. Respectiv, au introdus în lege că, dacă gradul de capitalizare a BNM e între 4 - 10%, atunci venitul BNM se împarte 50/50 între BNM și Ministerul Finanțelor/buget. Dacă gradul de capitalizare a BNM e peste 10% - tot venitul BNM pleacă în bugetul de stat. Important e să fie venit la BNM, adică sa aibă ce împărți. Dar dacă gradul de capitalizare a BNM e mai mic de 4%, atunci tot venitul BNM rămâne la BNM, iar Ministerul Finanțelor „transferă către contribuția de capital în valori mobiliare de stat pe parcursul anului următor după înregistrarea nivelului capitalului statutar mai mic de 4%”. La acel moment, gradul de capitalizare era de 4,7%”, afirmă Negruță.

Potrivit fostului ministru, decizia de ieri din Parlament de a anula „legea miliardului”, dacă devine lege, echivalează cu crearea unei „găuri adiționale în BNM de peste 12 miliarde de lei” și o capitalizare a BNM cu mult sub 4%.

„Respectiv, Ministerul Finanțelor trebuie să prevadă „transferarea către BNM a contribuției de capital în valori mobiliare de stat pe parcursul anului următor, adică 2021, după înregistrarea nivelului capitalului statutar mai mic de 4%”. E clar?

Dodon a creat o bulă mediatică în martie precum că a „rezolvat problema miliardului” din contul venitului BNM, venit care cel mai probabil în 2020 nu va fi, iar apoi, azi în Parlament - o nouă gaură în BNM, care trebuie acoperită în 2021 cu emiterea de catre Ministerul Finanțelor a noi titluri de valoare noi, până la nivelul de capitalizare suficient și să le transmită BNM. Cu câte miliarde va crește datoria de stat din operațiunea lui dodon de azi?

De fapt, acest gropar al perspectivelor R. Moldova, Dodon, are grijă ca Șor și alți beneficiari să nu întoarcă miliardul furat și zăpăcește lumea cu artificii ilegale și neconstituționale”, crede Veaceslav Negruță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md